Pomstili se mi za Lessyho a vyhodili z ministerstva. Johnovi je z vlády občas zle

31.12.2011 6:56

Jako o straně naivních politických nováčků hovoří nyní o VV jejich předseda Radek John. Uznává i existenci hrozivého mediálního obrazu nejmenší vládní partaje. Zároveň ale podotýká, že ve stínu nejrůznějších afér roku 2011 stojí VV těsně před splněním poloviny svého volebního programu. Zatímco prý koaliční partneři pozbyli Johnovy důvěry do té míry, že s nimi Véčka musí uzavírat veškeré dohody písemně, plní TOPka a ODS potichu programové body Johnovy strany. Tak, aby z toho VV nemohly těžit. A tomu se prý v médiích těžko ubrání i zkušený bývalý novinář.

Pomstili se mi za Lessyho a vyhodili z ministerstva. Johnovi je z vlády občas zle
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

První kauzou, která už v roce 2010 předznamenala rozkol mezi VV a zbytkem koalice, bylo jmenování nového policejního prezidenta. Vy jste velice bojoval za Petra Lessyho. Při pohledu zpět, měla tato roztržka s koaličními partnery, v podstatě spouštěč budoucí krize cenu?

Jde o naprosto zásadní spor, v podstatě denodenní tichou válku. ODS nechtěla nezávislého policejního prezidenta a poté, co jsme jej prosadili, nechtěla v čele vnitra VV. Protože nezávislý šéf policie potřebuje oporu v podobě nezávislého šéfa resortu. Velice se obávám, že koaliční partneři chtěli pana Lessyho oslabit, což je ostatně vidět i teď.

Proč to vaši partneři dělají?

Já sám jsme z toho byl překvapen. Ztratili jsme půlrok zbytečnou bitvou, přičemž je jasné, že s korupcí už je po těch dvaceti letech nutné něco dělat. Za pana Martinů se nedělo vůbec nic. Bez policejního prezidenta to ale nejde, on jediný může provádět změny například personální na protikorupční policii. Šlo podle mého jen o odklad chytání velkých ryb o půl roku.

V situaci kdy toho občané už měli dost. Nyní je to řekněme odšpuntované a začíná se skutečně něco dít. Když se mně občané ptají, kde je ta "velká ryba", odpovídám jim, že je obviněn pan exministr Barták, šéf pražských strážníků Kotrouš, vysocí manažeři ŘSD, je obviněna skupina, která udělala obrovský daňový únik a jsou jim zabavovány peníze, to je přeci obrovský úspěch.

Jak se daří zajišťování výnosů z trestné činnosti všeobecně? Jde o ojedinělý úspěch policie?

Nikoliv. Za první pololetí roku 2011 zajistila policie 2 milardy korun, to je nárůst o 369 procent, což samozřejmě jde do státního rozpočtu. Toto vše mohlo přijít o půl roku dřív místo hádek o policejního prezidenta. Jak moc jsem záviděl ministru spravedlnosti z ODS, který mohl mnohem rychleji vyměnit nejvyšší státní zástupkyni, zatímco kolaiční partner nemohl. Ten půlrok nám chybí.

Koalice nakonec vyměnila i ministra vnitra, nahradil vás Nan Kubice. Jak byste ohodnotil jeho fungování v čele resortu?

Hodnotím jej podle podpory policejního prezidenta, který v době krize a nedostatku peněz koná znamenitě. Otevřela se kauza brněnského gangu, která by skončila pod kobercem, řeší se korupční věci a policejní prezident bez podpory by v této situaci znamenal katastrofu. Stačí, že koaliční partneři nechtěli Johna na vnitru jako formu pomsty za policejního prezidenta a pokud by i on měl být odstaven, je to nejhorší zpráva pro obyvatele této země.

Někteří policisté a především jejich odboráři ale váš odchod uvítali. Mluví o vás jako o nejhorším šéfovi resortu od revoluce.

To je úsměvné. Já zas dostávám maily, že mé působení bylo znamenité. Příčinu oné averze ale dohledáme snadno. Předchozí ministři rozhazovali peníze a například pan Langer z ODS tam házel miliardy vidlemi. Díky tomu jsem pak já byl prvním šéfem resortu, co musel dělat škrty. Ostatní jen přidávali. Od roku 2003 do roku 2010 se platy policistů zvýšily o 43 procent.

Je skvělé, že policisté vzpomínají na lepší ministry, ale neuvědomují si, že díky jejich rozhazování nyní přicházejí o peníze. A možná to s krácením rozpočtu byla finta koaličních partnerů na nezkušeného nováčka. Protože pro Jana Kubiceho se už peníze našly. Měli jsme být mnohem tvrdší při vyjednávání o škrtech. Občas mám pocit, že TOP 09 a ODS se těšily na to, jak negativní emoce ze škrtů v policii vyplynou vůči VV.

To zní jako byste litoval důvěry, kterou VV vložily ve své koaliční partnery.

Ano, my jsme jim bohužel věřili. Věřili jsme v gentlemanské dohody a přesvědčili se, že tomu v české politice tak není.

Jaká je tedy slovy Radka Johna pozice VV vůči vládě?

Naprostá ostražitost, snaha o písemné dohody, protože ústním se věřit nedá. Poučili jsme se, že oni chtějí zničit jakékoliv nováčky v politice, ne s nimi spolupracovat.

Kdy byly VV nejblíž rozhodnutí shodit koalici a přejít do opozice?

Dnes si s kolegy říkáme, že jsme měli setrvání v koalici a podporu kabinetu podmínit setrváním na vnitru. To jsme prostě pouštět neměli. Důvod je jednoduchý. Boj proti korupci byl základ programu VV, na vnitru jsme nastartovali nějaké procesy, které nesou ovoce. Ale to už sklízí někdo jiný. Vyřadili nás naprosto systematicky. To, co se podařilo VV, bude říkat ministr, který je tam za někoho jiného.

Při odchodu z resortů vnitra a dopravy jste ale přeci měli podmínku - odchod jiných ministrů. Konkrétně pana Vondry a pana Kalouska. Oba ve vládě jsou, vy už ne. Jak jste se s tím smířili?

Nijak moc ochotně. Premiér sliboval obměnu vlády na základě presumce viny. Sliboval na jaře, na podzim a výsledkem je cenná zkušenost, že slibům se nedá věřit.

Jak se vám v roce 2011 pracovalo s Miroslavem Kalouskem?

Zhruba v období, kdy fackoval toho mladíka před sněmovnou, přestal úplně spolupracovat, jakékoliv jednání s njím bylo nemožné, což se projevilo například během hlasování o jednotném inkasním místě. My se snažili vyjednávat, na což nereagoval. V jednom z rozhovorů řekl jeho stranický šéf Schwarzenberg, že VV jsou do počtu jen kvůli hlasům.

Pan Kalousek podle toho jedná. Výsledkem byl totální kolaps při hlasování o hazardu, který museli napravovat senátoři. Ale tak je to pořád. Myslíte si, že koaliční partneři s vámi chtějí pracovat na zlepšení stavu země a zjišťujete, že místo toho schovávají do zákonů spoustu skrytých pastí a nástrah. To je velmi demotivující. Až se zdá, že nic opravovat nechtějí.

Neustále z VV zaznívá jméno Kalousek. Hovoří o něm pan poslanec Novotný, místopředseda Jarolím i ostatní. Neobáváte se spolu s ODS, co přinese příští rok? Že by mohlo ze strany TOP 09 dojít k pokusu položit vládu, jak se o tom hovoří ve sněmovních kuloárech?

Měli jsme jasné podezření, že pan Kalousek chce shodit vládu a v dolní komoře se to říká také. Má tam být nějaká dohoda s ČSSD, údajně pan Kalousek hledá jen záminku. Na jednom z jednání K9 jsme dokonce otevřeně panu ministru financí řekli, že pokud chce vládu položit, ať to udělá sám, veřejně a bez toho, aby se do této role snažil vmanévrovat VV.

I tak si můžete vyložit některé kompromisy, na něž jsme při vyjednávání přistoupili. Jen proto, že nechceme dávat záminky. V těžkých časech, do kterých kráčíme, by pád vlády zcela jistě znamenal zhoršení podmínek v této zemi. Pokud chce pan ministr financí převzít takovou odpovědnost, prosím.

A to Petru Nečasovi nevadí? Je přeci období klesajících preferencí vládních stran, pád vlády by uškodil i ODS.

Připomínáme mu jeho sliby, fakt že nejsou plněny a on odpovídá, že na to není doba. Prioritou je pro něj zřejmě držet VV na krátkém řetězu, nedávat jim prostor a slibovat, dávat konkrétní termíny a neplnit je. Tady si ale někdo neuvědomuje, že to nelze dělat do nekonečna, že volební období jednou skončí.

V takové situaci se jistě hodí podpora z Hradu, které se podle všeho VV těší...

S tím bych operoval opatrně. VV například prosadily přímou volbu prezidenta, přesvědčili jsme ODS, z čehož asi zakladatel této strany neměl radost. Ostatně vyjádřil se jasně. Velice cenná byla jeho podpora na jaře, kdy řekl koaličním partnerům, že nemohou VV jen válcovat, ale také občas ustoupit a umožnit jim splnit část programu. Ono válcování je totiž jednou z cest, jak VV zničit. Druhou cestou je zlobbovat některé jejich členy a destruovat stranu zevnitř.

VV se ale bránit částečně umí. Minimálně mi jako taková obrana proti Miroslavu Kalouskovi přijde váš nový místopředseda, Tomáš Jarolím. Za souhlasu vedení VV podává žaloby, které jdou ať už přímo či nepřímo proti ministru financí. Považujete za normální situaci, kdy místopředseda koaliční strany podává na svého kolegu žaloby?

To není záměr, musíme vycházet z historie pana Jarolíma. Proti korupci bojuje systematicky už dlouho, on je primárně občanský aktivista. Podobně postupoval už před vstupem do VV. Jeho občanský postoj je přesně tím, po čem voláme po celé republice. Svědci korupce musí podávat trestní oznámení. Podle statistiky se 65 procent lidí setkalo s korupcí. Kdyby všichni postupovali jako pan Jarolím, tak je po korupci.

Mou podporu má absolutně. Sám mu předávám k prošetření spoustu podnětů. Nikdy nebudu cenzurovat jeho činnost s ohledem na koaliční partnery. Přikazovat, aby byl někdo vynechán z trestního oznámení, je stejné jako na boj proti korupci zcela rezignovat.

Jak se vám líbí mediální obraz VV v roce 2011?

Ten asi nebude úplně dobrý nikdy a nemohou za to VV. Dám příklad. Mnoho se toho v uplynulém roce řeklo o nepřizpůsobivých. My místo řečí o tom, jak dostat určité občany do práce, nabízíme Centrální registr přestupků. Pokud dnes spácháte přestupek, tedy například ukradnete něco do dvou tisíc, nikdo se to nemá šanci dozvědět. Já centrální registr připravoval na vnitru a pan Kubice jej odmítl. Nyní se můžete v novinách dočíst, že pan ministr Pospíšil navrhuje to samé. Přitom právě on proti tomu tehdy na vládě hlasoval. Zachránila to jen a jen Karolína Peake. Z toho bývá člověku občas špatně, když ti, kteří chtěli něco opravdu účinného zrušit, jsou nyní v médiích označování jako ti, kdož to samé prosazují.

Úřad vicepremiérky pro boj s korupcí byl vládě vyčítán jako jakási trafika pro VV. Je Karolína Peake dobrou vicepremiérkou?

Rozhodně. Zachránila spoustu věcí, kromě výše zmíněného registru se díky ní vrátí do trestního řádu účinná lístost, což chtěli naši partneři zrušit. Brání zrušení registru účtů pro potřeby policie. Je v tomto nezastupitelná, hlídá porgram protikorupčního boje velice účinně a svědomitě. Poté co nám byla odebrána možnost řešit protikorupční boj přes vnitro, jej bedlivě sledujeme pomocí úřadu Karolíny Peake.

Všechno mi to zní jako neuvěřitelné utrpení VV v koalici s ODS a ČSSD. To se dá vydržet?

Nemohu hovořit o vládě jen v negativním duchu. Je toho také dost pozitivního, co vykonala. Nebo nevykonala, chcete-li. Tak například všechny kauzy, které se nyní řeší, jsou s výjimkou Pavla Drobila a MŽP dědictvím vlád minulých. I stavba ubytovny v areálu střešovické nemocnice prošla tři dny před volbami a byla snad poslední miliardovou "hrůzou," která proběhla. Jediným momentem, kdy vláda stála před schválením pěkného průšvihu byla žádost ministra Kalouska na okamžité uvolnění několika miliard na likvidaci akutní ekologické havárie v Kolíně. Jako ministr vnitra jsem okamžitě volal generála hasičů Štěpána a chtěl jsem vědět, jak situaci aktuálně reší. On se smál a oznámil mi, že ta "havárie" je ve skutečnosti dvacet let setrvalý stav. Vláda to stáhla.

Nicméně veřejné mínění nyní není úplně na straně VV. I díky tomu, že občané několikrát očekávali pád vlády a VV vždy zařadily zpátečku, což jim levice vždy s gustem připomněla. Co se s tím dá podle vás dělat?

Informovat občany proč to VV dělají. Pravda je taková, že VV byly nezkušeným novým subjektem. Některé věci jsme považovali za naprosto neúnosné. Například potřeba odchodu Renaty Vesecké z Nejvyššího státního zastupitelství. Proto jsme dali vládě ultimátum. To je chyba, protože lidé z ODS za námi pak přišli a oznámili nám, že by Veseckou stejně odvolali. Jen proto, že to VV požadovaly, ale celý termín posunuli. VV se tak ocitly v situaci, kdy jsme věděli, že Vesecká půjde pryč ale nebude to v námi požadovaném termínu ale řekněme o tři neděle později. V takové situaci samozřejmě nepoložíte vládu, ale vyjdete z toho mediálně poznamenaní. Nemusím dodávat, že tato situace nebyla jediná. Zkušené VV už ultimáta dávat nebudou.

Ale podaří se vám pak něco prosadit? Vždyť to, co zde popisujete, je regulérní válka beze zbraní.

My už jsme také dost věcí prosadili, ale právě díky těm ultimátům se podařilo umně zakrýt fakt, že se nám před polovinou volebního období podařilo prosadit polovinu našeho volebního programu a troufám si tvrdit, že do roku 2014 splníme 90 procent. Jen jsme si naivně mysleli, že spoustu věcí lze zařídit hned. To je na spoluvládu v koalici slušné, řekl bych. Mediálně to ale vypadá, jako kdybychom pořád jen prudili, ale tak to není. Věřím v úspěch jakéhosi seznamu kroků, které VV prosadily. Bude tam i fakt, že jsme daňovým poplatníkům zachránili 38 miliard, za které nás pan Kalousek nazval sociálním svědomím koalice. Jsme na to hrdí. Člověk, který politiku nesleduje denně, toto nevidí. Proto musíme v roce 2014 bilancovat.

Budete bilancovat i přístup médií k VV a naopak? Některá prohlášení by se totiž dala nazvat jako mírně řečeno nešťastná.

Opět jde o nezkušenost, i tu moji. Já jsem po jednom hlasování ve sněmovně prohlásil, že jsme omezili imunitu poslanců. Ten proces trvá dodnes. Lidé přitom v té vlně euforie z nezkorumpovaných VV ve sněmovně chtěli tyto věci do půl roku. I v tom spatřuji jejich zklamání. Zklamaní a více realističtí jsme i my. Jak bylo naivní očekávat, že si korupčníci po volbách rychle sbalí kufry a zmizí za hranicemi. Místo toho ze svých nakradených miliard uvolnili miliony na naše zničení. Chápu je, bojují o to, aby neskončili ve vězení. Doufám, že si lidé po několika letech řeknou "ano, vrzalo to, padaly z toho šroubky, byl to žebřiňák k pohledání, ale dojel z bodu A do bodu B, který znamená zlepšení poměrů v zemi. Překážky k účinnému vyšetření, podání žaloby, a odsouzení případů korupce už začínají pomalu padat. Snad si to lidé uvědomí.

Končí rok 2011, kdy aktivita trojice poslanců málem ukončila činnost VV. Jaké jsou nyní, po víc než půl roce vaše vztahy s takzvanými rebely? Popřál jste třeba pěkné Vánoce Kristýně Kočí?

Samozřejmě že ne, vůbec se nebavíme a pochybuji, že tomu bude někdy jinak. Oni provedli takovou lumpárnu a odpusťte mi ten výraz, takové svinstvo, že to ani není možné. A věci, které při té příležitosti proběhly, byly velice smutné. Byl to řízený puč, kdy Kočí přišla za premiérem Nečasem s tím, že má 11 našich poslanců, kteří podpoří kabinet. Navždy si budeme pamatovat, že naši koaliční partneři říkali, že VV mají odejít a obrátili až v momentě, kdy zjistili jak na tom slečna Kočí opravdu je. Naší velkou chybou byla personální politika. Staré strany mají své lidi prověřené, my měli do začátku jen nadšence a bude ještě několik let trvat, než k tomu u VV dojde.

Hovoří se i o syndromu malých stran, který pomohly vytvořit právě VV. Jde o to, jestli lidé budou ještě někdy věřit malé nové straně. Politologové se shodují na tom, že nebudou.

To by neměli věřit už delší dobu. Unie svobody, ODA, Zelení. Všechny tyto strany dokázali politici velkých stran semlít. Strašně lituji jednoho okamžiku, kdy jsem začal pracovat na vnitru a jistá vysoce postavená politička zelených mi nabídla schůzku, na které mi chtěla popsat způsob jak nás ostatní zničí. Neměl jsem tehdy čas a mohla mě dostatečně varovat. On totiž systém ničení malých stran je zde dvacet let úplně stejný. Ptají se mě voliči v mailech, proč sedíme ve vládě s dinosaury. Jak máme nesedět? Až lidé nebudou dinosaury chtít, nebudou je volit. VV navíc mají ztíženou pozici, kdyby do vlády nešly, okamžitě by se rozjel kolotoč prohlášení, jak jsou VV nezodpovědné, že neumožnily provést reformy. Byli jsme mezi mlýnskými kameny. A nutno dodat, věřili v čisté úmysly všech. Obrovská naivní chyba.

Možná že takovou chybu neudělá Andrej Babiš, jehož ANO 2011 se pomalu stává politickým projektem. Jak na vás působí tato iniciativa?

Pan Babiš začal kritikou ostatních a útokem proti VV. Nebyli jsme na Magistrátu a nekradli jsme na Praze 1. Byli jsme tam v opozici. Naše středočeská organizace VV na pana Babiše podala trestní oznámení. Jeho slova, to je jen začátek. Velice mě zajímá, co navrhne za konkrétní kroky. Nezávidím mu manévrovací prostor v otázce boje proti korupci, ten VV podstatně zúžily na minimum.

Jak probíhal váš osobní rok 2011?

Teď jste mě rozesmál. Když byly vyhlášeny volební výsledky, dal si se mnou premiér Nečas schůzku hned v neděli v sedm ráno. Od té doby nastal smrtící kolotoč jednání, který se nezastavil doteď. Zlepšilo se to mým odchodem z vnitra. Málokdo ví, že ministr pracuje devatenáct hodin denně, s pracovním vytížením poslanců se to nedá srovnat. Dva volné víkendy a týden dovolené, to byl můj veškerý odpočinek.

Ministr je po čtyřech letech v ČR totálně vyhořelý. I proto, že je zde nepořádek naprosto všude. Divíme se, když se v ČR stane ministrem člověk, který není z oboru. Ve Švýcarsku je to běžné, tam má ministr pouze kontrolní funkci a obrazně řečeno zastříhává perfektně upravený trávník. Na české ministerstvo je třeba jít s křovinořezem. Můj německý kolega mi doporučil, jak přežít funkci. "Musíte se naučit jíst při práci a spát v autě, jinak to prostě nepřežijete." Měl samozřejmě pravdu.

Rok 2011 znamenal i vyostření vztahu mezi většinovou společností a Romy. Vy jste ve funkci ministra zažil Nový Bydžov, ale tažení DSSS pokračovalo zejména na Šluknovsku. Řeší podle vás vláda tyto věci dostatečně?

Měla by je především řešit jednoduše. V Novém Bydžově jsme navýšili počet policistů a zločinnost tam silně poklesla. Stačilo dát lidem jasně najevo, že rasismus netolerujeme, stejně ale netolerujeme jakékoliv překračování zákonů a vyhlášek. Musím ale dodat, že starosta Nového Bydžova, člen ODS, pouze přilévá olej do ohně svými výroky. Podobně to může fungovat i jinde. Na druhé straně se tu stávají neuvěřitelné věci v legislativě. Třeba krádeže barevných kovů ohrožují dopravu a vím o lidech, kterým neustále někdo krade měděnou střechu. Jako novinář jsem bojoval za zákon zakazující výkup barevných kovů. Ten dnes už existuje. Jenže nějaký totální ignorant k tom zákonu nevydal prováděcí vyhlášku. Jinými slovy pět let tu máme legislativu, která by dokázala vyřešit šluknovský problém a nikoho nenapadne to opravit.

S velmi necitlivými až vyloženě rasistickými výroky je ale spojena i kauza Věcí Veřejných se přímo dotýkající. Stojíte stále za ministrem Josefem Dobešem, který velice dlouho hájil angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

Opět zopakuji, že personální věci jsou v kompetenci ministra. Kauza Bátora byla nafouknutá mediální bublina. Nepřichází pro mne v úvahu, abych z pozice vedení strany diktoval personální záležitosti ministrovi. To už zavání padesátými lety.

Jenže pan ministr Dobeš není nepopulární jen díky panu Bátorovi. Učitelé o něm říkají, že větší pohromu ještě MŠMT nezažilo.

No vidíte, a mně zrovna nedávno učitelky v Brně, ve vinotéce, kde jsem kupoval víno, žádaly ať sebou k nim do Hodonína vezmu příště i Dobeše. Je prý skvělý, každé z nich přidal 1500 korun. Je pravda, že MŠMT neumí komunikovat své kroky. Ale pan Dobeš je tím, kdo prosadil státní maturity, srovnávací zkoušky a jiné věci. Je logické, že děti nemají rády zkoušky. Ale zaráží mě, když se pak v tisku objeví informace, že neúspěšní řešitelé testů nebudou moci na slušnou střední školu. Okamžitě jsem si to u pana ministra ověřil a nemusím dodávat, že to nikdy neřekl. Učitelé také protestují proti placení podle výkonu. To mě sice mrzí, ale co je špatného na výkonnostním ohodnocení? Mediálně se to ale obhajuje těžko.

V roce 2011 nás opustil Václav Havel. Vaše vicepremiérka Karolína Peake při vyhlášení státního smutku požádala o uměřenost během piety. Podařilo se nám s VH rozloučit důstojně?

Václava Havla jsem znal z hereckého prostředí. Považoval svůj život za absurdní drama a podle takového scénáře místy probíhal i ten smutný týden loučení. VH by to považoval za dokonalé završení svého, podle něj absurdního života. Mrzí mě ale jedna věc, a to velmi. Po jeho odchodu jsme si konečně uvědomili, kdo nás vlastně opustil a všichni začali vymýšlet slova uznání a chvály. Mrzí mě, že mu to někdo neřekl o měsíc dříve.

Kdyby byly v roce 2012 volby do Poslanecké sněmovny, jak by podle vás dopadly pro Věci Veřejné?

Jsme v půlce cesty a nemáme odpracované vše. Velmi neradi bychom sledovali scénář, o kterém mluví tamtamy ve sněmovně, že se pan Kalousek spojí s ČSSD a shodí vládu. V době krize by to byl velký problém. Pro žádnou vládu není krize dobrým obdobím. Občané ČR ale za viníka považují vládu. Pro žádnou ze tří stran koalice by volby nedopadly dobře. Občané si neuvědomují, že levice se bude muset chovat stejně.

V roce 2013 budou ve VV volby. Budete kandidovat na předsedu?

To je trochu předčasné říci ano či ne. Je to dost vzdálená budoucnost, já osobně se nyní zaměřuji na udržení strany pohromadě, protože signály, že se opět někdo během pár měsíců pokusí rozložit náš poslanecký klub, bohužel opět zesílily.

Vy i vaše strana jste zjistili, že pravdu v politice najdete těžko. Zato se dá najít ve víně, které je vaším velkým koníčkem. Jaký je letošní ročník?

Je to strašné, ale na víno už nemám vůbec čas. Letošní mladé víno opět ukazuje, jak se moravští vinaři vyrovnávají světu. Oni ale mají takovou zajímavou vlastnost, o každém ročníku říkají, že je nejlepší. Tak byl rok 1997 ročníkem desetiletí, rok 1999 byl ročníkem tisíciletí a letošek tak snad nebude ročníkem desetitisíciletí. Ale minimálně století ano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…