Praha 5: Výtvarná dílna “Masopustní masky” v Komunitním centru Prádelna

07.02.2013 8:24

Na pátek 8. února 2013 připravilo Komunitní centrum Prádelna pod záštitou zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita výtvarnou dílnu “Masopustní masky”.

Praha 5: Výtvarná dílna “Masopustní masky” v Komunitním centru Prádelna
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

Jak uvedl zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit: “Jedná se o další počin z cyklu výtvarných workshopů a dílen, které se tematicky vztahují k tradičním svátkům (Velikonoce, Vánoce) i významným dnům a výročím (např. Den Země). Pro návštěvníky z řad dětí, ale i dospělých – častými účastníky bývají například členové klubu SENzačních SENiorů v Komunitním centru Prádelna – je přichystán materiál, potřebné pomůcky a hlavně odborný lektor, pod jehož vedením si vyhotoví plánovaný výrobek.”

Výtvarná dílna “Masopustní masky” se koná pod zástitou zástupce starosty MČ Praha 5 JUDr. Petra Lachnita.

Tentokrát se dílna bude vztahovat k lidové tradici masopustu, čímž bývá míněno období od svátku svatých Tří králů do začátku předvelikonočního půstu. Jinak řečeno – od 6. ledna do Popeleční středy. Masopust předchází vynášení Smrti v pátou neděli postní, které pak definitivně ukončuje zimní období. Jedná se o lidové slavnosti obřadního charakteru, jejichž nejtypičtější znaky představují maškarní průvody a reje masek, jenž jsou rituálem přechodu ze zimního období do jara. Masopust je – na rozdíl od karnevalu - venkovským obřadem spojeným s předkřesťanskými lidovými obyčeji, vzdáleně navazující na antické náboženské slavnosti, transformované středověkými městskými hrami.

V masopustních průvodech se vyskytují převážně masky zvířecí, dvojice ženich a nevěsta, těhotné ženy, židé, cigáni a cigánky, masky představující příslušníky různých povolání, pohádkové bytosti a masky karnevalové. Zvířecí masky mají v sobě skrytý magický, plodonosný význam, patří mezi ně především medvěd, kozel, koza, kůň (klibna, šiml), turoň (býk), beran, slepice, kohout, prase, novodobě čáp s panenkou v povijanu. A právě zvířecí masky si budou moci návštěvníci výtvarné dílny vytvořit. Dostanou předpřipravené papírové šablony, které si dokreslí, vybarví a především dotvoří aplikací tkanin, kůží, provázků, korálků a dalších doplňků. Výsledné masky jistě propůjčí svým nositelům magické schopnosti a budou ozdobou každého masopustního průvodu.

JUDr. Petr Lachnit závěrem dodává: “Výtvarná dílna začíná ve 14 hodin v Komunitním centru Prádelna, Holečkova 38a, Praha 5 – Smíchov. Vstupné je symbolických 20,- Kč a pokrývá materiál, pomůcky i pomoc lektora.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…