Policejní ředitelé nesouhlasí s návrhem Lessyho. Spor propukl nanovo

27.12.2011 9:17

Policejní prezident Petr Lessy se nemůže dohodnout s klíčovými manažery policie na podobě reorganizace nejvyšších pater policejního aparátu. Kvůli tomuto návrhu vzal ministr vnitra Jan Kubice začátkem prosince Lessyho na milost a přestal naléhat na jeho odvolání. Když se ministr dozvěděl, že Lessy nemá vyjednanou podporu policejních šéfů, spor ožil nanovo.

Policejní ředitelé nesouhlasí s návrhem Lessyho. Spor propukl nanovo
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Reorganizace navrhovaná Kubicem má přinést razantní úspory a zároveň zeštíhlit přebujelý byrokratický aparátu ve vedení policie. Krajští policejní ředitelé však oponují, že žádné úspory nepřinese. „Nehledají cesty, jak šetřit, ale jak obsadit některé pozice svými lidmi. Reforma ve skutečnosti nespočívá v podpoře přímého výkonu, ale v přemalování štítů a kosmetických úpravách, které nic neřeší,“ řekl deníku Právo pod podmínkou anonymity jeden z regionálních policejních šéfů.

Policejní manažeři nesouhlasí ani se změnou vedení policie. V současné době mají krajští ředitelé jednoho náměstka pro uniformovanou policii, jednoho pro lidi v civilu a jednoho pro ekonomiku. Tuto dosavadní praxi návrh mění. „Počítá se vznikem funkce náměstka pro základní činnosti, který by měl pod sebou uniformovanou pořádkovou i dopravní policii, ale i neuniformovanou kriminálku a výkonné celostátní útvary, tedy např. protimafiánskou jednotku nebo protikorupční policii,“ informoval deník Právo. Na zbylé útvary by dohlížel náměstek pro speciální činnosti.

Ještě si to rozmyslete

Je to neuvážená změna. Takový systém tu nebyl nikdy a nic by to nepřineslo,“ protestuje další z regionálních policejních šéfů. Podporu získal Lessy pouze u tří manažerů ze třiceti. A pak u Kubiceho.

Ministr se zúčastnil porady, aby slyšel názor širšího vedení na návrh nové organizační struktury. A většina si přitom přeje, aby byla zachována návaznost vedení prezidia na vedení krajských ředitelství, stejně jako linie uniformované a neuniformované policie. Ministr bude po policejním prezidentovi požadovat, aby byly do návrhu tyto názory zapracovány,“ uvedl pro deník Právo mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…