Potůček (ČSSD): Jsou čeští živnostníci parazité?

09.04.2013 8:52

Nejsou. Prostě jen využívají prostor, který jim v daňovém a sociálním systému vytvořila vláda, k maximalizaci svého momentálního příjmu.

Potůček (ČSSD): Jsou čeští živnostníci parazité?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Otázkou zůstává, zda na to v budoucnu nedoplatí oni sami - a s nimi i celá země.

Ve svém projevu na nedávném sjezdu ČSSD upozornil národohospodář Jan Mládek na to, co ví - a o čem se také v lednu tohoto roku zmínil - i současný ministr financí Miroslav Kalousek. Že současný daňový systém a systém odvodů na zdravotní a sociální pojištění nejenže vytváří nesouměřitelné rozdíly mezi postavením zaměstnanců (ale i jejich zaměstnavatelů) a OSVČ v sociálním a zdravotním systému, ale že zároveň vytváří obrovský a v jiných zemích nevídaný vír ve státním rozpočtu, který vhání stát do drakonického omezování zdrojů budoucího hospodářského růstu.

V letošním roce odvedou zaměstnanci s hrubým ročním příjmem 360 000 Kč na daních a odvodech 43,4 %, zatímco OSVČ 12,6 % svých příjmů. U ročního příjmu 600 000 Kč činí tento nepoměr 45,5 % k 11,7 %, u 1 800 000 Kč 43,5 % k 13,6 %. Nahlédněme k sousedům. V Německu jsou tato procenta srovnatelná (kolem 45 %). V Maďarsku zaplatí živnostníci ve všech příjmových pásmech dokonce více než zaměstnanci – 53,6 % ku 49 %. V Rakousku platí živnostníci procentně asi 2/3 toho, co zaměstnanci. Loni zaplatili OSVČ v ČR ve srovnání se zaměstnanci v průměru jen 6 % jejich daně z příjmu, 30 % jejich příspěvků na sociální pojištění a 45 % jejich příspěvků na zdravotní pojištění. Mládek jen sdělil všem, kteří jsou ochotni naslouchat věcným argumentům, že na selhávání státu v oblasti výběru daně z příjmů a příspěvků na sociální a zdravotní pojištění bychom dlouhodobě doplatili všichni. A navíc tím, že systém motivuje OSVČ jen k minimálním platbám na sociální pojištění, žene v okamžiku odchodu do starobního důchodu do pasti chudoby i je.

Vyšlo dne 2. 4. 2013 v anketě týdeníku Profit „Je třeba změnit podmínky živnostníků? Mělo by dojít ke zpřísnění současných podmínek pro výkon činnosti OSVČ, jak o tom mluví stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek?“. Upraveno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …