Poslanci už dostali zákony, které projednají v legislativní nouzi

16.12.2012 15:54

Vláda už poslancům předložila dva zákony, které Sněmovna příští týden projedná ve stavu legislativní nouze. První z novel zákonů řeší výpočet platů soudců. Druhá se týká možnosti vyplácet podpory v nezaměstnanosti a pěstounské dávky lidem, kteří nevlastní tzv. sKartu. Poslanci mohou vzhledem k vyhlášenému stavu legislativní nouze projednat oba zákony ve zrychleném režimu během jednoho čtení.

Poslanci už dostali zákony, které projednají v legislativní nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Už v úterý ráno se nad novelou zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která řeší výplatu dávek, sejde sněmovní výbor pro sociální politiku. Podle rozhodnutí předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové musí vydat své doporučení poslancům nejpozději do úterních 10:00. Do stejného dne a hodiny musí předložit své usnesení k novele zákona o platech ústavních činitelů také rozpočtový výbor.

Řeč bude o platech soudců i dávkách

Novela zákona o platech ústavních činitelů, kterou v pátek schválila vláda na mimořádném jednání, řeší výpočet platů soudců. Koeficient pro platy ústavních činitelů kabinet stanovil na 2,75násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Předlohou reagoval na to, že původní normu tento týden neschválila Sněmovna kvůli tomu, že se mělo také zrušit zdanění paušálních náhrad zákonodárců. Platová novela je poměrně stručná. V účinnost má vstoupit k 1. lednu 2013 a v tomto měsíci se také již použije navrhovaný koeficient.

Podobně stručná je i novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Pro výplatu podpor v nezaměstnanosti i pro výplatu pěstounských dávek umožňuje pro celý příští rok až do vydání sKarty posílat příjemci peníze na účet nebo je vyplácet v hotovosti.

Vláda v důvodové zprávě k této novele píše, že příjemci pěstounských dávek budou muset kvůli změně zákona podávat na pobočce úřadu práce od 1. ledna novou žádost o výplatu dávek. Zákon přitom předpokládal, že v té době už se budou sKarty pěstounům a dalším příjemcům běžně vydávat. Předložená novela proto umožňuje nezaměstnaným a pěstounům, aby zvolili přijatelnější způsob výplaty dávek. Vláda také ujišťuje, že navrhované řešení nezatíží veřejné rozpočty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…