Pozůstalá: Popel maminky jsem nechala na louce. Na pohřeb jsem neměla

13.11.2011 16:43

Smrt je celkem drahý špás a od nového roku se ještě více prodraží. Vzhledem ke zvýšení DPH z 10 na 14 procent a plánovanému zdražování elektřiny, si pozůstalí budou muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy. Přitom stále přibývá pohřbů bez obřadu. Lidé totiž na důstojné rozloučení se zesnulým prostě nemají peníze.

Pozůstalá: Popel maminky jsem nechala na louce. Na pohřeb jsem neměla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojenský hřbitov

"Nechala jsem rozptýlit popel maminky na louce. Všem říkám, jak je to nyní moderní a že by si to maminka přála, ale v hloubi duše vím, že to tak není," svěřila se ParlamentnímListům.cz paní Zora ze Zlína. "Ve skutečnosti jsem s maminkou o této alternativě nikdy nehovořila a nevím, jaký by na to měla názor. Dokonce si myslím, že by dala přednost klasickému hrobu, ale já se z finančních důvodů rozhodla pro volné rozptýlení," pokračuje paní Zora.


Pohřeb? Luxus pro bohaté

Pro některé z nás se tak pohřeb blízkého stává doslova luxusní záležitostí. Vždyť jeho cena mnohdy doslova konkuruje ceně dovolené u moře. Průměrný obřad zpopelněním dnes pořídíte nejméně za 20 tisíc korun českých a od nového roku to může být i o dva tisíce více. Na zvýšené ceně za pohřeb se nepodílí pouze nová vyšší sazba DPH, ale také postupné navyšování cen materiálů, květin nebo energií. Smrt se tak pozůstalým - rok od roku - čím dál tím více nevyplácí. Jakoby nestačila bolest ze ztráty blízkého člověka, ještě musí řešit, kde vzít na důstojný obřad. Často se tak pohřeb stává otázkou kompromisu: "Vím, že by si žena přála pochovat do hrobu, ale takový pohřeb by vyšel minimálně na 30 až 50 tisíc korun, a to je pro mě astronomická částka, kterou prostě nemám. Proto jsem zvolil levnější možnost- kremaci," smutně kýve hlavou ParlamentnímiListy.cz oslovený pan Josef, který před několika měsíci pochoval manželku.


Největší náklady na pohřeb nenese jen likvidace těla, například provoz kremační pece, ale také samotná úschova těla před obřadem. Za den v chladícím boxu zaplatí pozůstálí 300 až 800 korun českých. Pokud je potřeba uchovat tělo déle, musí být umístěno v mrazícím boxu. V takovém případě jedna noc za nebožtíka vyjde stejně jako noc v luxusním hotelu, 1000 korun českých. Vysoké náklady zahrnuje také elektřina a převoz těla. Dříve oblíbené pohřby do zděné hrobky jsou proto už minulostí. Dnes byste za ně zaplatili minimálně 40 tisíc korun českých. Za pohřeb bez obřadu zaplatíte nyní 7 až 10 tisíc korun českých. Za kremaci zaplatíte 20 tisíc korun českých a pokud chcete pohřbít tělo do země, přichystejte si 25 až 35 tisíc korun českých. Po novém roce ceny ještě porostou.

"Zvýšení DPH se promítne v celé výši do ceny pohřbu," upozorňuje ParlamentníListy.cz technický náměstek Pohřebního ústavu hl. Města Prahy, Zima.

SLEDUJEME témata: vládní reformy a důchodová reforma 


Jeden věnec pro dva. I tak se šetří

Někteří lidé trpí syndromem druhé ruky. To znamená, že od malička všechno dědí a o vše se dělí. Od dupaček po starším sourozenci, přes hračky, školní brašnu až po šaty do tanečních. Na to jsme si už tak nějak zvykli, ale že i po smrti se budeme muset dělit, to většinu nebožtíků jistě ani nenapadlo.

Do podvědomí se čím dál tím více dostávají tzv. Ekonomické pohřby. Princip je jednoduchý - v poledne pohřbí nebožtíka se vší slávou a pompou, na jeho rakev položí věnce s květinami a odpoledne tytéž věnce budou zdobit rakev jiného nešťastníka. Že je to trochu morbidní? Dost možná, ale tohle je realita. Šetřit se musí na všem a tak mít vlastní věnec na rakvi je luxus. Takový ekonomický pohřeb pak vyjde pozůstalé levněji, lze jej pořídit už za 15 tisíc korun českých.

A existují i další novinky, například pohřeb na splátky. Na splátky si lze koupit snad vše, tak proč ne třeba vlastní funus.


Čtěte také: 


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …