Politikům se letní čas nezamlouvá. Podle Uzla zdraví ani sex neovlivní

31.03.2011 22:51

REVUE Letní čas komplikuje život mnoha lidem. Senátor Petr Šilar vytáhl do boje proti každoroční změně rytmu života. A má poměrně dost velkou podporu. Mnozí politici napříč spektrem by letní čas zrušili, nebo by přinejmenším proti jeho zrušení nic nenamítali.

Politikům se letní čas nezamlouvá. Podle Uzla zdraví ani sex neovlivní

Místopředseda ČSSD Michal Hašek tvrdí, že změna času štve celou jeho rodinu. Sexuolog Radim Uzel však tvrdí, že změna času nemá vliv na pohlavní život lidí, ani na jejich zdraví.

"Pravidelné přechody na letní čas a potom zpátky na středoevropský jsou proti přirozenosti. Část lidí vykolejí a působí negativně na lidský organismus, to jsou prokázané věci. Navíc se potvrdilo, že nepřinášejí ani ekonomický efekt v úsporách energie, kvůli nimž se zaváděly a také způsobují větší ekologickou zátěž. Proto jsem pro návrat k normálnosti," řekl senátor KDU-ČSL Šilar.

Psali jsme:
Šilar (KDU-ČSL): Většině lidí je přechod na letní čas nepříjemný
Zrušme letní čas, krávy si špatně zvykají, říká Šilar

Haškova rodina je naštvaná

A Šilar má značnou podporu. „Já jako konzervativec bych byl pro jeden čas. Jako ministr školství a otec několika dětí vím, jak jsou změny nepříjemné. Na druhou stranu na letním čase je příjemné, že někdy dokážu dojet domů ještě za světla," sdělil ParlamentímListům.cz ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných.

„Celou rodinu štve vstávání o hodinu dříve," říká místopředseda ČSSD Michal Hašek. V sociální demokracii však není postoj ke změně času zcela jednotný. „Mně letní čas nevadí, mám rád když je večer dlouho  do večera světlo," míní jeho kolega Zdeněk Škromach. „Jsem jednoznačně pro zrušení, je to celoevropská hloupost," tvrdí středočeský hejtman David Rath.

Letní nebo zimní?

Je to asi jediná věc, ve které se shodne se svým předchůdcem Petrem Bendlem, poslancem ODS. Já bych zrušení nesmyslu, který komplikuje spoustě lidem život podpořil," prohlašuje Bendl.

„Já bych každopádně byl pro zrušení dvou časů. Jenom nevím jestli nechat letní nebo zimní. V Rusku to vyřešili letním, možná to není špatné, protože odpadnou podzimní a zimní deprese. Také by odpadlo neustálé měnění všech jízdních řádů," vysvětluje svůj názor poslanec TOP 09 František Laudát.

Ekonomiku to neovlivní

Ani poslanec KSČM Jiří Dolejš by nezavrhl jednotný čas. „Nemám nijak vyhraněný názor, ale změny letního a zimního času nepřinášejí významné ekonomické úspory. Pracovní rytmus populace je dnes roztříštěnější než vodě, kdy letní čas vznikal," prohlašuje Dolejš.

Sexulog Radim Uzel považuje problém za naprosto podřadný. „Přijde mi to, že někdo na sebe chce upoutat pozornost, jako kdysi pekař Pecka, který kandidoval na prezidenta. Normální čas je greenwichský, takže zavedení letního času jako v Rusku je divné. Hlavně ta hodina nemá význam na zdraví lidí, ani na jejich sexuální život. Když se chcete milovat, neřešíte, zda je jedenáct nebo dvanáct," směje se Uzel.

Sociální inženýrství

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl proti letnímu času také brojí. "Milovníci sociálního inženýrství nám říkají, že díky letnímu času je večer déle světlo. Opravdu? Světlo je úplně stejně dlouho s letním časem i bez něj, to se nedá zařídit vyhlášením změny času. Delší večer nezařídíme tím, že tomu okamžiku, kterému jsme do minulého týdne říkali osm večer, budeme najednou říkat devět večer. Tím se delší den neudělá, jen tomu budeme jinak říkat. Peníze se nerozmnoží tím, že pětistovkám začneme říkat tisícikoruny. Věk se neprodlouží tím, že kvartály přejmenujeme na roky," zlobí se Jakl na svém blogu.

Více k tématu:
Jakl: Zrušme letní čas!
Senát bude jednat o přechodu na letní čas

Foto: wikipedia.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…