Poslanec ODS k volbám: Samé kecy. Podplacené noviny vám vnutí slibotechnu

11.01.2013 14:02

ROZHOVOR Poslanec Jiří Šulc, někdejší starosta města Mostu, exhejtman Ústeckého kraje před sociální demokratkou Janou Vaňhovou a vloni dobrovolně odstoupivší šéf výboru Regionální rady regionu Soudržnosti, která se podílí na přerozdělování dotačních peněz z Evropy, při rozhodování o hlavě státu přemýšlí o Sudetech, Cimrmanovi a o tom, kdo by zvládl jednat s Putinem.

Poslanec ODS k volbám: Samé kecy. Podplacené noviny vám vnutí slibotechnu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jiří Šulc

Anketa

Jdete volit prezidenta?

87%
13%
hlasovalo: 7817 lidí

Před rokem tento politický matador varoval před můrami v prezidentské volbě. Aktuální rozhovor poskytl Jiří Šulc, poslanec parlamentu, ParlamentnímListům.cz i dnes těsně před tím, než svůj hlas vhodí do volební urny.

Už před rokem jste se ParlamentnímListům.cz s humornou nadsázkou vyjadřoval na anketní otázku, kdo je podle vás černou můrou prezidentské volby – reagoval jste slovní hříčkou, že nejspíš Okamůra. A ten už je dnes mimo hru! Jste rád?

Budete se divit, ale nejsem rád že Okamura je mimo hru. Myslím, že do toho pimprlového panoptika patří nejen on, ale i někteří další, kteří vypadli z této absurdní mediální hry o prezidenta. Chybí tam mimochodem ještě Švejk!

Myslíte, že jsou Češi schopni se rozumně rozhodnout?

My Češi jsme schopni se racionálně rozhodnout a něco zásadního udělat maximálně jednou za 20 až 40 let. A protože to naposledy bylo v roce 1989. tak mám obavu, že letos to nebude. V anketě o Největšího Čecha vlastně vyhrál nedávno Jára Cimrman, a tak si myslím, že i on by měl dnes velkou šanci zvítězit v prezidentské soutěži.

Vnímáte to tak, že mimo jiné sami sobě Češi ukazují zrcadlo – podle toho, kdo je má reprezentovat?

Zrcadlo jsme si sami sobě nastavili už v nominacích na prezidenta, ale málokdo z Čechů to  teď tak chápe - viz kolující vtip o skupině, kde se sejde Rakušan, Žid, Japonec, Avatar a další komunisti…

Vy sám budete volit koho? Bylo rozhodování jednoduché?

Pro první kolo je rozhodování jasné. Jediný životem zkušený a politikou otřískaný člověk, který neslibuje voličům nesplnitelné a neplácá samé populistické kecy, je Přemysl Sobotka. Ale protože Češi slyší jen na líbivé a prázdné sliby a rádi se nechají zmanipulovat podplacenou televizí a novinami, tak do druhého kola postoupí jen slibotechny, a mé rozhodování bude pro mě v nadmíru složité.

Je v té devítce „vyvolených“ někdo, koho byste prostě jako prezidenta nebo prezidentku rozhodně nesnesl?

Tady přece nejde o to, že bych já sám někoho nesnesl, ale o to, kdo z kandidátů je schopen hájit zájmy České republiky a jejích občanů. A to prosím nejen dnešních, ale i příštích desítek generací a nejen v dnešní mírové, vlastně bezproblémové době. Nechci být poslem špatných zpráv, ale dejme si ruku na srdce a zkusme si představit, že náš budoucí prezident bude postaven před historickou výzvu jako byly okupace Československa v roce 1968,nebo komunistický puč v roce 1948, popřípadě Mnichovská dohoda evropských velmocí a zabrání takzvaných Sudet v roce 1938…. Kdo z kandidátů je vůbec schopen jednat jako rovný s rovným s Putinem, Obamou či například Merkelovou?

Náš prezident je také vrchní velitel armády, tak se ptám, který z kandidátů je schopen kvalifikovaně rozhodnout o nasazení armády proti vnějšímu či vnitřnímu nepříteli, respektive ohrožení? Kdo z nich je schopen případné obrovské fyzické, intelektuální a psychické zátěži odolat?

Máme několik žen kandidátek, ty vnímáte z tohoto pohledu jak?

Já ženy obdivuji pro spoustu jejich úžasných vlastností, které my muži nemáme. Ženy jsou v některých momentech pracovitější, odolnější a cílevědomější než muži. Proto jsem se vždy, když jsem mohl, obklopoval ženami jako svými nejbližšími spolupracovnicemi. A je mi strašně moc líto, že předsedkyně sněmovny Mirka Němcová, rozvážná, zkušená a pracovitá dáma, nešla do boje o prezidentku v prvních přímých volbách. První česká prezidentka by bylo pro ni krásné pojmenování.

Vaše žena je herečka, možná i osobně zná Vladimíra Franze, který skládá mimo jiné hudbu pro divadla. V souvislosti s tím, co jste o představě zátěže na prezidenta řekl, patří umělec do politiky?

Podle mne asi není možno někoho podle jeho profese z politiky vylučovat. Za těch dvacet let, co působím aktivně v politice na všech úrovních, jsem se potkal se stovkami lidí, kteří svou profesí nebyli politiky a svou politickou úlohu zvládali dobře nebo špatně. Někteří umělci patří do politiky a jiní nikoliv. Je fakt, že umělci vnímají svět více emotivně než pragmaticky, ale to přece není žádná závažná překážka v tom dělat dobře politiku. Samozřejmé ale je, že vrcholový politik by emocím podléhat neměl!

Ústecký kraj je místem s celkem výraznou kriminalitou a neklidem, a to nemluvíme jen o vyostřených vášních, jaké jsme viděli nedávno ve Šluknovském výběžku či obecně v lokalitách s romskými ghetty, kde se stýkají menšinová a většinová komunita. Jak z pohledu bezpečnosti vnímáte prezidentovu amnestii?

Za romská ghetta a léta vyostřené vášně  - nejen v Šluknově či někde jinde - rozhodně nemůže prezident. Za to mohou jen a jen politici v Parlamentu ČR, kteří nejsou schopní v této oblasti se domluvit, jak zde udělat pořádek.

Podle současného hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka se zvýšila za první dny po amnestii kriminalita o pouhé jedno procento a neděje se tedy nic tak hrozného. Vidíte to stejně?

Dovolil bych si upravit položenou otázku. Nikoliv hejtman, ale přímo ředitel Policie ČR Landsfeld potvrdil, že v Ústeckém kraji bylo spácháno 6 trestných činů a 10 přestupků amnestovanými pachateli, a jedná se tedy o 1 procento z celkového nápadu trestné činnosti! Ředitel Landsfeld také upřesnil, že zastavení stíhání v případech starších osmi let se týká 181 případů a v naprosté většině se jedná o menší majetkovou trestnou činnost spáchanou cizinci, kteří již nežijí na území kraje či republiky. Řada případů byla odložena již na konci devadesátých let a netýká se závažné kriminality. To ale nemění nic na situaci, že prezidentská amnestie byla špatně načasována a zdůvodněna nebyla už vůbec.

Já sám s ní nesouhlasím, nicméně je výsostným právem i odpovědností prezidenta ji udělit a jako takovou je potřeba jí respektovat. Problém je ale podstatně hlubší. Většina propuštěných by totiž byla do půl roku, či trochu déle, stejně venku a dělali by totéž, co teď. Jen ne najednou během pár dní, ale v rozmezí několika měsíců. Průšvih je přece v tom, že někteří recidivisté nepovažují vězení za potrestání za jejich trestnou činnost a vězení se vlastně vůbec nebojí. Vězení, kde je zajištěné čisté oblečení, teplo, zdravotní služba, denně teplá strava, pracovat se vůbec nemusí, zábava, televize, sport, návštěvy, drogy a podobně, totiž není pro ně trestem. A když vyjdou ven, tak  tu mají nárok na nekrácené sociální dávky, které si ještě navýší rychle pořízenými dětmi….. Za to přece nemůže prezident!

Myslíte si, že hysterie veřejnosti a atak vůči odcházejícímu Václavu Klausovi jsou zbytečnosti, které jsme si mohli odpustit?

Já jako primární nevidím hysterii veřejnosti. Ta je druhotná. Vidím řízenou a placenou masovou špičkovou mediální propagandu, kterou jsem již zaregistroval v krátké historii ČR několikrát. Média u nás v posledních letech zničila kromě spousty politiků minimálně dva předsedy vlády a teď dostala zálusk na prezidenta, u kterého hrozilo, že se vrátí zpět jako oblíbená osoba do aktivní politiky. Vždyť třeba objektivní údaje ředitele policie Landsfelda uvedly jen elektronické Parlamentní listy, ale tištěná média, rozhlas, televize nic! Otázkou je jen, kdo to řídí a kdo to platí ….

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…