Pospíšil pro rádio: Pro nový odbor musí peníze najít vláda

19.10.2011 16:38

Návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na vytvoření speciálního útvaru žalobců pro korupci dnes posuzovala vláda. Požadavku řekla ano, jenže to má háček. Pospíšil řekl, že na takový útvar nemá peníze. Jak však uvedl ministr pro Český rozhlas, dá mu je nejspíše jeho kolega Miroslav Kalousek. Prý bude muset, jinak odbor nevznikne.

Pospíšil pro rádio: Pro nový odbor musí peníze najít vláda
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

V patnáctičlenném týmu zaměřeném proti korupci a závažné finanční kriminalitě by se podle ministerstva spravedlnosti střídali státní zástupci po třech letech, což by pomohlo zpřetrhat místní vazby mezi podsvětím a žalobci. Podle ministra financí musí ministerstvo spravedlnosti najít peníze na vznik nového týmu ve svém rozpočtu. Na tři roky by mělo potřebovat 106 milionů. Podle Pospíšila na to ale jeho resort finance prostě nemá.

„Ministerstvo spravedlnosti těžko bude moci částku najít ve svém rozpočtu. Zkrátka buď tato vláda má boj s korupcí jako prioritu a pak na to musí uvolnit speciální peníze, anebo tyto projekty můžeme opustit," vysvětlil Pospíšil v rozhovoru pro Radiožurnál. Reálné náklady na odbor ale podle něj mohou být nižší.

Pospíšil dále zmínil, že ministerstvo spravedlnosti má teď půl roku na přípravu paragrafovaného znění. Příští rok by měl návrh projednat parlament. Pokud ho schválí, v horizontech měsíců by mohl být útvar vytvořen. Celkem by měl být hotov do dvou let a měl by spadat pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Koalice bude návrh posuzovat za týden

Koalice by se k návrhu měla vyjádřit za týden. "Koalice má speciální koaliční skupinu pro reformu justice a zasedá příští čtvrtek odpoledne. Budeme vést debatu nad změnami v zákoně o státním zastupitelství, a mimo jiné také budeme debatovat otázku vzniku celostátního specializovaného útvaru v rámci státního zastupitelství, který by se zaměřoval na boj s korupcí," uvedl dále Pospíšil pro rozhlas.

V čele nového útvaru by měl stát vedoucí, který by měl mít pozici náměstka nejvyššího státního zástupce, byl by jmenován na určitou dobu v rozsahu od sedmi do devíti let a v rámci této doby by mohl být odvolán, pokud soud prokáže porušení zákona.

"Měl by být výrazně nezávislý a měl by tak odolávat politickým a dalším tlakům," doplnil Pospíšil.

Vláda také diskutovala o tom, že by se mohly pro posuzování korupčních kauz vytvořit zvláštní soudy. Pospíšil to ale odmítl. "Bude se vytvářet specializovaný útvar v rámci státního zastupitelství, na druhou stranu se nebude vytvářet speciální soud. Ten by stál daňové poplatníky dokonce několik stovek milionů korun. Na Slovensku to stálo 1,5 miliardy slovenských korun, a ta částka se vynaložila, aniž by to přineslo konkrétní výsledky, " zmínil k tomu ministr spravedlnosti.

Podle Benešové to na Slovensku nefunguje

Nápad Pospíšila komentovala pro Český rozhlas i místopředsedkyně ČSSD a členka stínové vlády pro boj s korupcí Marie Benešová. Podle ní situaci žádné nové útvary nespraví, protože není vůle korupci postihovat.

„To jich můžete udělat třeba 300 takových útvarů, a můžete na to dávat důraz, ale tady chybí prostě vůle říct: Ano, my to chceme postihovat. Nikomu se nic nestane. Tady jsme se dostali do úplně opačné situace. V České republice jsou v současné době postihováni víc ti, kteří na korupci poukáží, než ti, kteří by měli být odstíháni. Což je úplný paradox," zmínila žena, která sama, když byla v pozici Nejvyšší státní zástupkyně, tak podobný odbor také navrhovala k vytvoření.

Jenže nyní hovoří o tom, že obory s touto tématikou nefungují ani na Slovensku. Pospíšil ovšem s tímto tvrzením nesouhlasí.

„Na Slovensku se speciální prokuratura povedla, zatímco kolem speciálního soudu vznikaly velké otazníky a dokonce v určitou fázi ho slovenský ústavní soud zrušil. Proto je pro nás Slovensko určitou inspirací, a proto také chceme jít cestou kvalifikovaného koncentrovaného žalobce, aby se korupční kauzy dostaly před soud," doplnil k tématu ministr.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …