Politika mi rozbila rodinu. Ale ničeho nelituji, říká nejmladší zastupitel

19.09.2011 18:53

Ve svých 25 letech je nejmladším zastupitelem za Jihočeský kraj. Řeč je o Michalu Lendackém, členovi ČSSD, původem z Horního Dvořiště na Českokrumlovsku. I tam se stal nejmladším zastupitelem obce, který dostal jako druhý nejvyšší počet hlasů. Co mu jeho práce v komunální politice dala a co mu naopak vzala?

Politika mi rozbila rodinu. Ale ničeho nelituji, říká nejmladší zastupitel
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Lendacký je členem kulturní komise rady Jihočeského kraje, která má za cíl sledování a pomoc kultuře a kulturním památkám a rozvoji cestovního ruchu. Letošek je také věnován akci Rožmberský rok, která je připomínkou 400. výročí od úmrtí posledního mužského potomka jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů Rožmberků, Petra Voka. Právě i v rámci této akce se kulturní komise kraje i celý kraj snaží vytvářet a spolupodílet se na různých zajímavých projektech.

Být zastupitelem je zábava

"Být zastupitelem - to je náplň práce, která mne velmi baví. Myslím si, že má smysl a pokud bych byl zvolen zastupitelem i pro příští období, po následujících krajských volbách v příštím roce, chci se kultuře opět věnovat, a třeba ještě ve větším rozsahu," řekl ParlamentnímListům.cz Michal Lendacký.

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

A jak mladý muž došel k rozhodnutí, že bude členem zrovna levicově orientované strany? "Je to jednoduché - blízký mi byl program. To, že tato strana skutečně něco dělá pro rodiny s malými dětmi, seniory, handicapované, že se snaží vyselektovat potřeby té skutečné většiny obyvatel této země. To nejsou milionáři, vrcholoví manažeři, TOP podnikatelé. To je těch 80 až 85 procent lidí, kteří žijí zcela normálně. Myslím si, že pravice v naší zemi je vhodná ne pro skutečně pracující a snažící se lidi, ale pro milionáře, a pro ty, kteří nejsou příliš ochotní ohlížet se nalevo ani napravo, ale jdou jen za svým a někdy bohužel i přes mrtvoly. To mi vadí, proto jsem se stal členem sociální demokracie," vysvětlil Michal Lendacký.

Sám prý komunální politice obětuje maximum. Kromě politické stránky, se věnuje běžné práci, provozuje restauraci. V obci Horní Dvořiště, kde žije, se snaží pomoci zachránit památný kostel, s unikátní freskou.

Zimola (ČSSD): Českému Krumlovu vyškrtnutí z UNESCO nehrozí 

"Chci takto pomáhat i jiným obcím, vesničkám. Na města se snáz peníze seženou, ale horší je to v případě těch vesniček a městysů, protože pro ty jaksi příliš peněz není. U nás ve Dvořišti je třeba velmi zajímavý kostel sv. Michala. Jsou tam třeba unikátní 350 let staré varhany a ty se snažíme zachránit, stejně jako kostel, s úžasnou venkovní freskou. Rádi bychom kostel získali pod správu obce či církve nyní je státu. Snažím se řešit i pomoc jiných obcí v okolí. Žádostí je mnoho, ale možnosti, jak skutečně pomoci, jsou omezené," říká Lendacký.

Co funkce dala a vzala

Funkce krajského zastupitele, které se ujal před třemi lety, mu mnohé dala. Například nové kontakty, přátelství, spoustu zkušeností. Ale něco mu také vzala.

"Vždycky je něco pro a něco proti. Mne tedy upřímně rozbila politika manželství. Ale nestěžuji si. Moje manželka ode mne odešla hlavně proto, že jsem byl málo doma a hodně řešil věci související s politikou. Dělat politiku není od osmi do tří, tam vlastně pracovní doba neexistuje," připomněl nejmladší krajský zastupitel, který je už také otcem více jak dvouleté holčičky.

Točna zůstane tam, kde je

Jako každého Jihočecha a člověka, který se zajímá o kulturu, ho samozřejmě zajímá i otázka otáčivého hlediště v Českém Krumlově, které je tolik diskutované.

"Jsem jednoznačně pro zachování točny. Ať zůstane tam, kde je. Nejen že ty příjmy, které z toho pro Jihočeské divadlo, jenž ho provozuje, plynou, jsou pro ně důležité, ale především je důležitá ta atmosféra, jaká na otáčivém hledišti je. Ta by už nikdy a nikde jinde taková nebyla! Vždyť je to záležitost, kterou nám závidí celý svět," je přesvědčen Lendacký, který je také koordinátorem přátel sociální demokracie pro Jihočeský kraj. Je to projekt, který sdružuje lidi, kteří nemohou, či nechtějí být přímo členové ČSSD, ale sympatizují s ní.

"Mohou si třeba osobně popovídat s hejtmanem Jiřím Zimolou, prohlédnou si budovu hejtmanství, dozvědí se základ principu sociální demokracie, kroky, které dělá v politice a celkově ideu této strany. Někteří se pak spolupodílejí na různých velkých akcí, třeba na přípravě mítinků a podobně. Nyní má na jihu Čech sdružení asi 50 členů od nejmladších po nejstarší seniory.

Členství v ČSSD si za rámeček nedá

Michal Lendacký říká, že se setkal i s odporem, že je členem ČSSD. "Jsou ale lidé, podnikatelé, kteří mi říkali, jak můžeš být členem takové strany. A sami postupně pochopili, proč tam jsem. Některé jsem i přesvědčil, že sociální demokracie tu rozhodně nechce ničit podnikatele, nechce dávat peníze fukačům. A že třeba ČSSD má v mnohém daleko lepší program pro podnikání, než některé takzvané pravicové strany. Kdo chce, to chápe, kdo ne, nechť si udělá obrázek sám. Kolik ale podnikatelů a živnostníků skončilo díky vládě současné koalice. Kolik lidí na sebe vyhlásilo osobní bankrot, díky různým nesmyslným škrtům. Ať si každý udělá obrázek, jak se prohlubují ty nůžky mezi absolutním bohatstvím a absolutní chudobou," dodal Lendacký, který má prý sám jako rodič a otec zkušenosti s tím, jak obtížné někdy je uživit rodinu a zajistit ji slušné podmínky.

Další zprávy z Českého Krumlova čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…