Politici, tady byste prý nechtěli žít. Práce žádná a doma hladové děti

26.02.2012 7:20

PŘÍBĚH Všichni politici by měli přijít na Bruntálsko a zkusit si tam najít smysluplnou práci. A také si prý vyzkoušet tam nějakou dobu žít. Myslí si to pětačtyřicetiletá Marie, která ještě před několika lety v Krnově úspěšně podnikala. Přestalo se jí dařit, musela skončit a jít se evidovat na úřad práce. Dokonce se musela i s rodinou vystěhovat na Osoblažsko.

Politici, tady byste prý nechtěli žít. Práce žádná a doma hladové děti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

„Nechápu to, zde je nejchudší kraj, nevětší nezaměstnanost a nejdražší ceny potravin,“ říká pro ParlamentníListy.cz Marie. Litr mléka stojí v Osoblaze 25 korun, když je v akci, tak 18. Za čtvrt kilogramu másla zaplatí 37 korun, pokud je v akci. Běžně stojí 42 korun. Litr oleje v tamějších potravinách přijde na 45 korun. Chleba si Marie raději peče doma.

„Možná bychom nakoupili v akcích levněji někde v supermarketu, ale ten v Osoblaze není. Například do Krnova to máme 36 kilometrů, takže není divu, že jezdíme raději do Polska. Do polského Prudniku to máme jen deset kilometrů a obchodů je tam dost. Naštěstí to máme na nově otevřený hraniční přechod kousek a v Polsku jsou ceny potravin zcela jiné,“ říká Marie. 

Polské potraviny jsou levnější a kvalitnější

Myslí si také, že potraviny u našich severních sousedů jsou daleko kvalitnější. „Mléko u nás koupíte maximálně tříprocentní, kdežto v Polsku je k dostání i 3,5procentní, a to za daleko nižší cenu - za dvanáct korun. A to zlotý v posledním období vůči koruně posílil. Kilogram polského tvarohu, který skutečně chutná jako tvaroh a ne jako nějaká řídká vodnatá kaše, přijde na 35 korun. A vůbec už nemluvím o jejich uzeninách,“ uvádí dále Marie, která musí zabezpečit velkou sedmičlennou rodinu. Má čtyřletou dcerku. Další dcera středoškolačka jezdí do školy do Bruntálu každý den vlakem. „Za dopravu na měsíc dáme 1700 korun, ovšem internát by stál daleko víc. Na to skutečně nemáme." Počítat prý musí opravdu každou korunu.

Manžel, umělecký truhlář, poté co byl propuštěn z fabriky, další práci nesehnal. Proto šel raději na mateřskou dovolenou s nejmladší dcerou. Tři dospělí synové jezdili původně za prací do Prahy. „Dělali ve stavební firmě, ovšem načerno, protože jim majitel řekl, buď chcete, nebo nechcete. Za branou je tisíc dalších. Když pak i o tuto práci přišli, zůstal jim dlužen peníze,“ popisuje ParlamentnímListům.cz Marie.

Vyšší pokuty za práci načerno si firmy zaslouží

Myslí si, že je jen dobře, že se od nového roku zvýšily pokuty pro firmy, které zaměstnávají lidi načerno. „Vždyť nám, co jsme bez práce, nic jiného, než vzít všechno, co se namane, nezbývá. Přece z něčeho musíme i my žít,“ říká Marie.

Synové žádné dávky od státu neberou, zadlužili se, přišli i o bydlení v Krnově, takže se nastěhovali zpět k rodičům. „Nemají žádný doklad o tom, že skutečně pracovali, takže jim žádný úřad nic nedá. Mají sice svědky, že skutečně u té firmy dělali a celá věc je u soudu, ale neskutečně se to táhne,“ říká žena, která čeká na rekvalifikační kurz. Chce se totiž rekvalifikovat na sociální pracovnici. Věří, že pak v blízkém domově důchodců v Osoblaze snadněji práci sežene.
„Jinak to není možné. V nabídkách inzerátů volných jsou jen samí obchodní zástupci a prodejci finančních služeb. Vždyť se jen podívejte do inzerátů, co jsou to za nabídky! Každý si své místo v našem regionu raději hlídá a třeba už i uklízečka při odchodu do důchodu přenechává svou práci dceři,“ říká Marie stím, že ona práci hledá pravidelně v okolních firmách a zkouší to opakovaně. Přijde, poptá se na práci, nechá životopis a motivační dopis. „Děláme to tady tak všichni, co kdyby. Ale nejhorší je, že ani nevím, kde můj životopis skončí. Do fabriky na personální oddělení vás nepustí, životopisy přebírají vrátní. Co ti s tím dělají? To teda skutečně nevím,“ krčí rameny.

Sociální dávky dostala naštěstí včas

V současné době manžel Marie pobírá 3800 korun mateřskou. „Já na dvě dcery dostávám 1200 dětské přídavky a 15 150 korun příspěvek v hmotné nouzi. Od úřadu dostaneme příspěvek na bydlení 2700 korun, což nám však samozřejmě náklady na bydlení zdaleka nepokryje,“ počítá Marie s tím, že už rozprodali, co se dalo a některé dny je skutečně krušno. Jak říká, naštěstí sociální dávky dostala včas, bez jakékoliv prodlevy.

Synové si hledají práci, ale najít na Bruntálsku smysluplnou práci je v tomto období nemyslitelné. „Snad se něco objeví na jaře,“ doufá Marie.
Na Bruntálsku je podle oficiálních lednových statistik celkem 9 159 nezaměstnaných, což tvoří 17,4 procenta. To je nejvíce v Moravskoslezském kraji. V celorepublikové statistice okresů Bruntál předběhl jen sousední Jeseník, kde je míra nezaměstnanosti o čtyři desetiny vyšší (17,8.) Víc jak 18procentní nezaměstnanost dosahují na Bruntálsku ženy, u mužů je to 16,8 procent. Jen za leden přibylo do evidence celkem 1060 nových lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…