Policista-politik ze severu: Cikánka řve a strážník uteče, to je špatně. A ten Okamura...

30.05.2013 12:11

ROZHOVOR Místo dávek vývařovny. Přísnost pro bílé i černé. A do Chanova ať si jen tak někdo nejezdí. To je hrstka z názorů a rad někdejšího státního policisty, dnes šéfa strážníků v Mostě Bronislava Schwarze, který je zároveň krajským zastupitelem za Severočechy.cz.

Policista-politik ze severu: Cikánka řve a strážník uteče, to je špatně. A ten Okamura...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Nejen v souvislosti s vyostřenými náladami mezi Romy a zbytkem populace má díky svým dlouholetým zkušenostem co říci a vůbec nemá problém být konkrétní a zcela otevřený, ať jde o Romy, prezidenta Zemana nebo všivárny policistů.

Jak se podle vás současná sociální politika vlády odráží u vás na severu?

Já jsem přísný člověk. Přísný i sám na sebe... Vůbec nesouhlasím se sociálním systémem, který tady je, protože lidé, kteří skutečně přijdou o práci, kteří celý život pracovali a pak je někdo propustí, tak jsou na tom pomalu hůř než ti, co v životě nepracovali a nejhorší na tom je, že ani nechtěli pracovat. Já se dneska nestydím říct, že znám lidi – a nejsou to jen cikáni, kteří nechtějí pracovat a stávající systém sociálních dávek jim to umožňuje. Já jsem prvorepublikového ražení, já bych prosadil vývařovny, ubytovny a ne příspěvky na bydlení – bydli tam, kde na to máš. Mně také nikdo nedává žádný příspěvek, je mi líto.

Nejsem pro vyplácení peněz, jsem pro tu přísnější verzi. A ne jenom u nás na severu. U nás se to jen nejvíc odráží, protože tady byly doly a průmyslové konglomeráty, které se sem stahovaly i z celé republiky, Evropy a podle toho to tady vypadá.

Před pár dny do Mostu přijel Tomio Okamura, který se v médiích poslední dobou vyjadřoval hodně k sociálním tématům, kritizoval populační explozi nepřizpůsobivých matek. S jeho slovníkem tedy souhlasíte?

Okamuru znám jen z televize. Neznám jeho slovník, ale vadila mi jedna věc: Přijel s nějakým poslancem Kádnerem a neměli ani tolik inteligence přijít mně jako řediteli městské policie nebo primátorovi města říct, že jedou do Chanova, protože já v Chanově pracuji pět deset let – pracuji s tamními Romy, mám tam hlídky, mám tam své policisty a oni mi tam přijedou kázat morálku. Nelíbil se mi tento systém a podle toho jsem si udělal o něm obrázek.

Pokud vím, tak hovořil o legislativním návrhu ohledně příspěvků na bydlení, což jste už i vy zmínil, a ohledně úpravy otázek lichvy...

Nejsem s tím detailně obeznámen, co konkrétně budou předkládat. Já hodnotím ten přístup – možná by to bylo jiné, kdyby přišli, protože já svůj čas a svou práci věnuji Chanovu a asistentům prevence a oni nám tam vlítnou, fotografují si, co potřebují a pak to jen používají. A Chanov dneska vůbec není takové ghetto, jak z něj dělají! Jsou mnohem horší ghetta a to teda vím!

A když se vrátím k tomu příspěvku na bydlení, tak ten bych prostě dával lidem, kteří chodili do práce a museli by se po propuštění třeba na několik měsíců vystěhovat, než seženou novou práci a budou mít opět na nájem. Takhle bych to posuzoval a je to jednoduché, žádné kličky. Ale současný typ příspěvku, kdy si můžu udělat ubytovnu, dám člověku smlouvu na deset tisíc korun a na to plyne osm tisíc příspěvek od státu, tak to je podle mne podvod, to se nezlobte, protože taková místnost stojí jednu dvě stovky. To bych zrušil.

Se sociálními problémy souvisí i snížení bezpečí obyvatel. Jsou podle vás lidé dnes dostatečně chráněni, ať městskou či státní policií, u níž jste rovněž pracoval? Určitě nyní sledujete i situaci v nedalekém Duchcově, kde strážník nepomohl v napadení manželského páru několika Romy...

Duchcov je "jednoduchej" – strážník je "línej a blbej" a pokud to bylo tak, jak to vím, tak strážník měl zakročit! Pokud mu někdo – ať cikán nebo bílý – klepe na služebnu, že chce pomoct, tak musí otevřít a musí zareagovat. V mezích toho, co umí, co se naučil, ale jestli na ně kouká a nechá je pod kamerou mydlit takovou dobu, to je někde něco špatně. To není v systému, to je špatně v tom jednotlivci.

Proto se něco podobného třeba v Mostě nestane?

U nás v Mostě se snažím kolegy vést k tomu, aby byli přísní, ale spravedliví. Padni komu padni. Cikánů je dost, ale bílých také. Já tomu rozumím. Nechci házet cikány všechny do jednoho pytle, ale bohužel je jich větší procento takových, kteří nedodržují slušné chování a zákony. Je to jejich mentalita. Nikdy se s nimi nesžijeme. Ale pokud oni se chtějí sžít s námi, musí ty zákony dodržovat! A my jako policisté jim k tomu musíme pomoci. Jestli je policista trochu měkčí, bojí se konfrontace nebo je neznalý, tak podle toho to vypadá.

Člověk, který porušil zákon, se musí policisty bát, musí se bát ho potkat, pokud má špatné svědomí. Slušný člověk se bát nemusí. Pokud cikánka začne řvát na chodníku a strážníci utečou? To je špatně, že ano. Ono je jednodušší dát pokutu slušné bílé řidičce, která špatně zastavila, než cikánce s třemi dětmi, která toho ale využívá, protože je tak vychovaná. Ale tak to nejde – musí to být padni komu padni. Pokud jsme si to v některých městech připustili tak, že si s námi tato populace dělá, co chce, tak to zase bohužel odnášejí jenom slušní lidé.

Vy jste zároveň krajským zastupitelem, byť opozičním. Myslíte, že vám to v něčem může pomoci změnit věci k lepšímu, ovlivnit je?

Myslím, že toho v tomhle směru dělám snad nejvíc z těch lidí, co znáte. Jsem s nimi venku, sháněl jsem asistenty prevence kriminality. Dokázal jsem, že když chtějí cikáni makat – já mám čtyři policisty, ti jsou pracovití... Je to zdlouhavé, je to běh na dlouhou trať a jsem také přísný – vlítnu mezi ně, když se tam něco děje a řeknu, ať mě neštvou, jestli si zničí baráky a budou si dělat bordel a nebudou dávat děti do školy, tak jim nikdo jiný než já, tohle město a vedení města nic nedá! Mají smůlu. Se sociálními demokraty a se zastupiteli Csonkou a Klikou chceme mimo jiné záchytku – já jsem ve zdravotním výboru, takže chceme pro ten pořádek něco dělat.

Ale nemůžeme jenom kecat jako Okamura nebo Kádner – co oni kdy předvedli? Zadrželi někdy v cikánském ghettu pachatele? Umí s nimi mluvit? Říkají jim na rovinu věci? Nebo jen přijedou, aby se zviditelnili? Víte, co si myslím? Věci veřejné končí a Kádner půjde teď k Okamurovi do té jeho nové strany, jenom aby něco měl. Ale celou dobu tady jako poslanec nebyl. Proč mě nenavštívil jako ředitele městské policie? Proč mi nešel pomoct, když je poslanec za Ústecký kraj?

Zeptám se obecně, protože to vypadá, že s vedením kraje jako opoziční zastupitel nemáte problém: Vztahy s hejtmanem máte korektní? Dnes mají lidé různé nálady. Necítíte nedobrý pocit z toho, že jsme označováni za “rudý kraj”?

Já to neřeším. Víte, co já řeším? Já jsem zatím nechytnul Oldřicha Bubeníčka jako hejtmana u žádné lumpárny. Tedy nejsem si vědom, že by něco ukradl nebo že by hlasoval pro svoje dobro nebo pro dobro svých soukmenovců. Zatím řídí kraj normálně, tak, aby fungoval. Snaží se, podporuje dobré věci. Nemám důvod se s ním nebavit. Mně ostudu nedělá.

Když vyjdete mezi lidi, co říkají o politice? Mají stejné názory jako vy?

Ne, nemají. Lidé vidí v politicích zloděje, podvodníky, korupčníky. Já se jim nedivím: Osobně jsem se setkal s tím, že lidé chodí do politiky proto, aby měli moc, aby rozdělovali zakázky a hráli si na řídící funkce a zodpovědnost žádná.

Jaký máte obecně názor na současnou vládu?

Když se podíváte na zprávy, tak to vidíte: Politik nebo starosta nebo každý, kdo byl podobně lidmi zvolen, něco sliboval - a pak jen na obrazovce vidíte, jak ten či onen něco udělal, tady mi stáhni pokutu, tady mi prodej pozemek, prostě samé kamarádíčkování... Vadí mi láteření předsedy vlády s Kalouskem. Na to, že jsou to vrcholní představitelé, tak ta věčná napadání mi vadí. Stejně tak chování prezidenta při otevírání korunovačních klenotů. Mě to hluboce urazilo. Prezident naší republiky to je, ale já ho nevolil. Chtěl jsem ho přesto jako prezidenta uznávat, protože tyto hodnoty uznávám, ale stydím se za něj. Dneska se chová jinak, než slíbil. Stydím se za své politiky.

Volil jste v pvním i druhém kole přímé volby Karla Schwarzenberga?

Ano a řeknu vám důvod. Lepšího kandidáta jsem si prosím nevybral. Přestože Vladimír Franz může být chytrý šikovný pán... Paní Roithová se mi rovněž líbila, ale ohledně její minulosti, za koho kandidovala, to jsem byl zklamaný. Takže nejbližší mi byl Schwarzenberg, i když je to člověk šlechtického původu, oni se mu smějí, že neumí pořádně mluvit. Tomu rozumím, ale znám jeho historii, vím, jak přišel o majetky a myslel jsem si, že by ho uznávala Evropa a nedělal by ostudu jako ten s těmi klenoty...

Jaký jste měl postoj k bývalému prezidentovi?

Klause jsem měl rád, i když k amnestii se už nechci vyjadřovat... Ale byl pro mne reprezentativní. Pro člověka mého ražení, přísného vojáka a policistu. Měl jsem rád jeho vystupování. Nemyslím chování, amnestie byla strašná. Se současným prezidentem se ovšem ztotožnit nemohu, s jeho gestikulací, mluvou... Pro mne je to obrovské zklamání.

Jak jste to měl s postojem pro změnu k Václavu Havlovi?

Já jsem vystudoval za republikové peníze a mně vadilo, že prezident Havel podle mě částečně prodal naši republiku. Umožnil se dostat na naše trhy, kde byla Zbrojovka Brno a podobně, že dovolil padnout tyto firmy. Mohl tomu pomoci a ne uvolnit zahraničním firmám, západnímu světu. Mohli jsme z toho jako republika žít.

Za které vlády se vám žilo a pracovalo nejlépe?  

Nevím... Asi nejméně problémů bylo, když byl ministrem vnitra Ruml. Tehdy jsem jako policista měl nejméně potíží. Mohl jsem pracovat, což jsem si možná tolik neuvědomoval, politicky ty spisy nebyly tolik ovlivňované a spravedlnost opravdu měla větší průchod. Od té doby se mi zdá, že to není to pravé ořechové.

Co by se mělo v této zemi udělat, aby to vše zase dobře fungovalo a lidé byli spokojeni jak s politikou, tak třeba sociálním systémem?

Jednoduše – ať si každý zamete před vlastním prahem a dodržuje zákony. Nehledá v nich kličky. Zaplatí pokutu, když něco udělá. Nevolá kvůli tomu svým nadřízeným či kamarádům, ať mu pomůžou. Ať všichni 'drží hubu a krok' ohledně zákonů, které máme! Já se chovám slušně, moje manželka starostka také, i kluka k tomu vedeme, že když něco udělá, ať to řekne, ať se to dá napravit. Já také nevyužívám protekce. Když přijdou někteří státní policisté s plackami, ať jim pomůžu s jejich přestupkem, koukám na ně a říkám: Co ty jsi za policistu, že nedodržuješ zákony? Jak chce trestat lidi? A od toho to začíná. Proto ta republika tak vypadá.

Bronislav Schwarz o sobě na webu hnutí Severočeši.cz:

Vystudoval jsem v Ústí nad Labem Střední průmyslovou školu strojní, absolvoval Vysokou vojenskou leteckou školu v Košicích, obor letovod, při zaměstnání jsem vystudoval jazykovou katedru při Vojenské akademii v Brně – arabský jazyk. V letech 1986 až 1993 jsem pracoval jako voják z povolání v AČR, kde jsem prošel několika funkcemi, končil jsem jako inspektor letovod na velení letectva. V letech 1993 - 2007 jsem pracoval v několika funkcích u PČR. Jako vyšetřovatel, zástupce vedoucího oddělení hospodářské kriminality, vedoucí oddělení hlídkové služby, vedoucí obvodního oddělení, velitel služby pořádkové policie a končil jako komisař služby kriminální policie a vyšetřování. V roce 2007 jsem pracoval jako kontrolor na ÚP v Mostě. Od 1. 8. 2007 pracuji na Městské policii v Mostě, kde vykonávám funkci ředitele.

Jsem člověk činu více než řečí a slov. Mám rád slušnost mezi lidmi, nemám rád pomluvy a necharakterní lidi, mám rád pracovité lidi, kteří pracují ve prospěch celku. Mám rád spravedlnost, upřímnost. Rád lidem pomáhám, chci, aby se cítili bezpečně, protože ve své práci jsem mnohokrát zažil hodně zlého.

V politickém životě se specializuji na bezpečnost občanů, záchranu lidských životů a aplikovatelný řád a spravedlnost měřenou všem stejně. Kandidovat do krajského zastupitelstva za politické sdružení Severočeši.cz a pracovat v politice na krajské úrovni beru jako práci a službu pro veřejnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…