Poslanec, který odešel z ODS: Strana je prázdná a trapná. Vláda je asociální

15.11.2012 14:38

ROZHOVOR Poslanec Radim Fiala, který patřil k takzvaným rebelům v ODS, v minulých dnech udělal několik zásadních politických kroků. Odešel z ODS pro zásadní nesouhlas s navýšením daní pro občany a následně hlasoval i proti církevním restitucím. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se se svými bývalými kolegy z ODS vůbec nemaže.

Poslanec, který odešel z ODS: Strana je prázdná a trapná. Vláda je asociální
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Pane poslanče, odmítl jste podpořit balíček zákonů zvyšujících daně. Nečasova vláda ho však prosadila. Jak se podle vašeho názoru projeví tento balíček v české ekonomice?

Bohužel přesně opačně než si vláda myslí. Dojde k prohloubení recese české ekonomiky, nastane další pokles poptávky v ekonomice. Vláda očekává vyšší výběr daní, ale zkušenost tohoto roku dokazuje opak. Výběr daní klesá. Klesající výběr daní bude mít negativní dopad na rozpočty krajů, měst a obcí. Jde totiž o daně sdílené, které tvoří svým podílem podstatu příjmu těchto subjektů. Zároveň dojde samozřejmé ke zdražení zboží pro občany. Je třeba si říct, že dnes se láme důvěra lidí v hospodaření státu a řada podnikatelů bude směřovat k šedé ekonomice.

Proč jste hlasoval proti církevním restitucím?

Musím uznat, že jde o problém který se vleče řadu let. Souhlasím s restitucí nemovitého majetku s právní hranicí únor 1948. Nemohu ale souhlasit s finančními kompenzacemi v navrženém rozsahu. Česká ekonomika na tento velkorysý přístup nemá a výsledkem budou mnohaleté finanční závazky státu k církvím. Sečteno, byl jsem proti.

Odešel jste z ODS. Jaké jsou nyní vaše politické cíle?

Chci pokračovat v prosazování věcí, které mě do politiky přivedly a které jsem před volbami sliboval voličům. Právě názory voličů mě přivedly k zásadnímu řešení a musím říct, že můj krok přijali velmi dobře. Nemůžete být jen kolečko v hlasovací stranické mašině. Alespoň já jím nechci být. Hlavně ne tehdy, když ta mašina jede jinam, než je vaše politické přesvědčení a než od vás očekávají lidé, kteří vás volí.

Vámi uvedené důvody byly tak zásadní, že pro vás přiměly odejít z ODS?

Ano, to tedy byly! Delší dobu směřuje ODS do politického středu a zvyšování daní je vrchol! Zatínal jsem zuby dlouho a teď se k tomu přidala ještě nechuť ODS vyvodit závěry z volební porážky. Pravicovost nahrazuje operetní antikomunismus a skutečná politika ODS je prázdná a v souvislosti s poslancem Pekárkem musím říci trapná.

Máte nabídky z jiných politických stran na vstup?

Mám nabídky, ale teď zdvořile říkám ne, děkuji. Neopouštěl jsem ODS s přestupními lístky v kapse. Pokud se rozhodnu vstoupit do jiného politického subjektu, musí jít o skutečně pravicový projekt, který z občanů nebude dělat hlupáky. Tento stát musí dokázat hospodařit s penězi občanů jako odpovědná firma nebo domácnost. Nemohu být součástí žádného bratrstva moci, které něco hlásá a jiné věci dělá. Pokud se objeví projekt, který se pokusí rehabilitovat pravici, budu spolupracovat rád.

Jaká je podle vás budoucnost pravice v Česku?

Bohužel skutečně pravicové hodnoty jsou diskreditovány vládní nepravicovou politikou. Velkou chybou je, že pravice se prezentuje často nesrozumitelně, extrémně a asociálně. Pravice pro mě znamená, že dáte lidem svobodu tvořit, podnikat, pracovat, zkrátka možnost převzít odpovědnost. Zároveň znamená respekt k solidaritě k potřebným. Jsem přesvědčen, že tohle vidění světa má budoucnost.

Co říkáte na kampaň proti vám, do které se pustili i představitelé ODS v Prostějově?

Nic, je to o lidech. (smích)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…