Politické drby: Odstřelování Dobeše je pomsta Klausovi a Bártovi

09.02.2012 12:44

V politických kuloárech kolují spekulace, že tvrdá kritika ministra školství Josefa Dobeše (Věci veřejné) ze strany TOP 09 není motivována pouze upřímnou snahou zachránit dotace z EU. Prý existují nejen motivy politické, ale i finanční.

Politické drby: Odstřelování Dobeše je pomsta Klausovi a Bártovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Co se týče politického boje, tak má být útok na Dobeše současně útokem na neformálního lídra Věcí veřejných Víta Bártu a prezidenta republiky Václava Klause (ostatně podobně jako při kauze Bátora). Dobeš je totiž velmi blízkým spolupracovníkem Bárty, mají dobré přátelské vztahy a Dobeš Bártu informuje o tom, co se děje na vládě. Stejně tak Dobeš upevňuje pragmatické spojenectví VV s prezidentem Klausem a s Bártou dobře vychází i Klaus.

Spojenectví s Hradem

Podle informací ParlamentníchListů.cz byl Dobeš v neděli 29. ledna na Hradě, kde mu prezident Klaus vyjádřil svou podporu navzdory mediálním útokům.

Podpora Klause a Bárty zajišťuje Dobešovi jeho pozici. Ústy místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové se již sice ozvala první kritická výtka, ale VV si patrně nemohou dovolit odvolat Klausovi blízkého Dobeše, protože Klaus jim již několikrát zachránil kůži a podporuje současný trojkoaliční projekt s účastí VV. Stejně tak drží Dobeše i Bárta.

„Bylo jasné, co bylo účelem článku iDnes.cz, tedy podkopat pozici Josefa Dobeše a snažit se rozšířit dojem, že už ho VV nedrží. Kateřina redaktorovi poněkud naletěla. Odvolání Dobeše se nechystá, spíše se snažíme situaci uklidnit,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen VV.

Klaus zachránil Véčkům zadek před Tluchořem

Klaus v minulosti například zprostředkoval dohodu kolem odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů, ale především Véčka zachránil během vládní krize vzniklé kolem puče tehdejšího šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře a bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí. Klaus tehdy odmítnul odvolat Josefa Dobeše a Radka Johna z vlády, i když mu návrh na odvolání premiér Petr Nečas na Hrad přinesl. Podle informací ParlamentníchListů.cz byl Nečas k tomuto kroku dotlačen právě Tluchořem.

Situace se nakonec ustálila tím, že Dobeš zůstal a John se stal dočasně vicepremiérem pro boj s korupcí. Klausova role byla podle informací ParlamentníchListů.cz též velmi podstatná, když se Nečas nechal přesvědčit, že puč ve VV jde proti jeho zájmu a Tluchoř si hrál vlastní hru, která měla posílit jeho pozici tím, že by měl několik zběhlých poslanců VV pod kontrolou a ti by podporovali vládu ODS a TOP 09 bez VV. Tluchoř by tak držel Nečase v šachu, neboť na jeho přeběhlících by závisela existence vlády. Především díky Klausovi měl pak Nečas tvrdě vystoupit proti Tluchořovi při volbě předsedy poslaneckého klubu a Tluchoř o tuto funkci nakonec přišel.

Rovněž se hovořilo o dobrých vztazích Tluchoře s Kalouskem ještě z topolánkovských dob a toto pouto posiloval i Kalouskovi a Tluchořovi blízký ministr zemědělství Ivan Fuksa z příbramské ODS.

Trojúhelník proti Kalouskovi a knížeti

V současnosti existuje jistý volný, ne vždy úplně spolehlivý spojenecký trojúhelník ODS a premiér – Bárta, Dobeš a VV – Hrad, který vyvažuje mocného místopředsedu TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska a „pravdoláskového“ Karla Schwarzenberga. Projevuje se to například v podobném kritickém postoji k další centralizaci EU či se to ukázalo v odporu k ekotendru.

Navíc se spekuluje, že Kalousek již kalkuluje s budoucí koaliční spoluprací s ČSSD Bohuslava Sobotky, se kterým má, i přes možné sněmovní slovní přestřelky, dobré vztahy, a snaží se najít záminku pro rozbití vlády. Společné pohledy by našli v politice k EU či ve snaze zvyšovat některé daně.

Eurodotace pod svou kontrolu

Pokud jde o finanční stránku útoku na Dobeše, tak se šušká zase o tom, že by Ministerstvo práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka pod sebe rádo získalo dotační programy EU, které má pod sebou nyní Dobešovo ministerstvo školství. Důležitou roli by měl v tomto podle těchto zpráv sehrávat Jan Vitula z TOP 09, kterého Dobeš z ministerstva školství vyhodil a který zde měl v pozici náměstka eurofondy na starosti. Vitula ovšem obvinění považuje za naprosto iracionální: „Každý normální člověk má určitě zájem na tom, aby peníze určené pro vzdělávání, skočily ve vzdělávání,“ uvedl pro ČT Vitula.

V souvislosti se jménem Josefa Dobeše se objevila ještě jedna, patrně dosti nepravděpodobná spekulace, že by se VV zamlouvalo, aby proběhla výměna v tom smyslu, že by Ministerstvo spravedlnosti dostala místopředsedkyně VV Karolína Peake a školství dosavadní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Avšak je velmi nepravděpodobné, že by ODS pustila Ministerstvo spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…