Poslanci se k restitucím pro církve nedostali. Zabránila tomu pauza na jednání klubu

13.06.2012 13:36

Hádanka o tom, zda se dnes podaří zahájit debatu k církevním restitucím, se vyřešila hodinu po poledni. Klub KSČM totiž požádal o hodinovou pauzu na jednání klubu. Protože však měla sněmovna dnes naplánováno jednat pouze do 14.00 hodin, poslanci jednací den tím ukončili a to těsně před projednáváním bodu o vyrovnání se s církvemi.

Poslanci se k restitucím pro církve nedostali. Zabránila tomu pauza na jednání klubu
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Sněmovna na dnešní dopoledne zařadila na návrh ODS schvalování šesti předloh. Až poté byly zařazeny církevní restituce, jejichž závěrečné projednávání chce blokovat ČSSD. Sociální demokraté již včera řekli, že kvůli církevním restitucím se pokusí vládní koalici donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi tím, že prosadí veto na hlasování o předloze po 14. hodině. Práva dnes využili, když spolu s KSČM vetovali návrh TOP 09 a Starostů, aby sněmovna mohla o zákonech rozhodovat v závěrečném čtení i po 14:00.

Stále ale nebylo jasné, zda na zákon nakonec přece jen nedojde. Věc vyřešil minutu po 13.00 hodině předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, když zažádal pro své poslance o pauzu v délce jedné hodiny na jednání klubu. Právě v tu chvíli totiž na světelné tabuli svítil nápis Bod 80 - vyrovnání se s církvemi. Protože však měli poslanci dnes plán jednat jen do 14.00 hodin, předsedající schůze jednání nakonec pro dnešní den ukončil. Zákonodárci se tak sejdou až zítra v 9.00 hodin. To ale mají na programu interpelace.

Podle jednacího řádu jsou na schvalování předloh vyčleněny středy a pátky, vždy od 09:00 do 14:00. Podle informací ParlamentníchListů.cz by ale na restituce mohlo dojít už v pátek.

Církve by měly podle vládního návrhu dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit po přechodném období 17 let platy duchovních.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…