Pospíšil k exekutorům: Už za ně nebudou rozhodovat soudy. Ty posoudí jen odvolání

02.11.2011 14:21

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes na vládě předloží návrh, na jehož základě by se změnila pravidla pro exekuce. Jde o to, že by o exekucích v mnohem větší míře než dnes rozhodovali exekutoři. „Občan, dlužník, který je exekuován, se bude ale moci kdykoli, i po této novele, obrátit na soud - a soud bude moci věc přezkoumat a do rozhodnutí soudu bude exekuce zastavena,“ vysvětlil k tomu Pospíšil pro Český rozhlas.

Pospíšil k exekutorům: Už za ně nebudou rozhodovat soudy. Ty posoudí jen odvolání
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Zasedání kabinetu bude dnes ovlivněno jednáním dolní komory, které vlastně pokračuje od včerejších jedenácti hodin. Z programu sice dnes byly na žádost poslanců z koalice stáhnuty všechny dosud neprojednané body, ale jelikož sněmovna stále od rána projednává první čtení zákona o státním rozpočtu, není jasné, kdy dnes kabinet vlastně zasedne.

Na svém programu ale má Nečasova vláda novelu občanského soudního řádu a zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád). Normy předkládá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle Pospíšila jde v zásadě o to, že by o exekucích v mnohem menší míře než dnes rozhodovaly soudy. K těm by se dostaly jen zvláštní případy, například,  pokud by šlo o věci týkající se dětí. Soudy ale i tak budou prý dál dohlížet a rozhodovat o sporných případech.

„Občan, dlužník, který je exekuován, se bude moci kdykoli, i po této novele, obrátit na soud - a soud bude moci věc přezkoumat a do rozhodnutí soudu bude exekuce zastavena. Tedy práva dlužníka budou dostatečně ochráněna jako dosud," vysvětlil Pospíšil pro Radiožurnál.

Cílem je odbřemenit soudy od zbytečné administrativy

„Cílem tedy není posílit pravomoci exekutorů, ale odbřemenit soudy od zbytečné administrativy a donutit je, aby se více věnovaly konkrétním, sporným kauzám a tím soudily rychleji. Takže ta norma je ve prospěch občanů, nebot chceme rychlejší soudní rozhodování," zdůraznil dále ministr s tím, že do budoucna by procesně formální úkony činil přímo exekutor a pokud by dlužník nesouhlasil se zahájením exekuce, mohl by se obrátit na soud, aby věc přezkoumal a zastavil.

„Zachováno je dozorové, dohledové působení soudu, ale je zbytečné, aby zahajování exekucí, kde se nerozhoduje o právech dlužníka, vykonávali úředníci na soudu, když tyto úkony mohou činit úředníci u exekutora," zmínil Pospíšil.

Bude ale důležité, že některé výkony s citlivým charakterem, například u práv dítěte, bude vždy vykonával soud, protože vedle právních aspektů je třeba přihlížet i k psychologickým a expertním záležitostem.

„Máme spočítané, že kolem tisíce úředníků na soudech řeší administrativní úkony spojené s exekucemi," dodal ke „své" normě ministr spravedlnosti.

Exekutor má ze zákona rozsáhlé pravomoce. Orgány statní správy, pojišťovny a další instituce jsou povinny spolupracovat. Exekutor tak může zjistit informace týkající se vlastnictví, pojistek, dluhů. Exekutor má také právo s pomocí policie ČR vstoupit do prostor povinného a pak provést exekuci.  

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…