Politologové: Prezidenta poškozuje vládní krize, poradci, ale i pero

19.05.2011 20:21

Podle průzkumu společnosti STEM je česká společnost rozpolcená v náhledu na počínání prezidenta Klause v posledních měsících. Pomáhal vyřešit vládní krizi nebo k ní naopak přispěl? Nejen tato otázka prezidentu Klausovi v konečném důsledku škodí, je to také osoba pana Hájka či Bátory a slavné pero z Chile.

Politologové: Prezidenta poškozuje vládní krize, poradci, ale i pero

Důvěru v prezidenta republiky Václava Klause aktuálně projevuje přibližně polovina občanů (47 %), což je nejhorší výsledek od jeho nástupu na Pražský hrad. Server idnes.cz přinesl informaci o tom, jak se na propad prezidentovy popularity dívají politologové.

Sledujeme téma: Vládní krize

"Jedním z momentů, které prezidentovi uškodily, bylo bezesporu pero z Chile. Na první pohled ta situace možná vypadá vtipně, ale nese s sebou i pocit hanby, který lidé prožívali, když se na to dívali," uvedla politoložka Vladimíra Dvořáková.

Psali jsme:
Lidé už Klausovi nevěří jako kdysi. Důvěřuje mu však polovina lidí

Lidé už mají jen cynické poznámky

Odborníci se ovšem shodují v tom, že mnohem důležitější roli hraje postoj prezidenta ve vládní krizi. Hlava státu se jednoznačně angažovala v jejím řešení, ale konec patálií se zdá být v nedohlednu. Lidé se v tom přestávají orientovat a začínají se na účet politiků cynicky bavit, osobu prezidenta nevyjímaje.

Psali jsme: Klaus se zavřel s Johnem na Hradě. Blafuje ministr?

Nejasné jsou také vztahy prezidenta Václava Klause s nejmenší vládní stranou Věcmi veřejnými. Vít Bárta (VV) se na jedné z nahrávek holedbá tím, že má na prezidenta nemalý vliv a lidé vidí, jak Klaus odmítá přijímat demise ministrů z VV, což vede k pochybnostem, ze strany občanů.

Dále čtěte: Pět procent Čechů se z vládní krize raduje. Zbytek je naštvaný

Např. při své návštěvě Libereckého kraje ale prezident Klaus jasně řekl, že svým jednáním chtěl pouze přispět ke stabilizaci politické scény. Pokud by se politici nedohodli na konstruktivním řešení, pravděpodobně by přišly předčasné volby a ty by podle prezidentova názoru neprospěly společnosti jako celku.

Fikce jménem Usáma bin Ládin

Prezidentovi také přiliš neprospívá vystupování poradců z jeho okruhu. Svou roli hrají výroky pana Hájka, kterými zlehčoval dopadení nejhledanějšího teroristy světa, když pro Parlamentní listy.cz uvedl, že dopadení bin Ládina je přibližně stejnou fikcí jako falešný rodný list amerického prezidenta Obamy.

Dále čtěte:
Klausův Hájek kvůli Ládinovi málem opustil Hrad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…