Poslední bitva vzplála. Tluchoř okopává Nečase, je však sám

05.10.2011 11:01

Tisková konference středočeského poslance ODS Petra Tluchoře svolaná v reakci na odvolání jeho středočeského kolegy Ivana Fuksy z rezortu zemědělství vyvolala negativní reakce v ODS i v jeho domovské organizaci.

Poslední bitva vzplála. Tluchoř okopává Nečase, je však sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS s dotazem, zda tuto tiskovku považují za vyhlášení války předsedovi ODS a premiérovi Petru Nečasovi.

Tluchoř není předsedou středočeské ODS

„V tuto chvíli pro tento akt (odvolání Fuksy) neexistují žádné odborné důvody. Považujeme to za hrubý zásah do středočeské ODS a pokus ovlivnit nadcházející volbu vedení regionu," řekl v úterý novinářům Tluchoř. „Nedovedu si představit, že by někdo gramotný ze středočeské ODS takovou nabídku přijal," odpověděl Tluchoř na dotaz, zda Fuksu nahradí předseda středočeské organizace ODS Petr Bendl.

čtěte také: Bendl trefil Tluchoře: Nejsi šéfem středočeské ODS, mluv sám za sebe

Šéf středočeské ODS a pravděpodobný budoucí ministr zemědělství Petr Bendl se ale proti Tluchořově a Fuksově tiskovce ostře ohradil. „Petr Tluchoř mluví sám za sebe, nikoli za regionální ODS. Stanovy ODS totiž přece jasně říkají, že za region mluví jeho předseda a tím Petr Tluchoř i přes veškeré jeho snahy není. Tisková konference potvrdila, že jestli tu jde o nějaký boj, pak hlavně osobní boj - samotného Tluchoře. Je to boj poškozující Petra Nečase i občanské demokraty samotné. Vše ostatní je výhradně věcí premiéra, včetně toho, kdo bude nakonec ministrem," sdělil v sms naší redakci Bendl.

Za Tluchořem nestojí celé střední Čechy

Proti Tluchořově kritice se postavili i další významní členové středočeské ODS. „Je pochopitelné, že premiér musí mít ke svým lidem ve vládě plnou důvěru a podle toho si je také vybírá. Těžko od něj očekávat, že bude spolupracovat s někým, kdo k němu není loajální, tak jak by asi měl být. Topolánek neměl osobní důvěru k Tlustému, takže si ho do vlády nevzal a nějaké usnesení regionu ho tehdy vůbec, ale vůbec nezajímalo," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Aleš Rádl.

Psali jsme:

„Tluchoř se takto evidentně vydal Tlustého cestou směrem k chatě Vířivka a rád by, aby ho aspoň kousek cesty doprovázel celý středočeský region vzhledem k tomu, že ministerstvo zemědělství fungovalo jako pracovní úřad pro řadu lidí z okruhu kolegy Tluchoře a pro politický vliv regionu tak představovalo důležitý post," dodal poslanec. Ten tak naráží na to, že například prvním náměstkem ministra je člen výkonné rady za střední Čechy Roman Boček, který býval šéfem příbramské nemocnice.

Čtěte také:

„S kritikou pana Tluchoře nesouhlasím. Předseda vlády má plné právo vystřídat kteréhokoli ministra a zvláště potom z vlastní strany. Bylo to tak za Klause i za Topolánka a je to i tak za Nečase," zastal se premiéra proti Tluchoři europoslanec a člen výkonné rady za střední Čechy Hynek Fajmon.

Premiér má právo odvolávat ministry

„Premiér sestavuje a mění svůj tým, tedy vládu. Je to jeho pravomoc, nikoho jiného. Nikdo mu do toho nemá co mluvit," komentovala pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Stejného názoru je i redakcí oslovený ministr obrany Alexandr Vondra. „Tiskovku jsem neviděl. Jsem na konferenci Konzervativní strany ve Velké Británii. Ale premiér má samozřejmě plné právo udělat změny ve vládě a nevidím žádný důvod kvůli tomu mu vyhlašovat válku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vondra.

S Vondrou byl v Británii i šéf frakce europarlamentní frakce Evropských konzervativců i reformistů, jejímiž členy jsou i britští konzervativci. „Zrovna jsem na sjezdu Konzervativní strany ve Spojeném království. Tady má předseda vlády právo odvolat kdykoli z vlády kohokoli, je to běžné a nikdo se nad tím nepozastaví. Tuto zvyklost bychom si měli osvojit i u nás, nejde o žádné drama. Ostatně k výměnám ministrů docházelo i ve vládách Mirka Topolánka, Václava Klause i ve vládách ČSSD," reagoval člen grémia Zahradil.

Čtěte také:

„Aby mohl někdo vyhlásit válku, musí mít vojsko, zbraně a munici. Ani jedno Tluchoř nemá," uvedl pro server ParlamentníListy.cz jihočeský senátor Tomáš Jirsa.

O Fuksovi Nečas přemýšlel dlouho 

O Fuksově odvolání se spekulovalo již dlouho. Požadovaly ho na jaře během "vládní krize" i Věci veřejné. Napovídal by tomu i fakt, že na čtvrteční grémia ODS měli přístup ministři, ale nyní sem již zváni nejsou. Kuloáry pak probíhají informace, že důvodem bylo, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany Kalouskovi a Tluchořovi.

Psali jsme: Většina v ODS je pro, aby vedl Nečas partaj do voleb. Proti Tluchořovi  

Podle informací ParlamentníchListů.cz má největší šanci stát se ministrem šéf Středočechů Petr Bendl. Také se hovoří o středočeských politicích, senátoru Jiřím Oberfalzerovi, který je loajální prezidentovi i premiérovi, či o primátorovi Kladna Danu Jiránkovi. Pokud Nečas odvolal Fuksu, aby na svou stranu získal protitluchořovce ve středních Čechách, tak Bendl má za sebou více lidí než Oberfalzer a Jiránek, a bylo by spíše logičtější jmenování Bendla, i když Hradu by se více jistě zamlouval Oberfalzer či Jiránek.

Čtěte také:

Regionální sněm a kongres ODS

V polovině října by se měl konat regionální sněm středočeské ODS. A tam se má volit nové vedení regionu. Jmenováním Bendla na ministerstvo by mohli být bendlovci posílení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má totiž Petr Nečas dlouhodobý strategický zájem, aby získal středočeskou organizaci ODS na svou stranu.

Důvodem, proč by Nečas takto proti Fuksovi zasáhl, může však prý být i to, že se v ODS  začínaly objevovat spekulace, že skupina kolem sesazeného expředsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře připravuje plán, jak na letošním podzimním kongresu odvolat celé současné vedení Petra Nečase.

Psali jsme: Boj o Tluchoře. Kdo je s kým před rozhodující bitvou

Z předáků středočeské ODS, kteří se budou kongresu účastnit, může Tluchoř podle informací ParlamentníchListů.cz počítat s poslanci Markem Šnajdrem, exministrem zemědělství Ivanem Fuksou, členem výkonné rady a náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem, poslancem Miroslavem Jeníkem, senátorkou Veronikou Vrecionovou, europoslancem Milanem Cabrnochem či senátorem Karlem Šebkem.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…