Politolog varuje Nagyovou: Svoboda je fajn, ale víte hodně věcí. Takže pozor!

20.07.2013 6:03

POLITOLOGOVÉ Pozor na nebezpečí, varoval politolog Zdeněk Zbořil Janu Nagyovou, která byla v pátek propuštěna z vazby na svobodu. Zbořil míní, že to není ve složité politické době zrovna výhra.

Politolog varuje Nagyovou: Svoboda je fajn, ale víte hodně věcí. Takže pozor!
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

„Můžete být vystavena velkému nebezpečí, neboť toho hodně víte. Vzpomeňme na Františka Mrázka a další, co přišli záhadně o život,“ pozvedl prst Zbořil. 

Poslední dobou je na politické scéně hodně rušno. Tento týden poslanci jednali o rozpuštění Poslanecké sněmovny, Nejvyšší soud rozhodl o beztrestnosti tří exposlanců ODS a následně přišel i verdikt Krajského soudu v Ostravě, díky němuž se dostali z vazby jak Jana Nagyová, tak i bývalý náčelník Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a někdejší ministerský náměstek Roman Boček. Podle soudu už totiž nehrozí, že by během pobytu na svobodě ovlivňovali svědky.

„Pozor na to. To, že je někdo na svobodě, je jistě příjemnější než sedět v nějaké kobce. Ovšem ti lidé teď budou vystaveni nebezpečí, mohou být napadeni úplně odjinud, než se domnívají. Koluzní vazba byla u nich také proto, aby je chránila před potenciálním nebezpečím,“ překvapil ale svým názorem politolog Zdeněk Zbořil.

„Vždyť si vzpomeňme, že František Mrázek byl zastřelen z dálky jednoho kilometru, Radovan Krejčíř je na útěku už několik let a také víme, že švagr Miroslava Kalouska zmizel neznámo kde a ani se neví, zda skončil v Orlíku, či jinde. (Lubomíra Kašáka měl před lety zastřelit jeho společník Zdeněk Němec, který ihned po činu zastřelil i sebe – pozn. red.) Ti lidé proto mohou být – zejména paní Nagyová jako osoba, která toho hodně věděla – v ohrožení života, protože nežijeme v žádné selance,“ varoval dále v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Může se jim ještě zamotat hlava

Míní, že celá bývalá koalice si nyní sice oddechla, ale to neznamená, že je i konec samotnému vyšetřování. „Oni si totiž mylně vysvětlují, že propuštění z vazby je jakási živá voda, co poleje jejich praxi. Ale už si jaksi neuvědomují, že to může být ještě horší. Když tak volají po tom, že ještě nebyli vyšetřování kmotři – tak tady může běžet ještě další šetření a budou existovat důkazy, z nichž se jim ještě může zatočit hlava,“ zdůraznil.

Co se týče samotného výroku Nejvyššího soudu, který zaštítil trafikanty z ODS poslaneckou imunitou a tím tak znemožnil jejich trestní stíhání, to bude podle Zbořila zejména veřejnost vnímat velmi špatně. Vysvětlí si to totiž tak, že kupování hlasů je možné. Právě této tezi totiž „nahrála“ přímo předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, a to svým vystoupením ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

Má omezené formulační schopnosti

„To její vystoupení bylo až tragikomické. Když si člověk uvědomí, že předsedkyní Nejvyššího soudu je osoba, která má omezené formulační schopnosti ve veřejném projevu, tak si pak nelze nevzpomenout na jejího zástupce Pavla Kučeru. Ten totiž kdysi prohlásil, že když jde o stabilitu vlády, tak jde právo a spravedlnost stranou. Tento jeho slavný výrok v souvislosti s aférou Jiřího Čunka ho pak stál židli,“ připomněl politolog.

„Tady ale musíme zpozornět a uvědomit si, že Nejvyšší soud má sice rozsáhlé pravomoci, ale lidé, kteří jej prezentují na veřejnosti, oplývají velkou měrou nedůvěryhodnosti. Navíc si paní Brožová asi ani neuvědomuje, jaký poprask ještě mohou vyvolat její slova nejenom v Parlamentu, ale i ve společnosti. Vždyť nám přece v televizi řekla, že kupování hlasů je možné! Kupování hlasů v Parlamentu je ale nejstarší hřích v politice od římského Senátu! Tomu se už tehdy říkalo korumpování. Přenést se přes to tak lehkým způsobem, jak to ukázala koneckonců i Brožová, pak nakonec může vyvolat u veřejnosti zajímavé zaujetí nejenom proti konkrétním osobám, ale dokonce i proti systému. Lidé ztratí víru v demokratický způsob vládnutí pak už úplně,“ poznamenal Zbořil.

Připomeňme, že šéfka Nejvyššího soudu (NS) Brožová v pořadu Události, komentáře nejenom že se odmítla k argumentům soudu blíže vyjádřit s tím, že k tomu nemá oprávnění, ale velmi kostrbatě hovořila i o „svobodě“ exposlanců.

„Šlo o svobodu pánů exposlanců, takže pokud jde o zásahy do této nejvýše chráněné hodnoty, tak pokud soudci dospějí k závěru, že tam nejsou důvody vazby, tak se skutečně jedná bezodkladně a není důvodu vyčkávat,“ vysvětlila v televizi Brožová to, proč se nepočkalo s propuštěním dotyčných, až bude vypracováno odůvodnění rozhodnutí soudu.

ČSSD se pustila do NS

Verdikt NS ale kromě Zbořila v pátek kritizoval i senátor a stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier a také místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

„Je přirozené, že poslanci musí mít ochranu, aby mohli prosazovat svůj názor. Zcela určitě ale tuto ochranu nelze vztáhnout na přijetí úplatku,“ připomněl Dienstbier ošidnost výkladu NS ve vztahu k poslanecké imunitě. Podle něj a podle Zaorálka totiž výklad soudu dělá z poslanců nadlidi.

„Když ale už Jiří Dienstbier kritizoval Nejvyšší soud, tak se měl vyjádřit ještě dál," reagoval pak k reakcím ČSSD Zbořil. „Asi se však Dienstbier obával zopakovat argument ministryně spravedlnosti, která řekla, že iniciativa by nyní měla být na straně prezidenta a Ústavního soudu při hodnocení možného dopadu výroku Nejvyššího soudu,“ uvedl Zbořil a připomenul k tomu i větu Dienstbiera, že si pozadí konání NS „nechce radši ani domýšlet“.

„Právě proto jsem tady připomenul někdejší výrok místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery, kdy on k takzvané čunkiádě řekl, že když jde o stabilitu vlády, tak jde právo stranou. Tehdy to ale bylo vykládáno jako nátlak Mirka Topolánka na celé řešení případu. Tady bych byl ale opatrný a myslím si, že i když si lidé budou vykládat opak, tak nyní o nátlak zrovna nešlo,“ doplnil  Zbořil.

Schwarzenberg uhodil hřebíček na hlavičku

Nakonec okomentoval i to, jak se opřel v pátek do ODS předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na stranický web totiž napsal, že pád bývalého premiéra a předsedy ODS Petra Nečase jeho stranu natolik oslabil, že nyní již nepředstavuje hybnou sílu české politiky.

„Karel Schwarzenberg, který v poslední době mluvil až z cesty, tak nyní trefil hřebík na hlavičku, neboť si troufnul předpovědět, že rozval v ODS bude ještě dál pokračovat. A má pravdu,“ zmínil Zbořil, který již minulý týden řekl ParlamentnímListům.cz, že by prezident Miloš Zeman musel být na hlavu padlý, kdyby od něj ČSSD v případě druhého pokusu na sestavení vlády dostala šanci.

„I snaha postavit do čela vlády Mirku Němcovou by bylo rozhodnutí na hranici rozumného uvažování. To si spíš umím představit jako budoucí premiérku Karolínu Peake, a to díky jejímu 'pružnému měnění názorů' a schopnosti se obratně vyjadřovat, nežli Mirku Němcovou, která by nejenom měla držet vládu, ale měla by i zkonsolidovat politickou stranu... To je ale zejména pro ODS krok do tmy, když vezmeme ještě v úvahu to, že odmítli rozpuštění sněmovny. V té tmě mohou spadnout do propasti, která se vskutku může jmenovat zapomnění,“ doplnil pak Zbořil k názoru bývalého ministra zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …