Práva v Plzni přišla o akreditaci doktorského studia

07.11.2011 17:07

AKTUALIZOVÁNO Ministerstvo školství se rozhodlo odebrat plzeňské právnické fakultě akreditaci doktorského studijního programu. Rozhodnutí, které platí od 29. února 2012, obdržela Západočeská univerzita (ZČU) v pondělí ráno. MŠMT zároveň ode dneška pozastavilo fakultě oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr.

Práva v Plzni přišla o akreditaci doktorského studia
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Fakulta, kterou stále provázejí dozvuky aféry s rychlostudenty z předloňského podzimu, nyní čeká na rozhodnutí ministerstva, které rozhodne o prodloužení akreditace magisterského a bakalářského studia. O reakreditaci požádala fakulta ministerstvo 31. října, osm měsíců před tím, než vyprší. "Věříme, že dostaneme stanovisko o prodloužení akreditace do konce ledna příštího roku. Až poté by se mohli přijímat na právnickou fakultu noví studenti," uvedla rektorka Ilona Mauritzová.

Současných studentů magisterského studia se dnes obdržené verdikty MŠMT nedotknou. Podle vedení ZČU neznamenají pro plzeňská práva žádný zásadní problém. "U doktorského studijního programu by stejně právnická fakulta musela v roce 2012 předložit žádost o prodloužení akreditace doktorských programů," uvedla rektorka.

Psali jsme:
Dobeš kritizuje Dvořákovou. Jednání její komise přirovnal k 50. létům
Komunistko Dvořáková, jste jak z 50. let. Profesorka vadí Hradu
Dvořáková: Vysoké školství se nezlepšuje. A může za to také Dobeš

Doktorandy již dva roky nepřijímají

Program je závislý na vědeckém výkonu instituce, který podle proděkana Viléma Knolla dosud nebyl vysoký. "Nově přijatí profesoři a docenti a jejich vědecká činnost by to měli změnit," dodal. Doktorandy už fakulta nepřijímá dva roky, tedy od počátku aféry fakulty, a zbylým několika zajistí dostudování na jiných školách.

Pozastavené konání státních rigorózních zkoušek a udělování titulů JUDr. by měla fakulta obnovit hned poté, co ministerstvo rozhodne kladně o prodloužení akreditace magisterského studia, tedy počátkem příštího roku. "Pokud shledá, že opravdu to personální zabezpečení fakulty je kvalitní a dostatečné, pak může zároveň s udělením prodloužení akreditace i změnit verdikt v oblasti rigorózního řízení," dodala rektorka. Situace na fakultě se od června, kdy verdikty navrhla ministerstvu akreditační komise, podle Knolla výrazně změnila, zejména v personálním obsazení. "Změny byly prezentovány v akreditačním spisu," dodal. Podle něj verdikty MŠMT, které dnes ZČU dostala, reagují spíše na dobu před letošním červnem.

Ministra spravedlnosti a bývalého reformního děkana plzeňských práv Jiřího Pospíšila (ODS) situace na fakultě velmi mrzí. Je přesvědčen, že za současný stav nese vinu děkan Květoslav Růžička a jeho manažerské selhání, protože se nedohodl na spolupráci s Karlem Eliášem, jenž také patřil k reformnímu křídlu na fakultě. "Já jsem velmi kladl na srdce panu děkanovi, že se musí domluvit s panem profesorem Eliášem a týmem mladých nadějných vědců kolem něj. Bez nich ta škola podle mě do budoucna nemá příliš mnoho šancí. Bohužel k té dohodě nedošlo, lidsky mě to velmi mrzí, ale jsem skeptický k dlouhodobému vývoji plzeňské právnické fakulty," konstatoval dnes v Plzni Pospíšil. Pro fakultu prý nevidí do budoucna mnoho řešení.

Psali jsme:
Plzeňská práva měla riskovat soudy a odebrat víc sporných titulů, myslí si Dvořáková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…