Poslankyně Levá chce prosazovat financování televize z rozpočtu

10.05.2010 20:01

Poslankyně KSČM Ivana Levá v pořadu Fakta Barbory Tachecí připomněla iniciativu komunistů, která počítá ze zrušením koncesionářských poplatků pro Českou televizi i pro Český rozhlas.

Poslankyně Levá chce prosazovat financování televize z rozpočtu

Lidé by mohli být úplně osvobozeni od poplatků za Českou televizi a Český rozhlas. Podle komunistické poslankyně a členky stálé komise pro sdělovací prostředky Ivany Levé by se komunisté mohli připojit k návrhu na úplné zrušení koncesionářských poplatků, který předložili koncem loňského roku senátoři.

Předloha od senátora ODS Richarda Svobody předpokládá, že příjmy ČT a ČRo ze zrušených poplatků by měl od roku 2012 nahradit příspěvek ze státního rozpočtu. „Jestliže ale budou skutečně tato dvě média financována ze státního rozpočtu, pak by se muselo vzít v potaz, jaký podíl půjde na mediální politiku," podotkla Levá.

Pokud by byla ministryní kultury, jejíž je stínovou odbornou mluvčí za KSČM, pak by ráda dosáhla toho, aby na mediální politiku a kulturu šlo více peněz než dosavadní dvě procenta.

„Neuvažovala jsem dosud o takovéto funkci, ale hypoteticky vzato bych chtěla jako ministryně kultury více ochránit kulturní dědictví, dbala bych, aby divadla měla větší dotace, aby vstupné do muzeí bylo levnější a nebylo tak již dostupné jen bohatým, a aby lidé na venkově měli větší možnost zapojit se do kulturního dění, než je dosud," vypočetla své priority stínová ministryně.

„Rozpočet ministerstva kultury je jeden z nejhorších. Všeobecně se na kulturu dává mnohem méně peněz," vyvěstila dále Levá.

Míní také, že by si velká divadla, jako například Národní divadlo, mohla na svůj provoz vydělávat sama. Národní divadlo by podle jejího přesvědčení také mělo divákům přinášet mnohem více děl z klasiky, než je tomu nyní.

Více: Fotoreportáž: KSČM s Jakešem na Výstavišti, ČSSD na náměstí Míru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…