Pomsta za Vondru: Říct "Bratři Mašínové jsou vrazi" je prý trestné

27.10.2011 11:58

Až roční vězení hrozí tomu, kdo pro zločin veřejně vychvaluje jeho pachatele nebo ho v souvislosti s činem odmění. O toto ustanovení trestního zákoníku se opírají oznamovatelé, kteří podali trestní oznámení na ministra obrany Alexandra Vondru. Považují udělení medaile Zlatá lípa bratrům Mašínům za schvalování trestného činu vraždy, jehož se odbojová skupina měla dopustit.

Pomsta za Vondru: Říct "Bratři Mašínové jsou vrazi" je prý trestné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Schvalování jakéhokoli trestného činu je trestné. Z tohoto ustanovení trestního zákoníku vycházeli ti, kdo podali trestní oznámení na ministra obrany Alexandra Vondru. Zmíněného jednání se měl dopustit udělením medaile Zlatá lípa, jednoho ze dvou nejvyšších vyznamenání ministerstva obrany, Josefu Mašínovi a in memoriam jeho bratru Ctiradovi.

Z několika podobných trestních oznámení, které obdrželo státní zastupitelství pro Prahu 6, plyne, že jejich autoři podezírají ministra Vondru z toho, že uděleným vyznamenáním a výroky hájícími činy odbojové skupiny bratrů Mašínů z padesátých let prakticky schvaluje trestný čin vraždy, za který tehdejší jednání členů skupiny dosud někteří považují.

SLEDUJEME téma Mašínové

Senátor považuje trestní oznámení jen za psí štěky

„Je to jen další pokus o zfalšování historie a můj pohled na činnost skupiny bratrů Mašínů se nemění," komentuje pro ParlamentníListy.cz podaná trestní oznámení nezávislý senátor Jaromír Štětina. Podle něj v myšlení Čechů přetrvává stále to, co po celá desetiletí komunisté veřejnosti v rámci své propagandy předkládali, a proto mnozí nedokážou ani nyní na věc nahlížet jinak.

Nezávislý senátor zvolený na kandidátce TOP 09 byl členem vládní delegace, která se zúčastnila pohřbu Ctirada Mašína, a horoval pro účast Alexandra Vondry jako ministra obrany, když už nemohl jet premiér Petr Nečas. Přesto se šéfa resortu obrany nechystá v této věci nijak veřejně zastat. „Ministr Vondra tyhle psí štěky ustojí, není zapotřebí mu nějak deklarovat podporu," myslí si Štětina.

Na kameru si nikdo netroufl označit Mašíny za vrahy

Když Martin Vadas natáčel v polovině devadesátých let dokument „Země bez hrdinů, země bez zločinců ..." o členech skupiny bratří Mašínů, také se setkal s názory, že vraždili. „Ale to byly jen takové anonymní výkřiky z davu, na kameru mi to nikdo říct nechtěl," vzpomíná dokumentarista pro ParlamentníListy.cz, že s kůží na trh se nikomu tehdy jít nechtělo.

„V době, kdy jsme dokument natáčeli, se konala tisková konference, které se zúčastnili tehdejší vrchní státní zástupce Libor Grygárek a pražský státní zástupce Josef Kredba. A ti potvrdili, že Městské státní zastupitelství v Praze přijalo usnesení, kterým stíhání zastavilo, protože je promlčeno. A i tohle máme v dokumentu zaznamenáno," říká Vadas.

Stíháni by měli být sami oznamovatelé. Přestupují právo na presumpci neviny

Podle dokumentaristy nemají autoři trestních oznámení ani tu nejmenší šanci na úspěch. „Naopak by měli být stíháni oni. Dopouštějí se totiž trestného činu pomluvy tím, že přestupují právo na presumpci neviny," upozorňuje dokumentarista na to, že bratří Mašínové nikdy nebyli žádným soudem jako vrazi označeni a odsouzeni.

K věci:

Mašínové prý SNBáka museli zabít. Byl to zločinný komunista 

Česko věnuje Mašínovi vyznamenání Zlatá lípa 

Komunisté žádají vyznamenání pro muže, které zabili Mašíni 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…