Potvrzeno. Paroubek odchází z ČSSD

08.09.2011 16:42

Je rozhodnuto, že expředseda ČSSD Jiří Paroubek odejde ze sociální demokracie a vstoupí do ČSNS 2005. Oficiálně to nepotvrdil, ale z jeho slov to vyplývá. Informaci navíc potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje z jeho okolí. Mateřská ČSSD na jednu stranu slibuje Paroubkovi hory doly, na druhou stranu ale sami oranžoví straníci odvolali Paroubkova spojence Petra Bendu z Rady Ústeckého kraje. A to Paroubka naštvalo.

Potvrzeno. Paroubek odchází z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Stalo se tak během klíčového zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje, na kterém radní Benda nebyl, protože jel s Paroubkem do Šluknovského výběžku. „To odvolání bylo naprosto bezdůvodné, udělali to jedině pro Bendův přátelský vztah se mnou. Je to stejné jako s místem šéfa představenstva Krajské zdravotní. Tu dostal z velkých dluhů a jsem moc zvědavý, jak si bude stát na konci roku," vysvětluje severočeský poslanec.


Bojí se, že se stanu hejtmanem

„Ústecký kraj je taková podivná lokalita. ODS, ČSSD a Severočeši jsou tam obrovsky provázaní a zkorumpovaní. O mně se dá říct ledacos, ale ne to, že bych byl zkorumpovaný. A bojí se, že se tam stanu hejtmanem za ČSNS 2005 a korupci vymýtím," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Paroubek. Sice se zatím zdráhá přímo odpovědět na otázku, zda opravdu do mimoparlamentní strany zamíří, ale z jeho slov je to zřejmé. Zvlášť poté, když Paroubek dodává, že by chtěl z ČSNS 2005 vybudovat moderní levicovou stranu.

Čtěte také:


Jeden z mužů, kteří jsou Paroubkovi nejblíže, jeho odchod potvrzuje. "Chce vedení ČSSD ještě chvíli napínat a vzbudit mediální zájem, ale jeho rozhodnutí je nezvratné," sdělil redakci.

„Jiří přemýšlí o pozici hejtmana v Ústeckém kraji. Logická volba, jak si životaschopnost našeho spojení vyzkoušet, by byl právě ústecký region. Jednak tam má Paroubek dobrou pozici, jednak je tam dost sociálních demokratů, kteří by se k nám mohli přidat," řekl šéf ČSNS Karel Janko a potvrdil tak to, co Paroubek naznačil.

Schůzka s Haškem

„Myslím, že v zájmu ČSSD je, aby Jiří Paroubek neodcházel a nezakládal jiný, konkurenční projekt. S podobným projektem, který je spojený s Milošem Zemanem, už máme zkušenosti. Neslouží to k ničemu jinému než k naplnění ambicí předsedy, získá to pár procent hlasů ve volbách, které pak chybějí sociální demokracii," řekl redakci ParlamentníListy.cz předseda ČSSD Sobotka. Ten nabídl Paroubkovi místo lídra na kandidátce do europarlamentu.

SLEDUJEME téma: Paroubkova nová strana


První místopředseda strany Michal Hašek před několika dny prohlásil, že pomůže předsedovi Sobotkovi udržet Paroubka ve straně. A skutečně se s ním v úterý sešel. „Ano, sešli jsme se, bylo to velice přátelské příjemné setkání. Ale dohodli jsme se, že o čem jsme mluvili, nebudeme zveřejňovat. Ani nevím, proč Michal o schůzce informoval Právo, zrovna tam mě rádi nemají," řekl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Oni mě udržet nechtějí

Tomu, že Jiří Paroubek zůstane členem ČSSD, už nikdo nevěří. Naplno to však na druhou stranu žádný z lídrů strany nechce říct. Na zaslaný dotaz neodpověděl ani předseda Sobotka, ani nikdo z místopředsedů. Vlastně s výjimkou Zdeňka Škromacha. „Jsem na Sibiři, neznám současnou situaci," napsal pro ParlamentníListy.cz Škromach.

K tématu:


Jiří Paroubek je přesvědčen, že ČSSD jej ve skutečnosti udržet nechce. „Myslím, že to jen tak dělají a hrají, aby to nevypadalo blbě. Ale ve skutečnosti, podívejte, jeden den mě napadá Hašek, druhý den Benešová, naposledy Dienstbier. U toho to chápu, nic nedělá, ničemu nerozumí, tak aspoň napadá Paroubka," říká expředseda strany ParlamentnímListům.cz. Jiří Dienstbier řekl v rozhovoru pro Instinkt, že Paroubek může ČSSD odvést jedno až dvě procenta voličů. Odchod Paroubka podle Dienstbiera tedy není velká hrozba. „Ale je to určitě nepříjemnost, pokud bývalý předseda strany odchází posilovat nějakou jinou konkurenční stranu," prohlásil v rozhovoru.

Paroubkovi se nelíbí, jakým směrem se ČSSD v poslední době vydala, prý sešla z původní cesty. „Vedení by mělo zaručit pokračování praxe presumpce viny dle stanov ČSSD a zajistit nesmlouvavý přístup ke korupčníkům a nevysvětlitelně nabytým majetkům, příkladem je třeba moravskoslezský hejtman Palas. Musí se postavit otevřeně a tvrdě proti výrokům velebícím hromadné vrahy, tady mám na mysli Foldynu v případě Mladiče a také proti všem dožadujícím se omluvy sudetským Němcům. Také by muselo dojít k přeregistraci členů v Ústeckém kraji, kde je 300 až 400 černých duší, možná i více. Bez nich by ztratili svou politickou pozici Houska a Fišera a těžko by se s tím smiřoval na ně navázaný Hašek," řekl Paroubek nedávno pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také: Rozmluvím mu to, tvrdí Sobotka o Paroubkovi a jeho nové straně


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…