Prahu hryže svědomí. Představila vlastní protikorupční strategii

08.11.2011 22:10

Vedení hlavního města evidentně nestačí, že se přídomkem „protikorupční“ honosí vláda ČR a chce se zapsat do dějin Prahy v podobném duchu. Za tímto účelem v úterý prezentovali představitelé Prahy svoji modifikaci boje proti korupci.

Prahu hryže svědomí. Představila vlastní protikorupční strategii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Radní Alexandra Udženija (ODS) v úterý před novináři představovala strategii boje proti korupci, která má vyzařovat maximální transparentností. Na konečné podobě pracovala Pražská protikorupční rada (PRAPOR) od 17. února v podstatě až do začátku listopadu.

„Dokument schválilo všech 58 zastupitelů města, a dali mu zelenou všechny výbory a na magistrátu zastoupené politické strany," uvedla Udženija.

Rodný list zakázky

Snad trochu symbolicky, s přihlédnutím ke gynekologické profesi primátora, uvádí město strategii pod názvem "Rodný list zakázek". Ten by měl nově obsahovat kompletní informace od vyhlášení výběrového řízení až po realizaci zakázky. Občan si může na internetových stránkách Praha.eu dohledat všechna výběrová řízení, a to i podle jednotlivého odboru magistrátu, který tendr vypsal. Na rozdíl od informačního systému veřejných zakázek zde může zájemce zjistit, které další firmy se zúčastnily výběrového řízení a jakou nabídly konečnou cenu.

„Od zastupitelů ODS se očekávalo, že s takovou strategií přijdou. Opakuji ale, že důležitější než represe, je prevence korupce," uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Čtěte také: Vytunelovaný tunel Blanka: Magistrát si podle auditorů počínal ležérně


Zpět ni krok

Investigativní novináře však vedení města zklamalo. Radní Udženije neplánuje zpětné uveřejňování výběrových řízení. "Začínáme od teď, od prosince s testovací verzí," uvedla Udženije. Stejný přehledný systém, pokud se osvědčí, plánuje radní postupně zavést v městských akciových společnostech.

Psali jsme: Jančíkova derniéra. V poslední minutě přiklepl kšeft za 177 milionů


Vedení města se od začátku volebního období vytasilo s dalšími novinkami v rámci boje proti korupci. Byla vydána pravidla pro převod nemovitostí, zřízena aplikace Granty pod lupou a nově podléhají všechny veřejné zakázky nad 6 milionů schválení Rady města. Magistrát dále zavedl hodnotící dotazník pro posílení zpětné vazby mezi úřadem a občanem, navíc zaměstnanci města mohou absolvovat pravidelná protikorupční školení.

Docent glosuje, kameraman lituje

Při představování funkcí počítačového softwaru „Rodný list zakázky" Františkem Knotkem z odboru informatiky HMP vypadlo v místnosti, kde se tisková konference konala, internetové připojení. Dvouminutové ticho v celkem zaplněném sálu prořízl až primátor Svoboda a v souvislosti s výpadkem zaglosoval. „To znám z kongresů ODS, představuji si, jak v tom počítači sedí človíčci naschválníčci a vědí přesně, kdy se to nehodí," uvedl v návaznosti Svoboda. „Škoda, zrovna jsem měl vypnutou kameru, to bylo vtipné," litoval nepřipravenosti kameraman České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…