Policie možná do půl roku skončí, nejsou peníze. Víc se Jílková nedozvěděla

20.01.2012 6:26

Tohle povolte, tohle zakažte, tady to upravte a támhle to nechte být. Jenomže ono to tak jednoduché není, zvlášť když máte svázané ruce. Tak jako policejní prezident Petr Lessy, kterému diktuje ministr vnitra. A tomu zase káže vláda. Ale to lidé nechápou, a proto kritizují. S neochvějnou samozřejmostí. Jak Lessy naznačil: Policejní práci a fotbalu v této zemi rozumí každý.

Policie možná do půl roku skončí, nejsou peníze. Víc se Jílková nedozvěděla
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Čtvrteční pořad Máte slovo byl protkaný beznadějí. Všichni přítomní se totiž shodli, že je situace policie těžká, práce špatně placená a do budoucna se zřejmě věci příliš nezlepší. Jenomže s tím nikdo nemůže nic dělat. Rozhodující slovo má totiž vláda. Ministr vnitra ale ve studiu České televize nemluvil.

"Oproti loňskému roku nám chybí 1,4 miliardy korun, které nám ministerstvo škrtlo," řekl Lessy. "Na provozní výdaje jsme dostali 700 milionů, za což děkujeme, ale jsou to bohužel fixně vázané výdaje. Takže se může stát, že budeme mít do aut benzín, ale už ne řidiče." Policisté totiž masivně odcházejí. Za posledních šest let odešlo kolem osmi tisíc policistů. A předpokládá se, že jich ještě minimálně pět tisíc odejde. To bude pro policii velký otřes. "Už teď nám tisíc policistů chybí," přiznal Lessy.

Za pravdu policejnímu prezidentovi dal starosta Nového Boru Jaromír Dvořák, který by navýšení počtu policistů více než uvítal. Jeho město se totiž ve velkém potýká s romskou kriminalitou, která je částečně způsobena i tím, že není dostatek pořádkových sil, které by situaci v obci uhlídaly. "Ti policisté nemají kam dřív skočit," podotkl Dvořák.

Policie do půl roku skončí

Podle předsedy Unie bezpečnostních složek Zdeňka Buřiče je v policii i jiný, než jen finanční problém. "Tam je problém ve středním managementu, kde získávají přes kamarády funkce mladí policisté místo toho, aby šli do terénu. Využívají policii pro svůj prospěch a ti řadoví policisté jsou tak znechucení i penězmi i personálním obsazením útvarů," řekl.

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek se obává, že konstantní znechucení policistů povede k totálnímu kolapsu celého sboru. "Jestli to takhle půjde dál, tak celá policie do půl roku skončí," poznamenal Štěpánek.

Pět škol bez studentů. Ale na odměny se peníze vždycky najdou

Jako další problém, který policie má, jmenovali hosté Michaely Jílkové policejní školství. Sbor má totiž pět škol, jejichž provoz je poměrně drahý, a jejich obsazení rozhodně není ideální. "Do těch škol nikdo nechodí, jsou skoro úplně prázdné," řekl Buřič a Lessy doplnil konkrétní fakta: "Policejní školství spolyká ročně víc než půl miliardy korun."

Školy spadají pod ministerstvo vnitra a tomu, zdá se, nevadí utrácet za ně, ačkoli nemají výsledky. "Chtěli jsme, aby nově školství spadalo pod policejní prezidium, zatím ale nedošlo k jeho převedení," uvedl Lessy s tím, že prezidium už by si školy ohlídalo. Optimistický je i do budoucna - prý vytrvá a bude politiky i nadále otravovat s tím, aby policii poslali víc peněz. A aby se on mohl s čistým svědomím podívat do zrcadla, že udělal všechno, co mohl.

Na to reagoval nespokojený občan František Kozelka laicky: "Mě by zajímalo, kde je pravda. Jestli teda ta policie má nebo nemá peníze. Protože na tohle a tamto pořád není, ale na ty vaše vysoké odměny se vždycky ty peníze nějak najdou."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …