Poslankyně Černochová odpovídá čtenářům: Děsí mě postup EU na Ukrajině

07.05.2014 17:50

Poslankyně Jana Černochová odpověděla na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Vyjádřila se k situaci na Ukrajině, ale i k aktuálnímu stavu ODS, nebo k boji občanských demokratů proti euru.

Poslankyně Černochová odpovídá čtenářům: Děsí mě postup EU na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Čtenář vystupující pod přezdívkou mykeš se poslankyně Jany Černochové z ODS zeptal, jak se dívá na postup NATO na Ukrajině. Černochová schvaluje jak uvalení sankcí, tak volání po navýšení armádních rozpočtů jednotlivých členských zemí. Zcela jinak ale hledí na postup EU.

Zděšení z EU a euro

„Co mne však děsí, je postup EU, která problém měla řešit mnohem dříve a nikoli ho nechat svou liknavostí rozrůst. EU, která se se svým zcela nepřijatelným návrhem přístupových podmínek poskytnutých Ukrajině může dokonce pyšnit, že je jedním z hlavních strůjců této nebezpečné krize,“ míní Černochová.

Ve spojitosti s EU vyjadřuje i nedůvěru vůči euru. Když chtěl čtenář vystupující pod přezdívkou wiesser slyšet, co získá, když podepíše petici ODS pro korunu, politička ho ujistila, že tím především napomůže odstartovat další kolo debaty o tom, zda máme mít euro či korunu. ODS v této otázce trvá na uspořádání referenda. Tlak veřejnosti vyjádřený peticí by mohl napomoci získat i politickou podporu dalších stran k tomuto kroku.

Budoucnost ODS

Nakonec se čtenář Jurka Kříž zeptal, proč by měl v budoucnu volit ODS, když strana po lednovém kongresu není příliš viditelná. Černochová uznává, že jako opoziční strana nemá ODS tolik prostoru v médiích, ale je si vědoma toho, že prostor dostane, jen pokud nastolí zajímavá témata. V eurovolbách považuje za rozhodující právě otázku zachování vlastní měny, kterou ODS prosazuje. V obecné rovině připomíná, že předseda strany Petr Fiala objíždí republiku a hovoří jak s kolegy straníky, tak s občany.

„Pan předseda Fiala jezdí do regionů a diskutuje s členy i s veřejností a představuje náš program, postoje k aktuální politické situaci, a to tu myslím v posledních letech chybělo. Spustili jsme kampaň Pravá ODS. Proběhlo setkání starostů, které projednalo celou řadu politických otázek, a po dlouhé době byly slyšet hlasy z regionů uvnitř ODS,“ poznamenává.

Sama se prý snaží vystupovat v médiích a jako politička ODS tam prezentovat své názory, které pak mohou voliči zhodnotit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…