Poslanci kauzu ProMoPro nechtějí projednávat. Do programu ji neschválili

15.03.2011 16:40

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek chtěl na schůzi sněmovny zařadit opětovně bod, který se týká kauzy ProMoPro. Koalice ale jeho návrh odmítla – ze 183 poslanců bylo pro 71 a proti 91.

Poslanci kauzu ProMoPro nechtějí projednávat. Do programu ji neschválili

K jako velmi nevonící kauze se dnes postavili poslanci v případě ProMoPro. Poslanec sociální demokracie Lubomír Zaorálek totiž chtěl na druhý pokus vyslechnout ve sněmovně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli sporným zakázkám při českém předsednictví EU, které byly uzavřeny se zmiňovanou firmou.

„Vy si už asi nebudete pamatovat, ale já jsem tady tehdy navrhoval, aby ministr financí Kalousek předložil zprávu o šetření analytického útvaru ministerstva financí v souvislosti s utrácením prostředků v průběhu předsednictví České republiky v Evropské unii. Já jsem tady tehdy řekl, že se obávám, že pokud se ta zpráva tady takto nepředstaví a nebudeme o ní jednat, tak bude postupně uvolňována v médiích a sněmovna bude z celé debaty vyřazena," připomněl dnes Zaorálek svou první žádost.

Čtěte více:

Sněmovna ale ani dnes nevyhověla jeho žádosti a tak se v nadcházejících 14 dnech nebudou poslanci kauzou zabývat. Vládní představitelé argumentovali již dříve tím, že záležitost je předmětem šetření protikorupční policie.

Zaorálek: Policie politickou odpovědnost nešetří
    

Zaorálek ale oponoval slovy, že se policie určitě nebude zabývat politickou odpovědností ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který měl před dvěma lety jako bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti předsednictví na starosti.

SLEDUJEME Kauza Vondra

Ministr financí Kalousek už v únoru k výsledkům kontroly řekl, že není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb firmě Promopro, která měla zajistit audiovizuální techniku pro předsednictví. Za to dostala zaplaceno téměř 525 milionů korun. Část peněz těchto peněz údajně směřovala na podezřelé účty v Rakousku. Na kontech je kvůli tomu zablokováno téměř 135 milionů korun. Je možné, že se peníze vrátí do státního rozpočtu.

Kalousek přitom hovořil o jasných důkazech, které jej opravňují k pojmenování 'nestandardní zlodějna'.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…