Poslanci odhlasovali peníze pro své kluby

15.02.2013 10:36

Poslanecké kluby budou dostávat na svůj provoz stejně vysoké příspěvky ze sněmovního rozpočtu, jaké měly na loni. Dnes s tím souhlasila sněmovna. Kluby tak budou mít nadále měsíčně pevnou částku 24 500 korun a na každého poslance 3550 korun.

Poslanci odhlasovali peníze pro své kluby
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tito poslanci budou zřejmě hlasovat pro vydání

Z příspěvků si poslanecký klub hradí kromě nákladů na běžný provoz například odborná stanoviska a expertizy nebo pronájem prostor k jednání mimo sněmovnu či zahraniční cesty svých členů. Frakce z příspěvku mohou hradit také pohoštění při pracovních jednáních.

Peníze uvolňuje sněmovna každý měsíc. Pokud některý poslanec svůj klub opustí, nebo vstoupí do jiného a změní tak počet jeho členů, změní se i příspěvek, a to ke dni této změny. Kluby musí o využití peněz vést účetní záznamy. Předseda klubu musí také určit někoho, kdo bude za hospodaření zodpovědný.

Největší sumou tak bude disponovat klub opoziční ČSSD, nejmenší částku bude mít frakce Věcí veřejných. Socialisté mají 54 členů a tak budou dostávat přes 216 tisíc korun měsíčně. Vládní ODS s 50 poslanci bude mít nárok na 202 tisíc korun, poslanecký klub TOP 09 a Starostové za 41 členů bude nadále dostávat na 170 tisíc korun každý měsíc. Na 26 komunistů znovu připadne 116 800 korun.

Klub Věcí veřejných, který má nyní 11 poslanců, bude mít přes 63 500 korun měsíčně. Poslanci nejmenší vládní strany LIDEM si budou muset na příspěvky počkat až na přijetí změny jednacího řádu sněmovny, která jim umožní založit osmičlenný oficiální klub s nárokem na příspěvek ve výši zhruba 53 tisíc korun měsíčně.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…