Praktičtí dětští lékaři: Vládní koalice devastuje systém pediatrické péče v ČR

01.09.2016 0:00

Odborná společnost praktických dětských lékařů upozorňuje na nedostatky novelizace zákona o vzdělávání lékařů.

Praktičtí dětští lékaři: Vládní koalice devastuje systém pediatrické péče v ČR
Foto: Shutter
Popisek: ilustrační foto

Změna, kterou zamýšlí Ministerstvo zdravotnictví, se podle ní výrazně dotkne dostupnosti regionální ambulantní péče pro děti a dorost a podle mnohých odborníků naruší systém pediatrické péče u nás. Materiál nyní míří do Poslanecké sněmovny, kde bude zítra (tj. 31. srpna) projednáván v rámci Výboru pro zdravotnictví. V případě schválení se předpokládá, že novela projde na začátku září na schůzi Sněmovny do 2. čtení.

V praxi přinese změna zákona to, že praktičtí pediatři nebudou jen ve své ordinaci, ale měli by předepsané i směny v nemocnici, které by dle potřeby organizoval kraj. Mohlo by se tak snadno stát, že budete-li potřebovat dětského lékaře, v ordinaci jej nezastihnete. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se snaží řešit nedostatek lékařů v nemocnicích, ale je mi záhadou, proč to dělá na úkor dostupnosti ambulantní péče pro děti. Na problém dlouhodobě upozorňujeme, bohužel se nám nedostává přílišné odezvy. Tento přístup je zarážející zvláště od koalice, která si dostupnost lékařské péče a prorodinnou politiku klade za své priority,“ vysvětluje MUDr. Alena Šebková, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

K problematice zaujímá kritický postoj i Česká lékařská komora. Ve svém vyjádření kritizuje ČLK i další plánované změny současné vlády a Ministerstva zdravotnictví. Návrh by totiž umožňoval nařídit lékařům bez specializované způsobilosti samostatnou práci v nemocnicích bez řádného odborného dohledu. ČLK poukazuje také na finanční poškozování mladých lékařů, což považuje za hrubě demotivující.

Plánované změny Ministerstva zdravotnictví vzbuzují u široké veřejnosti velkou míru nejistoty. Ta vyústila v petici, již podepsalo přes 105 000 rodičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …