Politolog doslova: Nečas toho dobytka Kalouska musí hned odvolat

13.07.2012 12:05

POLITOLOGOVÉ Kauza telefonátů šéfa financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zřejmě není tak jasná, jak se zdá. Odborníci na politiku se v názorech na to, zda má pán státní kasy rezignovat, nebo zůstat ve funkci, výrazně liší.

Politolog doslova: Nečas toho dobytka Kalouska musí hned odvolat
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek při hlasování

Ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) možná zvoní politická hrana. Po řadě kauz, z nejnovějších jmenujme nákup letadel CASA, do kterých byl namočen, ale nikdo mu nikdy vinu přímo nedokázal, nyní vyplouvá na povrch i fakt, že se snaží ovlivňovat vyšetřování. Vyhrožoval policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Ale třeba taky poslanci za VV, Petru Skokanovi.

Anketa

Jaké máte pocity?

hlasovalo: 5279 lidí

Toho měl v nedávném telefonátu otitulovat slovy jako "ty debile", "ty čůráku" nebo "ty blbečku". "Odmít jsem Ti někdy nějakou dotaci? Potřebuješ prachy? Proč seš taková svině?" ptal se prý Kalousek Skokana s tím, že mu dotace nikdy neodmítl.

ParlamentníListy.cz pátraly v řadách politologů, zda byl tento telefonát pomyslnou poslední kapkou, nebo hřebíčkem do Kalouskovy ministerské rakve. K rezignaci jej totiž záhy po přetlumočení hovoru vyzvala třeba ČSSD.

Dobytku. Okamžitě pryč

Politolog Rudolf Kučera soudí, že by Kalousek měl okamžitě rezignovat.  "Měl by odejít okamžitě. Premiér by ho měl ihned odvolat. Před nedávnem odvolal velice slušného a úspěšného Pospíšila velice rychle, tak tohohle dobytka musí taky odvolat hned. Pokud to neudělá, měl by uvažovat o svém odchodu sám," řekl ParlamentnímListům.cz odborník.

Podle něho prý není vůbec důležité, zda jsou telefonní hovory Lessyho nebo Skokana nahrané. "Aby si policejní prezident nahrával rozhovory s ministry, to není možné. To už by byl opravdu policejní stát," řekl redakci Kučera s tím, že Kalousek se podobně, jako v údajném telefonátu Skokanovi, vyjadřoval už v minulosti.

To politolog Jan Bureš kontruje. Tvrdí, že by Kalousek rozhodně odstupovat neměl. Pokud totiž právě Lessy ani Skokan nahrávky nedoloží, může prý  jít o výmysl a cílenou kampaň proti Kalouskovi.

Nutné jsou prý nahrávky

"Že je Kalousek sprosťák, o tom se mluví už dlouho. Ale v tomto případě je klíčové, zda existují nahrávky těch rozhovorů. Jinak jsou obvinění nedůvěryhodná," řekl Bureš na telefonáty, které měl údajně Kalousek mít s Lessym a Skokanem. 

"Obsahy těch telefonátů jsou natolik děsivé, že se zdá, že by měl odejít ze všech politických funkcí. To bych mu ale neradil. možná jde jen o snahu politiků a dalších činitelů Kalouska poškodit. Spoustě z nich pije krev," uvedl politolog s tím, že kauza CASA se může mnoha Kalouskovým odpůrcům hodit. K tomu, aby jej "dostali od válu."

Podle politologa Zdeňka Zbořila je Kalousek v psychických problémech. "Musí to být strašně náročné, ten tlak, je možné, že nervově zkolabuje," uvedl pro redakci s tím, že ministr už zcela ztratil míru sebeovládání.

Podle Josefa Mlejnka Kalousek rezignovat nemá. "Čistě politicky na tom hovoru není nic závadného, snad jenom ty řeči o dotacích," uvedl s tím, že Skokan musí dokázat pravdivost hovoru.

 

Celé znění telefonátu, který v pátek ve Sněmovně četl Petr Skokan:

Já: Dobrý večer pane ministře!
Kalousek: Nazdar ty debile!
Já: Mluvím prosím s ministrem financí inženýrem Miroslavem Kalouskem?
Kalousek: Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš ty čůráku.
Já: Promiňte, ale asi to trochu přeháníte.
Kalousek: Kolik Ti za to dali, ty blbečku?
Já: Nevím o čem mluvíte.
Kalousek: Víš moc dobře o čem mluvím. Odmít jsem Ti někdy nějakou dotaci? Potřebuješ prachy? Proč seš taková svině?
Já: Já nemůžu za to, že jste někoho zfackoval.
Kalousek: Proč jsi musel posílat esemesku všem novinářům? To jste všichni takoví udavači?
Já: Byla tam spousta svědků, tohle nezatlučete, ani nezametete pod koberec.
Kalousek: Jo, a že zrovna ty to musíš napráskat.
Já: Já?
Kalousek: No jasně ty. Dyť mi to ty novináři volali. A ne jeden. Voni nejsou takoví skety jako ty. Ty sis myslel, že tě jako zdroj neprásknou, co?
Já: Hele, nechte si ty sprosťárny. Všichni se Vás bojí a na to spolíháte, nikdo si to nechce rozdat s mocným ministrem financí. Co kdyby . . . a na mladýho kluka si dovolíte. Tak víte co, já se Vás teda nebojím vůbec, příště s tím počítejte a dejte mi pokoj.
Kalousek: Tak víš co, když se mě nebojíš, tak zítra rozbiju hubu tobě. Jsme asi tak stejně veliký, na mladým jsem se dneska rozcvičil . . .
Já: Klidně, když si sundáte ty brejle, nerad bych se o ně pořezal
Kalousek: Tak zejtra ve sněmovně.
Já: Klidně pane ministře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…