Postavil se lumpárně, chválí Jandák Klause za milost pro střelce

31.03.2011 19:51

Prezident Václav Klaus ve středu prominul zbytek trestu Karlu Baštovi odsouzenému za pokus o vraždu, a to pod podmínkou, že se jmenovaný po dobu 5 let od udělení milosti nedopustí trestného činu. Bašta vystřelil na auto, v němž od jeho sběrny kovů ujížděli zloději.

Postavil se lumpárně, chválí Jandák Klause za milost pro střelce

„Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, který v místě bydliště požívá dobré pověsti. Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků. Část trestu již vykonal a v minulosti nebyl trestán. Žádost podpořil i starosta z místa bydliště," uvedl k tomu mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

„Zázraky se ještě dějí. I když není to jen zázrak, ale je to díky lidské snaze, že jsem zase na svobodě. Děkuji mnoha slušným lidem, kteří soucítí s takovými jako jsem já nebo s těmi, kteří se dostanou do takového maléru, ani neví jak," uvedl Bašta poté, co opustil brány vězení.

Psali jsme:
Postřelil zloděje, dostal milost. Nyní promluvil o hrůze a kriminálu

Slušní lidé potřebují zastání

Prezidentovo rozhodnutí vyvolalo řadu pochvalných reakcí. „Je to určitě správné rozhodnutí. Těch lumpáren je ve společnosti tolik, že potřeba, aby se těch lidí, kteří se brání, někdo zastal, byť by se bránili i trochu neadekvátně. Absolutně s rozhodnutím prezidenta souhlasím a vítám ho," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Psali jsme:
Jandák se naštval: Pokuty pro neomluvené poslance, to teda ne

Jandák varuje před pravdoláskaři: Ať vás neumlátí Lanďák holí
Landovský brání Havlův film: Jandák je kokot

Premiérův poradce pro lidská práva Roman Joch uvedl, že je ústavním právem prezidenta dát někomu milost, nemusí se nikomu zodpovídat a je to otázka jeho svědomí. I když Joch nezřídka s prezidentem nesouhlasí, především v mezinárodně-politických otázkách, toto jeho rozhodnutí považuje za správné.

Sice míní, že život člověka má větší hodnotu než majetek, na druhou stranu z hlediska přirozeného práva je podle něho právem každého občana hájit svá přirozená práva, jako jsou život, majetek a svoboda. Také musí jednoznačně platit, že větší riziko nese útočník, který sám dobrovolně započal agresi proti životu, zdraví či majetku jiného člověka.

Riziko je na straně agresora

„V severní Americe platí nepsaná konvence, že je správné bránit svůj majetek se zbraní v ruce a že riziko nese útočník a že občan má právo při obraně svých práv, včetně ochrany majetku, použít i krajní variantu, tedy usmrcení agresora," řekl Joch.

Podle něho oběť napadení mnohdy nemůže tušit, zdali ji chce agresor pouze okrást, či napadnout a zavraždit. „Když je žena přepadena, tak také neví, jestli ji chce útočník v uvozovkách jenom okrást či v uvozovkách jenom znásilnit, nebo zavraždit. Má tedy právo užít krajní možnosti, tedy usmrcení agresora. Riziko a odpovědnost je na útočníkovi," řekl ParlamentnímListům.cz Joch. Podle něho pozitivní právo v prostoru evropských států mnohdy bohužel více hájí práva agresorů v neprospěch těch, kteří se chtějí bránit.

Záleží na okolnostech

Senátor Jaroslav Kubera míní, že vždy záleží na okolnostech. „Když třeba myslivec vykoukne z okna a vidí, jak mu zloděj na ulici leze do auta a krade mu autorádio a majitel auta vytáhne kulovnici a střelí zloděje do hlavy, tak to podle mě v pořádku není. Ale když vám zakuklený debil vleze v noci do bytu a má baseballovou pálku v ruce a vy ho picnete, tak to je v pořádku," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Kubera.

Rektor vysoké školy Cevro Institut Josef Šíma nechtěl komentovat konkrétní rozhodnutí českého prezidenta. Míní ale, že existuje právo bránit svůj život a majetek, ale musí být proporcionální vůči intenzitě útoku. „Je třeba nepřijatelné, že když dítě vám vleze na váš pozemek kvůli tomu, že mu tam spadl míč a vy byste ho pak zastřelil," uvedl Šíma. Podle něho je přípustné usmrtit agresora pouze v případě možného ohrožení života, nikoli majektu.

Šest let za obranu svého majetku

Případ řešil také Nejvyšší soud. Baštovo odvolání odmítl s tím že zabití zloděje je prý vždy vraždou. Rozsudek vyvolal velké diskuze a soud poté doplnil, že se týká jen těch případů, kdy je zloděj na útěku. Ostatní obdobné kauzy je třeba posuzovat individuálně.

Bašta nastoupil do vězení v lednu. Byl odsouzený na šest let za pokus o vraždu, když střelil po ujíždějících zlodějích poté, co už byl před tím po několikáté vykraden. Jeho odsouzení ale vyvolalo na Ivančicku vlnu nevole. Petici za jeho propuštění podepsalo více než tři tisíce lidí. V únoru poslala Baštova rodina prezidentovi žádost o milost.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…