Političtí vězni jsou jako tajné bratrstvo. Přesto víme, co upekli

12.10.2011 11:20

REPORTÁŽ Naděžda Kavalírová, přezdívaná kritiky rudá carevna, zůstává ve vedení konfederace politických vězňů. Rozpuštění organizace neprošlo, možnost vyloučení člena radou ano. To se odehrálo na uzavřeném a utajovaném sněmu politických vězňů v Olomouci, kam se sjeli šéfové místních organizací z celého Česka. Rebelující vězni komunismu však poukazují na totalitní praktiky předsednictva, které se na rozdíl od otevřenosti a mravního vzoru pro společnost chová jako tajné bratrstvo nedotknutelných.

Političtí vězni jsou jako tajné bratrstvo. Přesto víme, co upekli
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

„Jde o uzavřené jednání, takže tam stejně nemůžete," sdělila hned sekretářka na pražském ústředí konfederace politických vězňů (KPV). Kde a od kdy se bude konat, říct odmítla. ParlamentníListy.cz si však informace obstaraly od jednoho z dlouhodobých kritiků chování předsednictva konfederace. Sněm nedávno skončil v Olomouci a padly na něm zajímavé verdikty.

Psali jsme:
Blázne, co urážíš Havla. Carevno. Tak si říkají vězni komunismu
Političtí vězňové jsou pravým svědomím národa, míní Nečas
Pryč s tou rudou carevnou. Vězni komunismu se bouří proti šéfce

Kavalírová opět v čele vězňů

Hotel Flora naproti jednomu z parků v Olomouci vypadá jako obyčejný panelák. Punc luxusu mu dodává pouze prosklené vstupní předsálí. Hned u vchodu stála cedulka, že se zde koná jednání konfederace politických vězňů. „Tam nemůžete, společnost si nepřeje být rušena," sdělila slečna na recepci. Dveře sálu byly v tu dobu zavřené.  „Jde o práci paní Kavalírové, aby tam bylo co nejméně svědků," okomentoval to vězeň komunismu Jiří Wolf, jenž seděl skoro deset let. Nicméně ParlamentníListy.cz o veškerém dění informoval šéf jedné ze středočeských organizací, jenž je s jednáním předsednictva konfederace trvale nespokojený.

Jedním z největších otazníků jednání bylo, jestli dlouholetá předsedkyně konfederace Naděžda Kavalírová, už šéfuje dvanáct let, bude opět zvolena či ne. Jejím protikandidátem byl autor Zdivočelé země, jenž za bývalého režimu seděl deset let, Jiří Stránský. Ten se nezúčastnil, protože byl kvůli zdravotním potížím s plícemi v pondělí převezen do nemocnice. Na shromáždění byl tedy přečten jen jeho dopis. Hlasování, při němž na anonymním lístku šéfové místních organizací zaškrtli svou volbu a pak jej vhodili do urny, dopadlo pro příznivce změny špatně. Naděžda Kavalírová získala 70, Jiří Stránský kolem 15 hlasů. Přesněji to prý komise po sdělení výsledků nebyla schopna říci.

Další reportáže čtěte ZDE

Ideální podmínky pro čistky

 „Její zvolení svědčí o tom, jak se v konfederaci hluboce zakořenily nesvobodné a totalitní praktiky," doplnil Wolf. Naopak armádní generál a protinacistický bojovník na několika válečných frontách Tomáš Sedláček, který byl od roku 1951 kvůli údajné velezradě a špionáži uvězněn komunisty na devět let soudí opak: „Je asi dobře, že zůstane ve funkci. Ale já se o to dvakrát moc nestarám." Nicméně na konferenci byly odsouhlaseny ještě další a mnohem závažnější změny. Ukončit existenci konfederace k roku 2013 bylo zamítnuto. Navrhovatel tohoto řešení Jiří Málek navíc ve volbách propadl, takže ztratil funkci místopředsedy.

„Nicméně prošla jiná věc, která je snad za hranicí ústavnosti. Sněm má právo odvolávat členy konfederace a v mezidobí mezi směny toto právo přechází na radu. O to se svedla velká bitva, ale protestujících nás bylo méně, takže to prošlo. Tohle se tam nicméně dělo už nyní. Byla třeba zrušena pobočka v České Lípě. Konfederace by měla být svědomím národa, ale moc férově se předsednictvo nechová. S tím, že bude moci vyhazovat lidi, se nemůžeme smířit. Kdo se znelíbí Kavalírové, půjde z kola ven. Představoval jsem si to jinak," řekl anonymně, protože má obavy z odvety předsednictva, šéf jedné z organizací.

Trestní oznámení na Kavalírovou

Na shromáždění se sešli političtí vězni ze všech místních organizací konfederace v poměru, kdy každých čtyřicet lidí zastupoval v Olomouci jeden účastník. Hlasovalo tedy celkem pětadevadesát vězňů, přičemž konfederace má celkem asi 3000 členů. Odbojné organizace jsou například Praha 15, Příbram, Uherské Hradiště, Břeclav. Minulý sněm se konal před dvěma lety a pak se v kuloárech hovořilo o jeho nedemokratickém průběhu. „Minule to bylo ponižující stádní hlasování jako ze slabikáře totalitních organizací a teď je vidět, že se totalita ještě utužuje," podotkl jeden z nejhlasitějších kritiků Jiří Wolf.

Během sněmu dostala redakce ParlamentníchListů.cz i nepodepsané trestní oznámení na Naděždu Kavalírovou kvůli poškozování cizích práv a podvodu. Podle dokumentu nesplňuje předpoklady pro předsedání KPV, byla členkou komunistických organizací jako ROH anebo se neví, co se stalo s Emingerovým nadačním fondem s vkladem jednoho milionu dolarů, které emigrant svěřil KPV pro podporu sociálních potřeb starých a nemocných členů.

Šinágla prý vyvedli

Předsedkyně Naděžda Kavalírová se s redakcí ParlamentníchListů.cz nebaví od doby, kdy jí byly doručeny otázky na její minulost a ohledně konfederace. „Vy jste ten, co poslal ty šílené otázky? Kolik je vám roků? Z těch otázek jsem byla zkoprnělá, strašně. Dám vám svoji asistentku," odpověděla tehdy přímo Naděžda Kavalírová a předala telefon dceři. „Viděli to i místopředsedové a vládne názor, že na to nebudeme odpovídat. Je vidět, že o tom vůbec nic nevíte," sdělila dcera Kavalírové.

O získání informací ze sněmu se snažil v olomouckém hotelu Flora i publicista Jan Šinágl, ale toho prý ochranka z hotelu přímo vyvedla. Poslední dotaz zpoza dveří, u nichž stáli postarší bodyguardi, zněl, jestli bude konfederace vydávat oficiální oznámení o výsledcích schůze a jestli si je na něj možno počkat. „Samozřejmě, ale nejdříve je dostane Česká tisková kancelář, tam si to můžete přečíst," rozloučila se jedna z pořadatelek a zavřela dveře.

ČTK následně informovala: Konfederaci politických vězňů povede i v příštích dvou letech dosavadní předsedkyně Naděžda Kavalírová. Rozhodli o tom účastníci volebního sněmu v Olomouci, výsledky byly vyhlášeny dnes. Sedmaosmdesátiletá Kavalírová získala 70 z 95 hlasů, protikandidát Jiří Stránský jich obdržel 15. ČTK to sdělil staronový místopředseda KPV František Šedivý.

Psali jsme:
Svaz politických vězňů žádá Nečase: Zabývejte se Bátorou

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …