Politička ČSSD v Bílině má strach: Romové se sem stěhují ze Slovenska

17.09.2011 10:46

REPORTÁŽ Severočeskou Bílinu trápí kriminalita, páchaná údajně nově příchozími Romy ze Slovenska. Ti se stěhují na zdejší nejstarší panelové sídliště. Místní obyvatelé i obchodníci mají strach a tvrdí, že situace zde může eskalovat podobně, jako na Šluknovsku. Policejní statistiky ale o mimořádném nárůstu počtu trestných činů nehovoří.

Politička ČSSD v Bílině má strach: Romové se sem stěhují ze Slovenska
Foto: red
Popisek: Martina Aubrechtová na problémovém sídlišti v Bílině

S místními Romy nikdy nijak zásadní problémy nebyly, tvrdí místní politička ČSSD Martina Aubrechtová. Situace se ale prý zhoršuje v posledních dvou letech. Důvod? Podle ní stejný jako v jiných místech ČR, na která v předchozích dnech a týdnech upozorňují média. Různí spekulanti a realitní kanceláře levně nakoupili městské byty, které pronajímají Romům, přicházejícím ze Slovenska.

Byznys pro spekulanty, spása pro slovenské Romy

"Na Slovensku přitvrdili při vyplácení sociálních dávek, to je přesně první důvod, proč se toto zejména u nás v Ústeckém kraji děje. Důvod číslo dvě jsou pak spekulanti, kteří ochotně slovenské Romy ve svých nemovitostech ubytují," říká pro ParlamentníListy.cz Aubrechtová. Jde prý o velmi výnosný byznys. Za byt na nejstarším z bílinských sídlišť zaplatí jeho obyvatelé nájem až devět tisíc korun včetně energií. Peníze na bydlení pak získají formou sociálních dávek, tedy v tomto případě příspěvku na bydlení. "Za pokoj na ubytovně by pracující a hlavně informovaný člověk rozhodně nezaplatil takové nehorázné sumy, jaké mnohdy spekulanti požadují. Tito lidé žijící v chudobě je ale zaplatí, respektive zaplatí je stát," popisuje nejen bílinskou situaci Aubrechtová.

Ulice vedoucí k bílinskému náměstí je plná obchodů. Zdejší prodavači tvrdí, že ztráty způsobené jim nově příchozími Romy už představují vážný problém. Když hovoří o svých zkušenostech, neliší se v ničem od těch, které začali před několika týdny popisovat obyvatelé Šluknovského výběžku. Žhavým tématem je nedávné přepadení důchodkyně v místním parčíku, přes nějž vede cesta z náměstí k supermarketu Lidl. Byla zatím poslední obětí, nikoliv však jedinou. "Máme strach tamtudy chodit, navíc mnohdy ani nemá smysl přepadení hlásit, policie stejně nic nevyřeší," popisuje prodavačka v obchodu s oblečením.

Pepřák a nůžky

Údajně nebezpečná cesta domů po setmění a tamní incidenty prý nejsou jedinou formou kriminality, se kterou se setkává. "Chodí i ke mně do obchodu. Místní starousedlíky z řad Romů znám. Nikdy s nimi problémy nebyly. Ti, kteří tu kradou, jsou ale noví, ty neznám. Přijde třeba velmi dobře oblečený pár. Zatímco on se mě snaží zabavit, ona krade. Ty menší, ty už rovnou posílám ven, pokud si nechtějí nic koupit," krčí rameny. Poslední "návštěva" ji prý stála deset právě přivezených čepic. "Že tu mám zboží na pultě je jen proto, že ho dealer právě přivezl. Jinak tu nenechávám nic," říká ParlamentnímListům.cz s tím, že je připravena bránit se sama, pokud by někdo z nevítaných hostů použil násilí. "Menší pepřák, větší pepřák, a tady ještě pro nejhorší případy," sahá pod pult a vytahuje masivní krejčovské nůžky.

Podobně pochodíme i v dalších obchůdcích na hlavní ulici. Jedna z prodavaček pak dokonce zažila loupežné přepadení. "Šla jsem s větší částkou peněz parčíkem k Lidlu, bylo to v zimě. U supermarketu na mě čekal manžel. Na jedné z laviček seděl mladý Rom. Když jsem okolo něj prošla, najednou rychle vstal a chytil mě zezadu. Po prvotním šoku, kdy se mi snažil strhnout kabelku, jsem pochopila, že mám volné nohy. nevím, kam jsem ho kopla, ale pustil mě a já utíkala směrem k supermarketu. Policie dostala přesný popis pachatele, první otázka policisty mě ale šokovala. Prý jestli jsem si vše nevymyslela. To mě totálně znechutilo," popisuje mladá žena drobné postavy.

  • OBRAZEM: Fotogalerii k reportáži si prohlédněte ZDE 

Zakázala bych jim sedět na schodech!

Aubrechtová nás doprovází i na "problematické" sídliště. Na střeše místní knihovny se válí kostra od kočárku a zlomená hokejka, v parcích se pak pohybují větší skupinky Romů. "Ten binec si neumíte představit. Teď je tu uklizeno, technické služby to tu dávají dohromady každý den. Bydlím tu, protože se odtud nemohu hnout. Můj byt má dnes nulovou hodnotu, kvůli našim sousedům. Jednou mě už i vykradli," říká ParlamentnímListům.cz obyvatelka jednoho z domů. Hovoří z ní zvláštní koktejl strachu z nově příchozích sociálně nepřizpůsobivých a léty vytvářené nenávisti vůči romské komunitě.

Při jejích slovech pak člověka napadne, že hysterie a strach ze zpráv přicházejících z Rumburka, Nového Boru a Varnsdorfu může v budoucnu podobné pochody do sociálně vyloučených lokalit za asistence neonacistů vyvolat i zde, v šestnáctitiscové Bílině. Právě tito lidé jsou možná budoucím motorem politického růstu Vandasovy DSSS, která v Krupce získala na místní radnici několik mandátů. "Oni tam na trávníku nafouknou bazén a koupe se jich tam snad deset. Pořád jsou venku před domem. Já bych opravdu chtěla, aby byl přijat zákon, který zakáže sedět jen tak na schodech," naznačuje s přesvědčením, že taková norma (ovšem vztahující se zřejmě jen na romskou komunitu) by její problém s nepřizpůsobivými vyřešila.

Zpátky na sídliště by už nešla

Podle šluknovského vzoru už začínají uvažovat i Romové, kteří v Bílině bydlí několik desítek let. Aubrechtová zmiňuje jednoho z nich, který na ulici vychází oděn zásadně do montérek. "Nosí je proto, aby se od těch nově příchozích odlišil, aby dal najevo, že on je tu místní a že pracuje," vysvětluje místní politička, a vede nás do ubytovny pro sociálně slabé občany.

Seznamujeme se s paní Kováčovou, která v bývalých umývárnách pro horníky, přebudovaných na sociální bydlení, žije už čtrnáct let. "Tam zpátky na sídliště bych už teď nešla. Těch nových se bojím. Nejsem žádná Romka, jsem Cikánka ze slušné rodiny. Tady je klid, mám tu na nájem a hlavně je tu nějaký řád. Ti noví, co přišli, dělají akorát bordel a ostudu nám všem," vzkazuje příslušníkům své komunity.

Starosta z Dubí umí "realitky" vypoklonkovat z města

Jen čtvrthodinku cesty autem od Bíliny leží Dubí, v devadesátých letech legendární ráj lehkých žen a sádrových trpaslíků. Problémy, podobné těm v Bílině, zde ale nemají. Spekulanti s byty zde totiž narazili na odpor místní radnice. Starostu Petra Pípala prý vždy dokážou rozpálit do běla otázky vrcholných politiků, co pro řešení problému s nově příchozími Romy ze Slovenska udělala místní samospráva.

"Já se naopak ptám - co pro to udělaly všechny polistopadové vlády? Nic! Výplata sociálních dávek je zde nesmírně benevolentní a není vázaná na žádné povinnosti. Vyrostla zde generace nepřizpůsobivých, kteří nikdy neviděli rodiče pracovat. Není divu, že do ČR míří slovenští Romové. Celé situaci nahrává i naprosto nulová kontrola využívání sociálního příspěvku na bydlení. Takové prostředí je rájem pro spekulanty," říká pro ParlamentníListy.cz Pípal.

I tak si ale v Dubí s pokusy draze pronajímat levně nabyté ruiny poradili po svém. Nástroje k tomu prý existují. "Využíváme stavební odbor, ty ubytovny pak neprojdou kolaudací. Úspěšných pokusů je tak z jejich strany minimum," říká o spekulantech. Zbytek pak prý řeší tvrdě a systematicky pracující městská policie. Ve srovnání s Bílinou či Duchcovem, kde spekulantům obchod jen kvete, je tak bývalé české Eldorádo bezpečným místem k žití. I přesto, že podle jeho informací samotný okres Teplice předhonil v počtu spáchaných trestných činů celý Karlovarský kraj.

  • Další reportáže ParlamentníchListů čtěte ZDE

Čtěte také:


Foto: Petr Mecner

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…