Politologové: Proč Topolánek propadl? Zahodil program i etiku

13.04.2010 12:05

Analytici napsali politický nekrolog Mirka Topolánka. Patří do něho nejnovější výzkum STEMu, podle kterého 93 procent lidí nepovažuje expředsedu ODS za dobrého politika.

Politologové: Proč Topolánek propadl? Zahodil program i etiku

Končící předseda ODS Mirek Topolánek dostal na odchodnou nelichotivé vysvědčení. Exkluzivně pro ParlamentníListy.cz agentura STEM zjistila, že Topolánka považuje za dobrého politika pouze 7 procent lidí.

Oslovení politologové soudí, že za propad Topolánka může jeho odklon od volebního programu z roku 2006 a aplikování metody „pokus - omyl".

"Když v roce 2002 nastoupil po Václavu Klausovi, byl úplně jiný typ lídra. Přinesl jiný typ komunikace s veřejností, jiný typ komunikace s médii. A měl nakročeno stát se opravdu silným a centristickým předsedou," vzpomíná v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Petr Žantovský z Univerzity Jana Ámose Komenského.

Topolánek zklamal lidi Modrou šancí

Podle něho Topolánkovi zlomil vaz volební program Modrá šance, s nímž před čtyřmi lety těsně porazil sociální demokracii Jiřího Paroubka ve sněmovních volbách.

„První a fatální chybou bylo, že ten program po volbách hodil do koše a začal dělat všechno jinak než slíbil voličům. Na kongresu roce 2008 pak svou pozici obhájil velmi nepřesvědčivě. A od té doby byl veřejností spíše trpěn než oblíben," řekl Žantovský ParlamentnímListům.cz.

Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie odhalil víc příčin Topolánkovy neoblíbenosti. „Už od počátku nepůsobil jako profesionální politik, který se pro tu profesi narodil. Ve srovnání s ostatními politiky měl slabší vzdělání, slabší intelektuální potenciál a myslím si, že voliči, nehledě na to, kterou stranu volí, že toto vnímají," míní politolog.

Neetická rozhodnutí, pokusy a omyly

"V okamžiku, kdy bylo třeba přijímat nějaká klíčová politická rozhodnutí, tak Topolánek slepoval jak se dalo. Ta ukázka sestavení vlády opřené o přeběhlíky, to bylo typické. Zkoušel nejrůznější cesty, které nevycházely a poté tedy zvolil zdánlivě tu nejjednodušší a přitom nejméně etickou. Zkrátka dělal politiku metodou pokusů a omylů," dodal Jelínek.

Oba politologové se ale shodli, že Topolánek dokázal stranu „hodit do latě". „Na straně druhé kolem sebe dokázal švihat bičem a vyhrávat volby," přiznal bývalému šéfovi ODS Jelínek.

V průzkumu STEMu na Topolánkovu politickou kariéru ovšem respondenti příliš dobrém nevzpomínají. Na otázku: "Když vezmete všechno dohromady, byl Mirek Topolánek podle Vás dobrý, průměrný nebo špatný politik?"

Jen 7 procent lidí totiž odpovědělo, že byl Topolánek dobrý politik. 49 procent repondentů ohodnotilo Topolánka jako průměrného a 44 procent pak řeklo, že byl Topolánek jako politik špatný.

Průzkum proběhl 12. dubna telefonickou formou dotazování respondentů. V reprezentativním panelu 998 osob starších 18 let odpovědělo 637 osob.

ČTĚTE TAKÉ:
Exkluzivní výzkum: ODS si s Nečasem polepšila. Ale jen nepatrně
Langer a Bém ustáli hlasování výkonné rady ODS. Jdou do voleb

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…