Policisté se díky inspekci naučili hlásit pokusy o uplácení

23.04.2011 7:41

Policisté jsou testováni na spolehlivost už dva roky. Tento proces zavedl bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Díky testování policisté začali hlásit případy, kdy se je někdo pokusil uplatit.

Policisté se díky inspekci naučili hlásit pokusy o uplácení

V deseti procentech policisté neprošli testem spolehlivosti a museli být kvůli tomu trestně stíháni nebo jim byl uložen kázeňský trest. Píše to sobotní deník Právo.

Policisté se bojí inspektorů

Má to prý pozitivní efekt, protože policisté ze strachu, že jsou zkoušeni, častěji hlásí případy, kdy se je někdo pokusil uplatit. Podle náměstka ředitele inspekce Dušana Brunclíka vzrostl minulý rok počet nahlášených případů trojnásobně. V roce 2008 jich bylo jen 23, v roce 2010 to bylo 60.

„Přičítáme to celkem oprávněně tomu, že ti policisté nevědí, jestli náhodou nejednají při řešení přestupku právě s inspektorem," řekl Právu náměstek Petr Ruml.

Inspekce posléze písemně informuje testované policisty, zda prošli zkouškou. Ukáže jim i videozáznam ze zkoušky.

Inspektor navodí situaci a čeká, jak se policista zachová

Během zkoušení nesmí inspektor sám nabídnout policistovi úplatek, protože nesmí porušovat zákony. Musí počkat na to, jak se zachová policista. Inspektor ale například smí spáchat určité množství přestupků, aby „vyprovokoval" dopravního policistu k zakročení.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…