Popáleninové centrum na Vinohradech modernizuje vybavení

13.06.2014 14:30

Popáleninové centrum na Vinohradech modernizuje vybavení
Foto:
Popisek:

Klinika popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady získala tři nové přístroje k síťování kožních transplantátů. S jejich pomocí může až pětinásobě zvětšit plochu transplantátu, krýt jím rozsáhlá popáleninová traumata a dosáhnout vyšší úspěšnosti léčby. Nákup vybavení v hodnotě 560 tisíc korun uhradila společnost ČEZ Distribuce.

Zařízení k síťování kožních transplantátů používají lékaři popáleninového centra denně na operačních sálech. Umožňuje dosáhnout větších rozměrů kožních transplantátů, usnadňuje manipulaci s nimi a jejich přenos k postiženému místu. Výhodou síťování transplantátu je také minimalizace vzniku hematomu či seromu (tkáňové tekutiny), který se po operaci může hromadit v ráně pod transplantátem. „Těžce popálení pacienti se zpravidla nevrátí do stavu jako před úrazem. S použitím nejmodernějšího vybavení jim ale poskytujeme takovou léčbu, abychom trvalé následky úrazu minimalizovali. Přístroje, které jsme díky ČEZ Distribuce pořídili, slouží právě k léčbě těch nejtěžších popálenin,“ vysvětlil ředitel nemocnice MUDr. Marek Zeman.

Každý rok se v České republice popálí na 600 dětí, a polovina z nich je hospitalizována na vinohradské Klinice popáleninové medicíny. Nejčastější příčinou popálenin malých dětí jsou opařeniny způsobené například fritovacím hrncem, varnou konvicí a podobně. „Jeden z nových přístrojů zrovna používáme u dětského pacienta, který má popáleniny III. stupně na 70 procentech těla. V případě těchto úrazů jsou většinou na vině rodiče, kteří nevěnují dostatečnou pozornost svým dětem,“ doplnil přednosta Kliniky popáleninové medicíny Ludomír Brož. 

Nákup tří přístrojů k síťování kožních transplantátů uhradila společnost ČEZ Distribuce. Při nerespektování bezpečnostních pravidel totiž může elektřina způsobit vážné úrazy včetně popálenin. „Naše společnost si uvědomuje, že nerespektování bezpečnostních pravidel u energetických zařízení může vést k vážným zraněním s trvalými následky nejen u našich spolupracovníků, ale i široké veřejnosti. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli podpořit právě popáleninové centrum a přispět tak ke kvalitní a účinné léčbě postižených osob,“ řekl generální ředitel ČEZ Distribuce Richard Vidlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …