Potetovaný Franz: Čeští lidé jen neškodně brblají. To si stát přeje

18.09.2012 7:34

REPORTÁŽ Lidé byli ochotni za první republiku položit i život. Dnes nám chybí takový ideál. Ve Šternberku to v pondělí řekl prezidentský kandidát prof. Vladimír Franz. Hovořil také o konzumní společnosti a o tom, zda se v případě neúspěšného boje o Hrad bude chtít dále angažovat v politice.

Potetovaný Franz: Čeští lidé jen neškodně brblají. To si stát přeje
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Vladimír Franz, hudebník, profesor umění a kandidát na prezidenta

Do Šternberku na Olomoucku se včera vpodvečer sjelo několik desítek převážně studentů, kteří si přišli před budovu Tylova divadla poslechnout slova prezidentského kandidáta Vladimíra Franze. Ten sem přijel sbírat podpisy na podporu pro volbu hlavy státu v rámci své příznačně nazvané kampaně Tour de Franz. A Šternberk byl jeho jedenáctou zastávkou.

Občanům je stát cizí

Hned v úvodu besedy s občany umělec řekl, že žijeme ve společnosti, kde občané mají právem pocit jako by jim byl stát odcizen a jako by stát byl nástrojem někoho jiného než občanů. „Občan to není ten tvor, který má být vyroben tím, že je mu ubírán jakýkoliv čas na soustředění formou nejrůznějších reklam a zábav, ke kterým se poměrně snadno dostává a je tím tak vyčerpán, že večer se jen těší, jak to dopadne v tom kterém seriálu. Samozřejmě takovýto tvor je snem každého systému, protože jen netečně leží a pozoruje a občas někde brblá, ale vlastně není nebezpečný, protože je mu takřka vypnuto myšlení. Takže ti, kteří hýbají nástrojem jménem stát, si můžou dělat, co chtějí,“ sdělil přítomným posluchačům Franz s tím, že i když se stát například za první republiky nechoval úplně ideálně, lidé byli za republiku ochotni i položit život, létat nad Anglií nebo bojovat na všech frontách.

Prezident není děd Vševěd nebo brouk Pytlík

Poté kandidát na prezidenta hovořil o roli hlavy státu. „Kdybychom jeho roli přirovnali k divadelní hře, tak bychom řekli, že hraje jednu z hlavních rolí, často je po něm ta hra pojmenována, ale on má možnost z té role zároveň povystoupit a být i divákem. Být divákem ve své roli, nemůže se dovolit hlava exekutivy, což je ministerský předseda,“ uvedl do mikrofonu Franz.

Podle něj  by se prezident neměl zapouzdřit a dostat se do jakéhosi skleněného zámku, odkud vytváří alternativní mocenské centrum, v jehož rámci pak vystupuje jako děd Vševěd nebo brouk Pytlík.

Chybí lidský rozměr

Umělec také připomněl úmrtí Václava Havla. „Když byl jeho pohřeb, jako by se naše země najednou na tři dny zastavila a lidé se zamysleli a i trošku zastyděli a bylo jim líto i toho, že před 22 lety všichni stáli na startovní čáře a měli pocit, že teď už je zlo za námi a konečně budeme dělat pro stát jen to dobré. A po těch 22 letech jako by si lidé položili otázku, kam až to dospělo. Je to svět, kterému chybí lidský rozměr, ideál, že jakékoliv lidské konání má nějaký smysl a je tu pro člověka,“ prohlásil postmoderní malíř a skladatel.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

 

Na závěr shromáždění byl Franzovi z řad publika položen dotaz, zda se bude i v případě neúspěšné kandidatury dále angažovat v politice. „Zatím na tuto otázku nemůžu najít odpověď. Navíc víme, že něco se objevilo, pak se to institucionalizovalo jako nějaká strana a pak během dvou tří let to bylo tam, kde jsou  všechny ostatní. Jde o to, jaký tento obsah by měl dostat tvar. Tuto otázku si kladu, ale aby se to změnilo v nějakou zvetšelou partaj, to bych asi nechtěl,“ uzavřel mítink profesor umění.

Následně se občané chopili propisek a za doprovodu zpěvačky a kytaristy se začali podepisovat pod petici na podporu Franzovy kandidatury na Hrad. Podpisů má v tuto chvíli zatím jen něco přes deset tisíc, ale aktuální průzkum agentury ppm factum nyní ukazuje, že je Vladimír Franz po Miloši Zemanovi, Janu Fischerovi a Jiřím Dientsbierovi čtvrtým nejsilnějším kandidátem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …