Posílení rozpočtu vysokých škol v rozpočtovém výboru neprošlo

30.11.2011 12:55

Sněmovní rozpočtový výbor na dnešním jednání nerozhodl o žádosti školského výboru posílit v návrhu státního rozpočtu pro příští rok výdaje na vysoké školy o 1,2 miliardy korun. Poslanci nemohli o požadavku hlasovat. Školský výbor totiž chtěl odebrat částku z vládní rozpočtové rezervy, která by tím klesla pod zákonem stanovenou mez.

Posílení rozpočtu vysokých škol v rozpočtovém výboru neprošlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Představitelé školského výboru ale myšlenku finančně posílit vysoké školy nevzdávají. "Musíme najít nějaké jiné zdroje," řekl ČTK místopředseda školského výboru a zároveň člen rozpočtového výboru Pavel Bém (ODS). Podle něho není myslitelné, aby částka pro vysoké školy klesla o sedm procent, když může být Česká republika konkurenceschopná jen tehdy, pokud bude vysoké školství rozvíjet.

Sledujeme téma Rozpočet

Výbor se bude podle Béma záležitostí ještě zabývat. Nový návrh potom předloží při projednávání státního hospodářského plánu ve druhém čtení na plénu sněmovny, které se předpokládá příští týden, dodal. "Já tomu dávám šanci v momentě, kdy se výbor dohodne s ministerstvem financí, kde ty peníze vezme," řekl Suchánek novinářům.

V příštím roce by měly vysoké školy hospodařit podle vládního návrhu rozpočtu s částkou 21,2 miliardy korun. Je to asi o tři miliardy korun méně než v roce 2009, kdy školy měly na jednoho studenta 72 000 korun. Podle vládního návrhu by na studenta v příštím roce měly jen asi 60 600 korun. Vládou navržený rozpočet ministerstva školství počítá na jeho výdaje se 137 miliardami korun, což je v porovnání s letoškem zhruba o deset miliard korun více.

Čtěte více:
Vysoké školy se obávají omezení své autonomie. Hrozí od Dobeše  
Zástupci vysokých škol odmítají školné. Studenti ho prý nedokáží splatit 
Premiér Nečas: Vysoké školy musí vychovávat elitní studenty  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…