Povýšení Jakuba Železného v ČT: Odměna, nebo trest za prostořekost?

21.02.2012 19:03

Politický redaktor České televize Jakub Železný sice z televizní obrazovky nezmizí, během března se ale zřejmě začne objevovat ve zcela jiné roli než dosud. Jde prý o trest za jeho prostořekost.

Povýšení Jakuba Železného v ČT: Odměna, nebo trest za prostořekost?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Železný

Moderátor a investigativní reportér České televize Jakub Železný dostane zřejmě pěkně přes prsty. Z atraktivní pozice politického komentátora bude od března přeřazen na práci "čteče zpráv". Ač i tato pozice je vnímána jako atraktivní, pro novináře to je trest. I přesto, že změna jeho pracovní náplně bude prezentována jako výsledek úspěšného konkurzu.

Podle zdroje ParlamentníchListů.cz jde de facto o trest za to, že byl Železný příliš dotěrný v úvodním rozhovoru s tehdy čerstvým ředitelem Petrem Dvořákem. Dostal tak "trafiku", kterou nebylo dost dobře možné odmítnout.

Otravný Železný. Ukliďte ho

Podle mediálního odborníka a Železného známého, Jiřího Mikeše, může být novinářův "přesun" výsledkem politických tlaků. "Je možné, že veřejnoprávní televize vyhověla politikům, ti se shodli, že je pro ně otravný, chce se skutečně dopátrat pravdy, je otravný. To se mnohým z nich nelíbí," řekl ParlamentnímListům.cz. "Je známý jako tvrdý novinář, to může být někomu trnem v oku," dodal.

Pokud se prý dostal i do sporu s šéfem TV, je postup logický. "Říká se: koho chleba jíš, toho píseň zpívej," řekl redakci Mikeš s tím, že Železný nemusí zoufat. Může se prý domluvit s některým z investigativních týdeníků. "Třeba s Respektem, tam by se mohl vyřádit," uzavřel odborník.

Šámal: Tlaky? Hloupost

Exšéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal ale informace, že by za Železného přesunem měly být zákulisní tlaky, popírá. "Hloupost. Ale až nebetyčná," řekl ParlamentnímListům.cz.

Místopředseda Rady ČT Jiří Kratochvíl redakci sdělil, že do personálních otázek instituce nelze zasahovat. "Jestli on na to místo jde, tak je to jeho věc. My nemáme pravomoci do toho zasahovat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kratochvíl. 

Jaro ukáže

Nová mluvčí ČT Michaela Fričová redakci pouze potvrdila, že Železný je jedním z těch, kdo prošel kamerovými zkouškami na post nového moderátora večerního TV zpravodajství. "Zatím nebudeme sdělovat žádné závěry, učiníme tak v průběhu jara," řekla ParlamentnímListům.cz.

Jakub Železný pracuje v médiích už řadu let. Od roku 1993 působí v Českém rozhlasu. Začínal na rozhlasové stanici ČRo3 Vltava, odkud v roce 1994 přešel na stanici ČRo1 Radiožurnál, kde působí jako moderátor zpravodajství. S českými televizemi spolupracuje od roku 1997. Spolupracoval také s TV Nova na sportovním vysílání.

Koncem 90. let také pracoval v TV Prima s vlastním publicistickým pořadem K věci! Od roku 1999 vystupuje i v České televizi, pro kterou od roku 2002 připravoval diskusní pořad Špona. V České televizi uváděl pořad Dobré ráno s Českou televizí. Nyní působí jako politický redaktor zejména na kanále ČT24.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…