Poslanci budou ve sněmovně nocovat. Kvůli restitucím pro církve

07.02.2012 14:44

Poslanci si možná ve sněmovně ustelou. Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta totiž navrhnul, aby dnes sněmovna jednala i po 19. hodině, popřípadě i po 21. hodině a to kvůli zákonu o církevních restitucích. Normu budou probírat poté, až smetou ze stolu všechny pevně zařazené body. Minulý pátek totiž debatu o restitucích zákonodárci přerušili a dnes na návrh šéfa poslanecké frakce ODS Zbyňka Stanjury zákon opět zařadili do programu. ČSSD ale mezitím uvedla, že jej bude blokovat, jak to jen půjde.

Poslanci budou ve sněmovně nocovat. Kvůli restitucím pro církve
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vít Bárta je už poněkud stranou pozornosti médií

Sociální demokracie dnes naznačila, že diskuse o církevních restitucích bude dlouhá. Uvedl to předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc po jednání klubu. Důvodem je to, že  zákon, který v době ekonomické krize přesouvá 134 miliard korun do soukromých rukou, je zákonem mimořádným, a proto si zaslouží také mimořádnou debatu.

"Debata bude mimořádná. Bude trvat několik měsíců, nicméně není naším cílem zastavit zákon už v prvním čtení za cenu padlých z řad opozice," poznamenal Tejc.

Stranický šéf Bohuslav Sobotka dokonce pohrozil, že jeho poslanci opět v plénu sněmovny vytáhnou předem připravené transparenty. Podobným způsobem svůj odmítavý postoj k návrhům vlády dávali přitom najevo naposledy loni, kdy v důsledku opozičních obstrukcí trvala několik dní sněmovní schůze, která rozhodovala o přehlasování senátního veta některých vládních reformních zákonů.

Projevy opozice budou prý "neomezené"
    

Sociální demokraté ale prý "rozhodně nebudou omezovat" délku projevu svých poslanců. Mnozí z nich se prý i sami spontánně rozhodli vystoupit a říct k věci svůj názor.
 

O církevních restitucích jednali poslanci už v pátek, kdy debatu po pěti hodinách přerušili. Dnes zákon ale opět zařadili na program. Krátce poté pak šéf frakce VV Vít Bárta požádal o odhlasování jednání po 19. hodině a po 21., hodině a případně i po půlnoci. Koalice byla 97 hlasy pro.

ČSSD: Chceme veřejnoprávní fond

Návrh, který vychází z předloňské dohody státu se 17 českými církvemi, podle vlády řeší majetkové křivdy spáchané na církvích a náboženských společnostech v období po roce 1948. Církve by podle návrhu měly dostat zhruba polovinu svého někdejšího majetku v hodnotě okolo 75 miliard, který je ve vlastnictví státu. Za ostatní by měly dostat finanční náhradu 59 miliard korun během příštích 30 let, přičemž stát přestane církvím hradit například platy duchovních.
    

Podle ČSSD je ale několik věcí nejasných, především výše finanční náhrady, kterou by mohli napadnout například jiní restituenti. Podle Sobotky by její vyplacení mělo být závislé na ekonomických možnostech státu. Sociální demokraté podle Sobotky místo restitucí navrhují, aby majetek spravoval veřejnoprávní fond, z něhož by se financovala činnost církve například ve vzdělávání, práci s mládeží či péči o památky. ČSSD také poukazuje na to, že církevní restituce nemají v české veřejnosti podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…