Politici ODS vidí za Pakostových odchodem souboj o Senát

20.01.2012 17:19

Občanští demokraté spojují odchod senátora Petra Pakosty ze strany především se situací v jeho mateřské organizaci a kandidaturou do Senátu. Senátorský klub ODS se bude jeho krokem zabývat v úterý. Je přitom možné, že Pakostu ze svých řad nevyloučí. Vyplynulo to z vyjádření politiků ODS, které dnes ČTK oslovila. O odchodu senátora Pakosty z ODS informoval jako první server ParlamentníListy.cz

Politici ODS vidí za Pakostových odchodem souboj o Senát
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

  "Moje diskuse s kolegou Pakostou byla a bude na úrovni: 'Pokud nebudeš dramaticky hanobit to, co si dvacet let budoval, tak samozřejmě účast na klubu je na diskusi'," řekl dnes ČTK místopředseda Senátu Přemysla Sobotka (ODS). Dobrým signálem podle něj je, že Pakosta dal najevo vůli zůstat pravicovým politikem. "Není to situace, kdy by práskal dveřmi," řekl Sobotka.

Pakostovi vadí kmotři

Pakosta v prohlášení o svém odchodu z ODS uvedl, že navzdory kritice poměrů ve straně zůstává občanským demokratem. Napsal ale, že důvodem k odchodu je dlouhodobá nespokojenost se směřováním ODS a situace, do které dospěla strana v regionech. "Nemohu se smířit s tím, že místní buňky ODS jsou často jakýmisi zprivatizovanými sektami fungujícími s dost podezřelými cíli," uvedl mimo jiné.

Podle Sobotky ale podobné výtky nelze vztahovat na většinu ODS. "Samozřejmě jsou výjimky, kde třeba pětičlenné místní sdružení založené na bázi známých může něco generovat, ale v těch větších sdruženích to nevidím," řekl. "Mrzí mě to lidsky, že jakýkoliv, a tím více zakládající člen, odchází za situace, kdy každý kdo nevidí ODS permanentně v krizi, tak musí uznat, že plní programové prohlášení i volební program a řekl bych, že nejúspěšněji z koaličních stran," komentoval Pakostův odchod ze strany místopředseda ODS Pavel Drobil.

Informace o tom, že se Pakosta chystá k odchodu Drobil na stranickém grémiu zaznamenal už před časem. Objevily se podle něj v souvislosti s tím, že Pakosta s největší pravděpodobností neuspěje v souboji s poslankyní Zdeňkou Horníkovou o post kandidáta ODS na senátorský post. "Nemám žádný signál, že by se k podobnému kroku chystal někdo další," dodal Drobil.

Senátorem za každou cenu?

Horníková dnes ČTK potvrdila, že pro svou kandidaturu do Senátu získala podporu náchodského místního sdružení občanských demokratů. Potvrdit ji podle ní musí ještě volební sněm ODS na Náchodsku, který se uskuteční zřejmě během dubna.

Místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil řekl ČTK, že Pakosta už dříve dával v neformálních rozhovorech najevo, že chce obhajovat svůj senátorský mandát, i kdyby to nemělo být za ODS. Od žádného jiného ze senátorů, jimž letos končí funkční období, takovou tendenci nezaregistroval. Předsedu senátorského klubu ODS Richarda Svobodu Pakostův krok nepřekvapil. "Dlouhodobě se očekává jeho neúspěch v primárkách, ztratil podporu v oblasti a tudíž jeho jediná šance kandidovat je mimo ODS. O tom, zda zůstane nadále členem senátorského klubu, není rozhodnuto," sdělil ČTK Svoboda ve čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…