Prasárna. Klaus bude litovat, hubuje na amnestii byznysmen Jančura

08.01.2013 8:31

Přestože se prezident Václav Klaus snažil dále svoji amnestii vysvětlit, kritika neustává. S ostrými slovy nyní přichází podnikatel Radim Jančura, který se angažuje také v protikorupčním tažení. „Kdyby ho za to šlo zavřít, zasloužil by si to,“ uvedl dokonce.

Prasárna. Klaus bude litovat, hubuje na amnestii byznysmen Jančura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Desetileté Klausovo prezidentské období nebylo podle Jančury vůbec špatné. Svojí amnestií ale prý udělal něco, čeho bude litovat. „Jednoznačně Václav Klaus mohl odejít s hrdostí. Myslím, že to byl poměrně dobrý prezident, který sice byl v určitých názorech kontroverzní, ale svým způsobem jsme byli vůči Evropě výjimeční tím, že jsme vystupovali z řady. To mi bylo relativně sympatické,“ říká pro ParlamentníListy.cz byznysmen.

Prý jde o prasárnu, kterou nejde omluvit

„Ale tahle amnestie, to je prasárna, která nemá omluvy. Hlavy v tomto případě opravdu nevychladnou a myslím, že on toho bude litovat do konce svého života. Ztratil úctu i lidí, kteří ho uznávali či respektovali,“ je přesvědčen.

Argument, že soudy měly mít dávno připravené důkazy a pak by nemohla jednotlivá řízení trvat i dvanáct let, Jančura neuznává. „Člověk, co ukradne třeba miliardu, má tak dobré právníky, než jsou samotní soudci, a tím pádem má navrch a celé řízení protahuje. Je to chabý argument a navíc to odvolávání se k judikatuře Evropského soudu pro lidská práva není na místě, protože to souvisí s občanským, nikoli trestním právem,“ komentuje podnikatel, který v poslední době vystupuje proti korupci.

„Klaus není hloupý člověk a nevěřím, že by toto udělal nevědomky. Udělal to podle mě záměrně, aby tím někomu pomohl. Zbývá pouze dostat odpověď na otázku, komu tím pomohl,“ uvažuje Radim Jančura.

Spousta „obyčejných“ amnestovaných si to snad vezme k srdci

Je možné vůbec zajít ve spekulacích až tak daleko, že byl prezident ochoten pustit z věznic na sedm tisíc lidí jen proto, aby tak pomohl několika svým údajným známým? „Nikdo nediskutuje o té většině propuštěných, kteří byli odsouzeni na ten rok za neúmyslné trestné činy. To je v pořádku, dá se to pochopit. A věřím, že spousta z nich si to vezme k srdci,“ uvádí.

„Ovšem skutečnost, že má být zastaveno stíhání nad osm let, tak jsem přesvědčen, že v tom jsou prsty některých tunelářů a svědčí o tom ten názor, že lidé kolem prezidenta měli prsty v milostech za úplatu. Jedna z takových byla u Zdeňka Kratochvíla, odsouzeného za tunelování. Zahrál blázna a najednou dostal milost, to bylo klasické za úplatu. Je pouze otázkou, zda z toho Klaus nebo jeho lidé měli profit,“ spekuluje dokonce podnikatel.

Ať se poškození v korupčních kauzách soudí se státem

Amnestie obecně není podle Radima Jančury šťastným řešením, ale bod o zastavení trestních řízení je prý největší zločin: „Kdyby bylo možné za tohle Klause zavřít za velezradu, tak by si to zasloužil jednoznačně. Škody, které tím způsobil v případě, že ti lidé nebudou moci být trestaní a ty nakradené miliardy jim zůstanou, zaplatí nakonec v soudních sporech stát za ně. Protože ti, kteří byli poškozeni, by se měli soudit o náhradu škody se státem.“

„Chyba je samozřejmě také v tom, že náklady na práci orgánů činných v trestním řízení byly obrovské. V podstatě bylo těch sedm tisíc lidí zavřených zbytečně. Ale budiž, bylo to gesto. Jenže se obávám, aby to těm lidem z policie či státních zastupitelství nevzalo motivaci. Když něco člověku vezme motivaci, je pro zaměstnavatele vlastně mrtvý. Tyto škody tu po amnestii mohou zůstat,“ uvádí byznysmen Jančura pro server ParlamentníchListů.cz.

V případě dnešního nahlížení na první amnestii Václava Havla je podle Jančurových slov třeba brát v potaz, že lidé dělají chyby. „Václav Havel udělal chybu, ale chytré je se z toho poučit. Potom už nikdy tak velkou amnestii nevyhlásil. Všichni máme právo na chyby, ale Václav Klaus už na ni v tomto případě právo neměl, mohl být poučen z nešťastné Havlovy amnestie, ač to tehdy byla úplně jiná doba,“ doplňuje pro redakci ParlamentníchListů.cz Radim Jančura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…