Policisté se modlí za bezpečnost v Česku. Slib Lessyho prověří

20.05.2012 18:07

Křesťanská policejní asociace sdružující věřící příslušníky a zaměstnance bezpečnostních sborů funguje už více než rok, přesto málokdo o její existenci ví. Podle jejího předsedy Jiřího Laňky zůstává asociace dost možná neznámou i pro Vatikán.

Policisté se modlí za bezpečnost v Česku. Slib Lessyho prověří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

KPA je společenství ekumenické, u jejího zrodu stáli příslušníci několika církví. V současné době má přibližně šedesát členů, většinou policistů, jsou mezi nimi ale také občanští zaměstnanci policie a tři hasiči. Podle předsedy Laňky se struktura organizace zdárně rozvíjí. „V březnu letošního roku vznikla oblastní skupina KPA v Pardubicích a připravuje se vznik dalších oblastních skupin v Olomouci, Holešově a Karlových Varech,“ pochlubil se ParlamentnímListům.cz Laňka.

Lessyho slib prověříme

KPA v současné době vyvíjí činnosti, které s sebou nenesou nutnost kontaktu se služebními nadřízenými. Jsou to cykly kázání, přednášky a besedy na regionální úrovni. Nicméně do budoucnosti plánují akci, které si vyžádají podporu prezidia. „Slib podpory, který jsme obdrželi od pana policejního prezidenta, bude pak prověřen. Jsem ale hluboce přesvědčen, a to na základě zkušeností, že odezva bude pozitivní,“ vyjádřil předseda své naděje.

Vatikán? Těžko

Předseda si velmi váží podpory církví, které jeho asociace sdružuje, neboť jim dovolují využívat jejich prostory pro policejní bohoslužby. Laňka si ale není jist, zda o existenci asociace ví Svatá stolice. “Opravdu si nejsem jistý, jestli ve Vatikánu vůbec vědí, že věřící policisté v České kotlině založili svou organizaci,“ dodává s nadsázkou.

Ustavující Synod květen 2011 na snímku arcibiskup Dominik Duka

Modlit se a chránit

Poslední dobou bývají populární modlitby pro bezpečnost, i když jejich četnost prý nesouvisí s podfinancováním policejního sboru, na nějž Petr Lessy dlouhodobě upozorňuje jak ministra vnitra Jana Kubiceho, ministra financí Miroslava Kalouska, tak i veřejnost. Pravidelné bohoslužby se konají každý třetí čtvrtek v měsíci, a to v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově.

„Tyto bohoslužby jsme nazvali Bohoslužbami za bezpečí. Jejich četnost souvisí pouze s naší schopností sejít se jednou či dvakrát za měsíc a prosit za ty, co chrání, i za ty, kteří jsou chráněni. Modlíme se společně za pokoj a bezpečí v České republice a za ty, kdo tyto hodnoty každodenně střeží. Modlíme se také za padlé a zemřelé policisty, hasiče a ostatní příslušníky a zaměstnance bezpečnostních sborů, stejně jako za oběti trestných činů a mimořádných událostí.“ vysvětluje podstatu Laňka. Tyto modlitby budou prý pokračovat bez ohledu na výši služebních příjmů, které za poslední roky klesly o několik procent.

Text Modlitby za bezpečnost

Dobrý Bože, Ty znáš každého člověka, znáš každého z nás, znáš naše osobní příběhy i služební poměry a situace. Tobě svěřuji své starosti, Tobě děkuji a Tebe prosím:
Dej ostražitost na slabých místech a předvídání nebezpečí při ochraně lidí a jejich majetku.
Dej prozíravost v hledání a odhalování pravdy, kterou Ty sám osvětluješ a chráníš.
Dej odhodlání a vytrvalost, jež umí odradit a zastrašit protivníka.
Dej nám ducha spravedlnosti, když se má odhalit viník a míra viny, ať nejsou stíháni nevinní.
Dej velkorysost a nadhled, když je práce jednostranná a frustrující. Posilni vědomí, že sloužíme i Tvému řádu.
Dej novou sílu těm, kteří neuspěli přesto, že jednali dobře.
Rozehřej naše srdce, ať jsme otevřeni dobrým vztahům důvěry se všemi, ale postav z nás vysokou zeď proti těm, kdo škodí naší zemi.
Prosím za očištění, ať nás nepohltí zlo, na které ukazujeme.
Pomoz upevnit pořádek v nás a mezi námi.
Děkuji Ti za to, co v nás přes všechny těžkosti lidského bytí žije a zůstává dobré. Dej, abychom v dobrém vytrvali ke Tvé slávě, nám k radosti a naší společnosti, zvláště našim rodinám, ku prospěchu.
Tobě také svěřuji všechny, kteří nás předešli na věčnost. Nehleď na jejich slabosti a dej, ať zůstanou v dobru, které má u Tebe nekonečný pramen. Ať nic nezničí naději na jedno velké společenství srdcí i s těmi, kterým sloužíme, s těmi, které milujeme a kteří mají rádi a podporují nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…