Politologové: Klausův projev byl optimistický, střízlivý, ale i slabý

01.01.2012 20:21

Politologové Tomáš Lebeda a Petr Just se shodli, že novoroční projev prezidenta Václava Klause nebyl oproti předchozím nějak výrazně kontroverzní. Letos prezident i upozorňoval na to, co je v České republice dobré. Podle Vladimíry Dvořákové ale šlo o jeden z jeho nejslabších projevů.

Politologové: Klausův projev byl optimistický, střízlivý, ale i slabý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Klaus před novoročním projevem

Podle expertů nebyl novoroční projev prezidenta Václava Klause nijak výrazně kontroverzní. Podle Tomáše Lebedy nevybočoval z Klausova „myšlenkového schématu“. "Zároveň se tam neobjevily nějaké zvlášť kontroverzní záležitosti. On se jich dotkl jen lehce," míní Lebeda.

Podle politologa vystupoval prezident jako politik a upozorňoval nejen na to špatné v Česku, ale i na dobré věci. Vnitropolitickým záležitostem, které by byly sporné, se podle něj Klaus spíše vyhnul.

Petra Justa, který stejně jako jeho kolega učí na Karlově univerzitě, překvapilo, že prezidentův projev by střízlivý a nebyl příliš útočný či tvrdý vůči Evropské unii. Spíše se prý snažil dodat optimismus. "Aby možná ten projev posloužil jako nějaké nabuzení a nastartování, což jsem viděl v konstatování, že na tom ČR není zdaleka nejhůř," vysvětlil Just.

Profesorka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické však považuje letošní Klausův projev za jeden z jeho nejslabších. "Nebyla tam nějaká nosná myšlenka nebo nějaká vize," dodala. V části, kde se věnoval přílišnému očekávání od EU, podle ní opomněl zamyšlení nad tím, zda ve svém působení v unii nedělá chybu sama ČR.

Za povšimnutí podle Dvořákové a Justa ale prý stojí také jeden prvek v Klausově projevu. Hned v úvodu se totiž zmínil o významu svého předchůdce Václava Havla, který nedávno zemřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…