Policie navrhla obžalovat náměstka pražského primátora Březinu

10.10.2011 12:03

Policisté chtějí postavit před soud náměstka pražského primátora Karla Březinu (ČSSD). Navrhli ho obžalovat ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. ČTK to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Policie navrhla obžalovat náměstka pražského primátora Březinu

Případ se týká toho, že působil ve zkrachovalých firmách a následně v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). Náměstek již dříve jakékoli pochybení odmítl.

"Návrh na podání obžaloby obdrželo státní zastupitelství 5. října," uvedl Bláha. Březinovi hrozí v případě pravomocného odsouzení dvouletý trest vězení nebo zákaz činnosti.

Došlo k porušení zákona?

Březinova kauza souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. Podle náměstkova dřívějšího vyjádření byly firmy už před jeho nástupem ve špatné ekonomické situaci. "Zdůrazňuji, že insolvenci obou společností jsem nikterak nezavinil a nepodílel se na ní," poznamenal.

Podle obchodního zákoníku ale člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí.

Březina to v případě společnosti ŽSD neuvedl. Podle Březiny ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.

Březinu kvůli kauze v minulosti vyzvali k rezignaci opoziční zastupitelé za TOP 09. Náměstek uvedl, že o rezignaci neuvažuje a že jej k tomu nevyzval ani nikdo z koaličních partnerů. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v minulosti řekl, že sociální demokracie počká na to, jak bude vyřízena Březinova stížnost proti obvinění, a až pak se rozhodne o dalším postupu.

Související:

Dosud nejtvrdší hádka v Show Jana Krause. Politik málem odešel

Praha: První náměstek primátora hl.m. Prahy Karel Březina zahájil konferenci o dopravě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…