Pospíšilovi schválili nový občanský zákoník. Připravoval se 11 let

09.11.2011 13:45

Poslanci po dlouhých debatách schválili nový občanský zákoník, který upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Má platit od roku 2014. Pro přijetí kodexu hlasovalo 92 zákonodárců, proti bylo 35. Rozsáhlý kodex, který čítá přes tři tisíce paragrafů, znamená podle předkladatelů rozchod s komunistickým právem. KSČM ale podala návrh na jeho zamítnutí. Zákoník připravoval tým profesora Karla Eliáše 11 let a ve sněmovně jej předložil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pospíšilovi schválili nový občanský zákoník. Připravoval se 11 let
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Novela by po schválení Senátem a podpisu prezidenta měla mít účinnost od roku 2014. Ve sněmovně při hlasování totiž neprošel návrh, aby byla účinnost odložena o rok, tedy na rok 2015.

Rozsáhlý kodex opoziční KSČM kritizuje proto, že zvýhodní majetnější občany a ostatní prý nebudou mít na to domoci se svých práv. Předseda komunistů Vojtěch Filip dokonce navrhl, aby poslanci kodex vrátili do druhého čtení. To ale hlasováním neprošlo. Pro bylo jen 37 poslanců. Naopak proti zamítnutí hlasovalo 86 poslanců. Pro celý zákon pak hlasovalo 92 poslanců, proti bylo 35, k čemuž si poslanci zatleskali.

K předloze ale vyslovili v Poslanecké sněmovně kromě komunistů zásadní výhrady i sociální demokraté. Zákon bude podle nich nesrozumitelný a lidé se dostanou do složitých situací třeba v otázce dědictví. Problémy mohou podle ČSSD v budoucnosti způsobit už jen samotný výklad nového občanského zákoníku.

Ke kodexu zákonodárci připojili přes šedesát stran pozměňovacích návrhů. Připomínkují pasáže týkající se právního postavení zvířat, rodinného práva i nájemního bydlení.

Sněmovní ústavně-právní výbor navrhl v předloze kvůli tomu udělat některé změny. Potvrdil to sám předkladatel normy, ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Ten pak žádal poslance o schválení tohoto kodexu.

„Jedná se o několik pozměňovacích návrhů typu: jak dlouhou dobu má být zvíře odloženo v útulku, než může být nabídnuto novému majiteli. Jedná se tedy o drobnosti," vysvětlil ale Pospíšil.

Některé navržené poslanecké úpravy pak ve sněmovně skutečně neprošly.

Podle Pospíšila ovšem i odpůrci kodexu uplatnili své připomínky v průběhu dlouhého projednávání a důkladné diskuse a zákoník čeká náročné projednávání na půdě Senátu.

Senátem možná kodex neprojde

„Kde samozřejmě díky tomu, že opoziční síly mají většinu, si nejsem jistý výsledkem projednávání," sdělil již dnes ráno pro Radiožurnál své obavy ministr Pospíšil.

Předložené změny se týkaly například i tolik diskutované úpravy veřejné prospěšnosti, posílení práv dětí v dětských domovech, opuštěných nemovitostí nebo omezení zvyšování nájemného, k čemuž  dnes vystoupil v dolní komoře například poslanec Stanislav Křeček z ČSSD.

Nový občanský zákoník má kromě jiného změnit také některé zažité instituty civilního práva. Například dědic bude za dluhy zemřelého odpovídat v plném rozsahu, zatímco dnes za ně ručí jen do výše zděděného majetku.

Norma zavádí více než šest tisíc nových pojmů. Kritici tvrdí, že takový zásah rozkolísá právní řád. Na druhou stranu kodex odstraní zbytečný formalismus, dá smluvním stranám větší volnost ujednat si, co je pro ně vyhovující. Dnes může i drobný formální odklon od zákona celou smlouvu zneplatnit.

Vice zpráv z Poslanecké sněmovny ČTĚTE ZDE

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…