Poslat Romy do Antarktidy. Politici zírají na nové požadavky menšiny

14.11.2011 13:20

V neděli na jednání Česko-romského občanského sdružení v Novém Boru zaznělo několik požadavků. Zrušení vládních úřadů týkajících se Romů, percentuální podíl pro Romy na státní zakázky a vznik romského státu. Zvláště návrh vlastního státu vyvolal u politiků záchvaty smíchu a návrhy originálních a podnětných řešení.

Poslat Romy do Antarktidy. Politici zírají na nové požadavky menšiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

Zrušeny by podle Romů měly být Agentura pro sociální začleňování, Rada vlády pro záležitosti romské menšiny a skončit by měli i krajští koordinátoři romských národnostních menšin. Předseda Romské hospodářské rady ČR Miroslav Tancoš svůj požadavek odůvodnil tím, že romská komunita neměla nic z 260 miliónů korun od Evropské unie určené na začleňování menšin.

Čtěte také: Šluknovsko, tam je klid a mír. Takhle se chválil vládní úřad pro Romy

Proč nás nikdo nemá rád?

Dále Tancoš požadoval, aby Romové dostali určité procento ze státních zakázek, protože podle něho potřebují pracovní místa. Romům by podle Tancoše měl být přidělen samostatný stát se všemi právními atributy, informuje Právo.

SLEDUJEME téma: Romové

„Podle průzkumu nás nechce za sousedy pětadevadesát procent občanů. Tak ať je nám přidělený vlastní stát se všemi právními atributy. Romové chtějí být plnohodnotný národ, ale majorita nám to neumožňuje, jedná o nás bez nás," prohlásil Tancoš. Požadavky budou adresovány prezidentu republiky Václavu Klausovi a premiérovi Petru Nečasovi. „Chceme konzulát v Praze s vlastní rozpočtovou kapitolou," dodal Tancoš.

Čtěte také: Jsme národ, hlásí Romové. Odpověd: Založte si stát a starejte se

Romský stát na řeckém ostrově

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava požadavek na zrušení agentur podporuje. „V tomto bych Romům rád vyhověl, protože tyto organizace stejně neplní účel, pro který byly založeny. Mám nepříjemný pocit, že tudy uniká spousta prostředků," uvedl Doubrava.

Čtěte také: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Pokud jde o státní zakázky, není Doubrava apriorně proti, ale má to podle něho háček. „Znám celou řadu romských podnikatelů. Jsou to lidé velmi slušní, kteří odvádí slušnou práci. Ale jde o to, že se jedná spíše o takové méně kvalifikované práce typu výkopových a jednodušších stavebních prací. Ale nedokážu si představit, že by dokázali dělat nějaké složitější státní zakázky, což jsou tendry velkého rozsahu, kde je potřeba kvalifikovaná pracovní síla, kterou Romové nemohou nabídnout. Klidně ať zakázky dostanou, třeba i přednostně či na základě zjednodušeného výběrového řízení mezi nimi, ale obávám se, že se těžko najde státní zakázka, kterou by mohli realizovat," míní Doubrava.

Čtěte také: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Požadavek romského státu Doubravu rozesmál. „Už jsem jednou navrhl, že bychom Řekům mohli pomoci z jejich problémů tím, že bychom odkoupili nějaký jejich ostrov. Tam by se mohl takový stát zřídit, aby si Romové ozkoušeli, jaké je to žít bez sociálních dávek a živit se prací. To je věc, kterou bych velmi podpořil a dokonce bych byl ochoten i přispět na zakoupení takového ostrova. Kdo chce kam, pomožme mu tam. Je to velmi úsměvná představa a pan Tancoš asi vůbec neví, o čem mluví, ale ten záměr a představa je docela zajímavá," řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Antarktida pro Romy

Senátor ODS Petr Pakosta první požadavek Romů na zrušení vládních agentur také podporuje. „První požadavek je velmi rozumný a bez výhrad s ním souhlasím. Agentura pro sociální začleňování dokázala svou nefunkčnost. Tyto problémy se musí řešit jinak než vznikem dalších úřadů," říká senátor ODS.

Pokud jde o kvótu na státní zakázky, je Pakosta proti. „Už vidím ty houfy podvodníků, kteří budou deklarovat svoje firmy jako romské. To je požadavek zcela absurdní. Ať se Romové chovají normálně, ať řádně pracují a standardně se uchází o státní zakázky. Osobně jsem bílý heterosexuální muž a v této logice bych mohl požadovat, aby i této skupině byly vyčleněny percentuálně státní zakázky," argumentoval Pakosta.

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Pokud jde o romský stát, má Pakosta podobný názor jako Doubrava, pouze by ho situoval do méně teplých krajin. „Z toho prohlášení není zcela jasné, jak by si Romové svůj stát představovali, ale pokud by se na zeměkouli našlo nějaké místo, které by jim mohlo být přenecháno, kde by si mohli vytvořit vlastní stát, tak takové řešení by se mi líbilo. Třeba v Antarktidě. A samozřejmě bych byl rád, aby takový stát měl v Praze své zastoupení na úrovni vyslanectví či velvyslanectví," smál se s nadsázkou Pakosta.

Antidiskriminační zákon vs. pozitivní diskriminace?

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba byl požadavkem na vlastní stát očividně zaskočen. „Romové jsou jednou z prvních skupin obyvatelstva České republiky, kteří tuší, že příští rok a další roky nebude dobře. Je vidět, že jsou schopní, neboť tuší, že bude zle. Požadavek na zrušení těch institucí mi připadá pragmatický, protože je otázkou, jaká je jejich efektivita. Na druhou stranu to může být požadavek velmi riskantní," míní Koskuba.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

„Pokud jde o zakázky směrované přímo na Romy, tak by to u těch, kteří pracují, vyřešilo jisté problémy, na druhé straně bychom narazili na antidiskriminační zákon. A to je ta smůla. Je to otázka. To musí zhodnotit právník. A pokud jde o požadavek na samostatný stát, tak tomu se mi nechce věřit. Pan Tancoš je jedince. Řekl-li to jeden člověk, nedělejme z toho vědu. Někteří Moravané chtějí také svůj stát," uzavřel Koskuba.

Romské demonstrace

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková uvedla, že se chce nejdříve s rezolucí Romů seznámit. „Bohužel jsem zatím neměla tu možnost. Ale podobné požadavky úplně nechápu. Nerozumím tomu, proč zrušit úplně všechno, co je tady pro to, aby Romům pomáhalo. Co tedy chtějí místo toho?" reagovala Šimůnková pro TV Nova s tím, že očekává od zástupců Romů návrh nějakého konstruktivního řešení.

Psali jsme: Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne

Padesátka Romů z Nového Boru, ale i z České Lípy, Krásné Lípy, Varnsdorfu, Šluknova, Hrádku nad Nisou a Sokolova se na jednání také dohadovala na vytvoření nové Romské demokratické strany, která by měla mít politicky nejblíže k sociální demokracii. „Máme 850 podpisů, chceme jít už do krajských a senátních voleb v příštím roce," poznamenal Tancoš.

Romové též kritizovali starosty z oblastí na severu kvůli údajně špatné komunikaci. Také chystají demonstrace. Do Prahy mají zamířit 17. listopadu, další protest plánují v Rotavě, následovat mají akce v dalších okresech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…