Praha schválila rozpočet. Na investice půjde 10 miliard

15.12.2011 12:15

Pražští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2012. Počítá s výdaji 43,9 miliardy korun a příjmy ve výši 37,2 miliardy korun. Rozdíl pokryje město z převodů nevyčerpaných prostředků z letoška a z očekávaných státních dotací. Na investice bude mít Praha 10,2 miliardy korun, rozdělení těchto peněz ale vedení města schválí až v lednu. Běžné výdaje byly seškrtány o pět procent na 33,7 miliardy korun. S rozpočtem nesouhlasila opozice.

Praha schválila rozpočet. Na investice půjde 10 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který rozpočet předkládal, zopakoval, Praha nepočítá s žádným nárůstem příjmů ani s žádnými úsporami z minulých let. Svým organizacím také nedá žádné peníze na krytí nárůstu DPH. V prvním čtvrtletí roku 2012 chce město hledat další úspory v běžných výdajích.

Méně detailní

Rozpočet začala připravovat minulá koalice ODS a ČSSD. Nová koalice ODS a TOP 09, která byla ustavena na minulém jednání zastupitelstva, kvůli nedostatku času vložila všechny peníze na investice do kapitálové rezervy. O jejich rozdělení chce rozhodnout až poté, co si schválí své programové priority. Tento krok opoziční zastupitelé z ČSSD a KSČM kritizovali.

"Tento rozpočet je ještě méně detailnější než ten, který jsme předložili na rok 2011. Nevíme, kolik je tam prostředků na tunelový komplex Blanka nebo na metro A," uvedl bývalý náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). "Nejsou známy hlavní priority města. Občané neví, jestli bude na školy," připojila se zastupitelka a poslankyně Marta Semelová (KSČM).

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…