Poslankyně Kaslová: Obstrukce jsou nesmyslné. Zdraví je přednější

04.11.2011 18:22

Sněmovní obstrukce v uplynulém týdnu otrávily asi nejednoho politika. Své o tom ví i poslankyně Jana Kaslová (TOP 09). Ač je ve 31. týdnu těhotenství, absolvovala téměř všechny obstrukční projevy. Málem na úkor zdraví svého dítěte. Zdravotní problémy mohly projevy, kvůli nimž řada politiků nespala více než 48 hodin, způsobit ale i jim samotným. Třeba těm komunistickým.

Poslankyně Kaslová: Obstrukce jsou nesmyslné. Zdraví je přednější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Kaslová

Poslanci zažili v uplynulém týdnu nejednu horkou chvilku. Kromě obvyklých jednání, která probíhají přes den, totiž na půdě dolní komory parlamentu trávili i noci. Důvod? "Šprajc" opozice. V jejím zájmu totiž je, aby sněmovna neschválila vládou prosazované reformy. A tak obstruuje, tedy protahuje dobu před jejich schvalováním na nejvyšší únosnou míru. Možná i za ni.

  • Více o sněmovních obstrukcích ZDE


Své o tom ví i koaliční poslankyně Jana Kaslová (TOP 09). Ač je ve 31. týdnu těhotenství, účastnila se téměř všech obstrukčních projevů.

Pohádky ovčí babičky

"Nejen, že se to nedalo už ani poslouchat, ale poslanci se i opakovali, to mě dost štvalo. Řada z nich působila jako proslov babičky, která si vymyslí nějakou pohádku, do které se zamotává, a neví, jak ji má zakončit," postěžovala si ParlamentnímListům.cz. "Obstrukce tohoto typu mi přijdou nesmyslné, zbytečné a trapné," dodala.

Obstrukční projevy mají kromě toho, že jsou pro většinu posluchačů nudné, i další aspekt, a to možnost ohrožení zdraví.  I pro běžné a zdravé osoby může být druhá probdělá noc nebezpečná. A což teprve pro ty, kteří mají nějaké zdravotní potíže.

Chtěla zůstat. Dítě bylo ale přednější

Ti jediní měli možnost jít spát. A ač se těhotenství mezi zdravotní handicap nepočítá, omluvena byla i Kaslová. "Druhý den jsem šla spát v půl dvanácté, ne kvůli mně, ale kvůli zdraví dítěte. Každou hodinu až do půl čtvrté mi ale přicházely smsky," uvedla poslankyně, která alespoň v mezičase mezi jednotlivými jednáními prchala do Plzně, aby navštívila svého prvorozeného syna.

Obstrukční jednání opozice ale koalici zaskočilo i z dalšího důvodu. Kvůli komunistické vypočítavosti.  "Z ČSSD tam bylo asi 13 poslanců v noci, zbytek se šel vesele vyspat. V noci ze středy na čtvrtek se na to vykašlala vůbec celá KSČM, to bylo trošku divné," uvedla pro ParlamentníListy.cz Kaslová.

Komunisté: Veselý spánek? Ne!

Komunisté se ale proti jejím obviněním ostře ohrazují. "Vesele spát jsme rozhodně nešli, naopak poslanci TOPky se pořád střídali, málokdy byli ve sněmovně všichni. Navíc my jsme ani přes noc jednat nechtěli," uvedl rozhořčeně pro redakci poslanec Josef Šenfeld (KSČM). Stejného názoru je i jeho partajní kolega Miroslav Opálka. Redakci vzkázal, že stížnosti TOpky nechápe, neboť si za to, že se jednání natolik protáhla, může sama. 

Podle Šenfelda nemůže být práce na úkor zdraví, a tak je logické, že někteří z členů jeho strany přeci jen šli spát.


"Spánek je potřeba, navíc řada poslanců má zdravotní potíže a neobejde se bez něho. Noční jednání považuji za nesmysl, to, že nás TOPka obviňuje, že jsme na nich nebyli, považuji za snůšku lží a polopravd," dodal poslanec pro ParlamentníListy.cz. On osobně prý je schopen udržet pozornost maximálně 10 či 12 hodin. Dvacet čtyři je už prý ale příliš.

Po 12 hodinách už nevnímáte nic

A není sám. "To víte, že po 12 hodinách už to moc nevnímáte. Děláte si svou práci, jsou také výbory...," popsala náplň poslouchání obstrukčních pohádek poslankyně Kaslová. "Jeden poslanec začínal stejný projev pořád několikrát za sebou, to už mi přišlo moc," připomněla také jeden z "povedených" projevů.

I přes znechucení z obstrukcí se ale TOPka nevzdává. "Věřím, že reformy prosadíme. Že si je takzvaně vysedíme," uzavírá.

Dále čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …