Poslanci drželi minutu ticha za Havla. Navrhl to kníže

18.12.2012 14:31

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) navrhnul krátce po dnešním zahájení jednání dolní parlamentní komory, aby poslanci uctili Václava Havla minutou ticha. Bývalý prezident ČR totiž zemřel přesně před rokem.

Poslanci drželi minutu ticha za Havla. Navrhl to kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Poslanci se dnes jako jeden muž ve sněmovně zvedli ze svých židlí a ve stoje a minutou ticha uctili památku zesnulého Václava Havla. Sněmovnu o to žádal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který býval Havlovým hradním kancléřem. Dnes si totiž Česká republika připomíná rok od úmrtí Havla. Zemřel ve spánku, na své chalupě na Hrádečku, týden před Vánocemi.

„Vzhledem k tomu, že je to dneska přesně jeden rok, co zemřel Václav Havel, kterému vděčíme, že vůbec v této sněmovně můžeme svobodně zasedávat, tak bych poprosil, jestli by paní předsedkyně nás nepožádala o minutu ticha a uctění jeho památky,“ řekl Schwarzenberg ve své žádosti.

Příznivci Havla připravili na dnešní den několik akcí. Například ráno se řada lidí vypravila do práce s ohrnutými nohavicemi. Satirická akce měla připomenout jmenování Havla československým prezidentem, kdy měl na inauguraci krátké kalhoty.

Voskové srdce ze svíček

Dopoledne v Brně slavnostně odhalili voskové srdce ze svíček, které lidé zapalovali na počest Václava Havla. Srdce ozdobilo scénu Divadla Husa na provázku. Odpoledne se pak lidé sejdou na Václavském náměstí v Praze a večer odhalí v Divadle Na zábradlí svému bývalému kolegovi pamětní desku.

Akce jsou samozřejmě i v menších městech. Například v Čáslavi se odpoledne mohou lidé vypravit na dokument Občan Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …